Evcil hayvan besleyenlerin tercih sıralarından ilk seçtikleri hayvan türlerinden biri de akvaryum balığıdır. Sesi çıkmayan bu masum hayvanlar, izlendikçe huzur veren ve stres attıran varlıklardır. Peki, akvaryum balığı nasıl beslenir?
Evinize yeni bir dost, ilgilenecek yeni bir arkadaş olarak balık almayı düşünüyorsanız, bilmeniz gereken önemli bilgiler vardır. Öncelikle bilmeniz gereken en önemli konu; akvaryum balığı, diğer evcil hayvanlara göre bakımı daha meşakkatli olan bir hayvandır. Bakımı, temizliği ve beslenmesine dikkat edilmediğinde, ömürleri çok kısa olur.
Balık Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Akvaryum balığı beslerken üç temel unsurdan bahsedeceğiz. Bunlar; beslemek istediğiniz balığın/balıkların türü, akvaryum şartları ve balık yemi olacak. Dilerseniz çok uzatmadan konumuza geçelim.
Akvaryum İçin Balık Seçimi Nasıl Yapılır?
Bu aşamada beslemek istediğiniz balığa karar vermeniz gerekmektedir. Bu kararı verirken hangi tür balık besleyeceğinize, kaç farklı tür barındıracağınıza ve balıklarınızın cinsiyetine değineceğiz.
1- Hangi tür balık besleyeceksiniz?
Balık beslemeye karar verdiğiniz ilk andan itibaren ne tür balık beslediğinize karar vermeniz ve buna göre uygun şartları oluşturmanız çok önemlidir. Çünkü balığın türüne, büyüklüğüne ve cinsine göre akvaryumu ayarlamanız gerekecektir.
Örnek olarak 1,5 metrelik bir akvaryum içerisinde besleyeceğiniz balığın, o ebattaki akvaryumda rahat hareket edebilmesi, üremesinde sorun yaşamaması gerekiyor. Aksine küçük bir akvaryumda büyük balık beslediğinizde; balığın rengi açılmaz, üreme yapamaz ve daha da önemlisi ömrü olması gereken çok daha kısalır.
2- Kaç Tür Balık Besleyeceksiniz?
Her balığın yaşadığı ortam aynı değildir, yemleri aynı değildir, beslenme şekilleri aynı değildir. Dolayısıyla birden fazla balık türü besleyecekseniz, aynı yemlerle beslenen balıklar olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda akvaryum içerisindeki hiyerarşiyi de dengede tutmanız oldukça önemlidir.
3- Balıkların Cinsiyet Dengesi
Balık beslemenin önemli bir diğer kuralı ise; erkek-dişi balık sayısıdır. Bazı erkek balıklarda 2 veya 4 dişi balık ile yaşayabilirler. Bir de koloni halinde yaşayan balıklar vardır. Bunlarda rakam daha da artış gösterebilmektedir. Dolayısıyla tercih edeceğiniz balığın eş durumunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Yukarıdaki paylaştığımız bilgilere dayanarak balık türünüzü seçtiyseniz akvaryum seçimine geçebilirsiniz.
Balık Beslemek İçin Nasıl Bir Akvaryum Kurulmalıdır?
Akvaryumunuzun özellikleri seçtiğiniz balık türüne ve balık sayısına uygun olmalıdır. Balıklarınız muhtemelen ömürleri boyunca bu akvaryumda yaşayacağı için akvaryumunuzun şartları optimum derecede olmalıdır. Dilerseniz aşağıdaki adımlara geçmeden önce İyi akvaryum nasıl olur? isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
1- Akvaryum Suyunun Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?
Burada besleyeceğiniz balığın kaç derecedeki suda daha rahat yaşam sürdüğünü bilmeniz çok önemlidir. Her balık, aynı sıcaklığa duyarlı değildir. Bu nedenle bu önemli konuyu göz önünde tutmanız gerekiyor. Ayrıca birden fazla balık türü beslemeyi düşünüyorsanız bu durumu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Genellikle kış aylarında akvaryumların su sıcaklığını arttırmak için akvaryum ısıtıcıları kullanılmaktadır. En uygun akvaryum ısıtıcılarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
2- Akvaryum Suyunun Sertliği Nasıl Olmalıdır?
Suyun sertliği, balık beslemenin püf noktasıdır. Suyun Ph değeri, balığın üreme yapabilmesi açısından dikkat edilmesi gereken en temel konulardan biridir. Akvaryumda bulunan aksesuarlar, motor, taşlar, bitki süsleri, kum ve çakıl taşları, suyun Ph değerini dengede tutmaya yarar. Suyu değiştirdiğinizde, kesinlikle bu değere dikkat etmeniz gerekiyor.
3- Akvaryum Nasıl Dizayn Edilir?
Balık besleyenlerin dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biri de akvaryumda yer alan aksesuarlardır. Balığın doğal yaşamına uygun bir şekilde dizayn edilmemiş akvaryumlarda, balığın ömrü hem daha kısa olur hem de gelişmesi bir hayli gecikmeli olur. Bu nedenle bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir.
4- Yeni Akvaryuma Balık Koymayın
Yeni alınmış bir akvaryuma hemen balık koymak, balıkları ölüme terk etmektir. En az 1 hafta boyunca boş bırakılması gerekiyor. Suyun gerekli bakterileri toplaması, balığın yaşayabilmesi için uygun zemine oturması için bu çok gereklidir. Ayrıca gün içerisinde belli oranda yem atmaya özen gösterin. Ancak bunun oranının çok fazla olmamasına dikkat etmenizde yarar vardır.
Balık Yemi Nasıl Seçilir?
Balık yemi seçerken, beslediğiniz balıkların türüne dikkat etmeniz gerekmektedir. Seçilen balık yemi balığın yaşam kalitesini arttırmasına yardımcı olacaktır. Bu yüzden de balık yemi seçimi hayati önem taşımaktadır.
1- Uygun Balık Yemi Nasıl Seçilir?
Balık yemi, balığın daha iyi gelişmesi, üremesi ve rengini belli etmesi açısından çok önemlidir. Tercih ettiğiniz balığın hangi yemle beslendiğini öğrenmeniz gerekiyor. Bazı balıklar bitkisel yemlerle beslenebilirken bazı balıklar protein içerikli yemlerle beslenirler. Bu konuda net fikre sahip olmanız önemlidir.
Birbirinden farklı balık yemleri için buraya tıklayabilirsiniz.
2- Balık Yemleme Nasıl Yapılır?
Yemleme, balığın büyümesinde, gelişmesinde ve üremesinde en önemli etkendir. Balık besleyenlerin dikkat etmeleri gereken önemli durumlardan bir tanesi yem konusudur, balığa birden fazla yem vermeye özen göstermesidir. Ayrıca, fazla yem vermekten kaçınılması da önemli bir akvaryum balığı besleme kuralıdır.