Bugün sizlerle farklı bir konu hakkında yazışmak istedim. Sitemizde kuşlar hakkında bilgi vermeye devam ederken bir de Türkiye’mizdeki kuş gözlem evleri hakkında bilgi vererek bu alanda yapılan çalışmalar, turizm dünyasına sağladığı katkılar hakkında değerlendirmede bulunmak istedim.
Kuş Gözlem Evi
Kuşlar, doğal hayatlarında gayet özgür varlıklardır, hayatlarının tamamını özgür yaşamaya sevdalı şekilde geçiren kuşlar ve bu kuşlar hakkında bilgi edinmek isteyenler vardır. Bunun için ülkemizde kuş gözlem evleri kurulmuş ve birçok türü ile kuş turizmine veya bu spora merak salanlar için fırsat sunulmuş. Kuş gözlem evlerine geçmeden önce önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Türkiye’deki toplam kuş türlerinin sayısı Avrupa’nın tamamında bulunan kuş türleri kadardır.
Türkiye’deki Kuş Gözlem Evleri
Ülkemizdeki kuş türlerinin fazla olmasının nedeni elbette Avrupa ülkelerine göre sulak alanlarının fazla olması ve geçiş güzergâhı bakımından zengin olmasıdır. Bu da doğaya katkı sağlamak ve kuşların yaşamını kolaylaştırmak adına oldukça faydalıdır. Kuş gözlem evleri derken aslında kuşlarla yakın mesafede bulunmak demek değildir. Daha çok dürbünle izleme şansının sunulduğu yerlerdir.
Kuş gözlem evlerine giderken yanınızda mutlaka bir not defteri götürmeniz gerekiyor, açık alanlarda kuşların gözlemlenmesi için kurulan yerler bulunmaktadır, buralarda kuşları gözlemlemek ve haklarında bilgi edinmek meraklıları için bir hayli güzel bir aktivitedir.
Doğal Hayatı Koruma Derneği koordinatörlüğü tarafından önemli kuş alanları koruma altına alınmıştı. Bunların hepsi önemli olmakla birlikte Türkiye’nin en önemli kuş gözlem evleri aşağıda yer almaktadır.
Meriç Havzası
Edirne’nin Enez-İspala arasında yer alan kuş gözlem evi, en zengin yerlerden biridir. 50 çift küçük balaban, 200 çift gece balıkçılı, 300 çift alaca balıkçıl kuşu, 100 çift erguvani balıkçıl kuş türü ve daha birçok balıkçıl kuş türü bulunmaktadır. Keyifli bir gezi ve spor yapmak için tercih edilebilir yerlerden biridir.
İğneada Ormanları
Doğası ile misafirlerini ağırlayan ve hayran bırakan İğneada Ormanları, aynı zamanda kuş gözlem alanı olarak koruma altına alınmış bir yerdir. Kara leyleklerin çok fazlasıyla görüldüğü bu yerde bir de sonbaharda göç eden leylekler de burada hayat bulmaktadır.
Büyükçekmece Gölü
2850 hektar alan üzerinde yer alan Büyükçekmece Gölü, kuş gözlem alanı olarak tercih edilebilecek yerlerden bir diğeridir. 14036 Elmabaş patka başta olmak üzere su kuşu ve martılar da burada fazlasıyla görülmektedir.
Şile Adaları
İstanbul’un Şile ilçesindeki Şile Adaları, kuş gözlem evi olarak değerlendirilebilecek önemli yerlerden bir diğeridir. Tepeli karabatak başta olmak üzere çeşitli kuşların gözlemlenebildiği bir alandır.
İznik Gölü
Bursa’da bulunan bir yerdir. Oldukça büyük bir alanı kapsayan bu alan içerisinde en çok küçük karabataklar görülür. Başlıca özellik olarak Tatlı Su Gölüne sahiptir. Aynı zamanda koruma altındadır.
Köyceğiz Gölü
Muğla’nın Köyceğiz bölgesinde bulunan bu doğal yaşam alanı, çok fazla kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Daha çok karabatak ve Macar Ördeği bulunmaktadır. Hem Tatlı Su Gölüne hem de bataklığa sahip bir alandır ve deniz seviyesiyle aynı yüksekliktedir.
Türkiye’nin değişik yerlerinde çok sayıda farklı kuş gözlem evlerinin bulunması, bu spor veya doğa yaşamı ile ilgili olanlar için güzel bir fırsattır.