Köpek yıkama, köpeğin cinsine ve tüy yapısına bağlı olarak değişir. Köpek yıkanırken kulaklarını büyük pamuk parçaları ile kapatmak, kulaklarına su kaçmasını ve enfeksiyon kapmasını engeller.
Köpekler de diğer canlılar gibi bakım yapılması gereken hayvanlardır. Fakat sevimli petinize doğru şekilde banyo yaptırmamanız, zarar görmesine neden olabilir. Sevimli petinizin sağlıklı kalması, tüy yapılarının hassasiyetini ve parlaklığını koruyabilmesi için köpek yıkama rehberine ihtiyacınız olacak. Bu yazımızda köpek nasıl yıkanır, köpeğe banyo yaptırırken nelere dikkat edilmesi gerekir gibi soruların cevabını bulacaksınız.
Köpekler Neden Yıkanır?
Köpeğinizin temel ihtiyaçlarından biri yıkanmaktır ve genel olarak bakıldığında evcil hayvan bakımının önemli bir parçaları arasında yer alır. Sevimli dostlarınızın sağlıklı ve bakımlı olması için nasıl yıkanması gerektiği hakkında bilgi sahip olmak önemlidir. Dışarıda vakit geçiren ve dış etkenlere maruz kalan köpeğinizin cilde ve tüyleri zaman içerisinde kirlenir, pirelenir ya da bakteri gibi sorunlarla karşı karşıya kalır. Bu yüzden belirli zaman periyotları içerisinde köpeğe banyo yaptırmak gereklidir.
Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanır?
Köpekler, yapısı gereği kolay kolay kokmazlar ve sıklıkla yıkanmaya ihtiyaç duymazlar. Patileri dışında terlemeyen bu sevimli hayvanların bizim gibi sık yıkanması gerekmez. Köpeği sık yıkamak PH değerinin değişmesine yola açar ve bunun sonucunda köpeğin cildinin zarar görmesi durumu ortaya çıkabilir. Uzmanlara göre köpeği sık yıkamak; köpeğin cilt kanseri, uyuz, mantar gibi deri hastalıklarına yakalanmasına neden olabilir. Bu yüzden doğru zamanda ve az aralıklarla köpek yıkamak daha doğrudur.
Köpeğin yıkanma sıklığı, tüy yapısına ve cinsine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hangi zamanda ve ne sıklıkta banyo yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak için veteriner hekim ile görüşebilir, köpeğiniz orijinal bir köpek ise cinsine göre ne sıklıkta banyo yaptırmanız gerektiği konusunu inceleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Orijinal Köpek Nasıl Anlaşılır?
Köpek Ne Zaman Yıkanmalıdır?
- Köpeğinizin tüyleri cansız ve solgun görünüyorsa,
- Köpeğiniz olması gerektiğinden fazla kaşınmaya başladıysa,
- Kuyruğunu sürekli olarak sallıyorsa,
- Dışarıda oynayıp, çok fazla kirlendiyse, köpeğinizi yıkayabilirsiniz.
Köpekler Banyoya Nasıl Alıştırılır?
Köpeğinizi yıkama esnasında ona nasıl yaklaştığınız önemlidir. Örneğin, köpeğinizi yıkarken sert tavırlar sergileyip kötü söz söylediğinizde onu korkutup daha da huysuzlaşmasına neden olursunuz. Bu nedenle sevimli dostlarınızla konuşurken ses tonunuz güven verici olmalıdır. Yani onlara eğitim sırasında verdiğimiz komutlar gibi değil de onun hoşuna gideceği kelimeler kullanmalısınız.
Köpeğinizi sakinleştirmenin diğer bir yolu da banyo esnasında masaj yapmaktır. Siz köpeğinize masaj yaptığınızda gevşeyerek sakinliğini korumaya başlar.
Köpeğinize banyo yaptırma sırasında dikkat etmeniz gereken bölge patileridir. Patilerine su değdikçe ani refleksler sergiler ve patilerini kaçırmak isteyebilir. Bu nedenle patilerini yıkama esnasında nazikçe masaj yaparak sakinleşmesini sağlayın. Eğer patiyi bir alıp yıkamaya başlarsanız bu durum, onu rahatsız eder ve istemediğiniz bir tepkiyle karşılaşırsınız.
Köpeklerde Şampuan Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Köpek şampuanı seçimi yaparken en doğru karar uzman bir veterinere gitmek olacaktır. Çünkü her köpek cinsinin farklı cilt yapısı ve tüy özellikleri vardır. Bu nedenle köpek şampuanı seçimi yapmak için en doğru karar veterinerden yardım almaktır. Köpeğinize şampuan seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta, kendiniz için kullandığınız şampuanları köpeğinizde kullanmamaktır. Çünkü bu, köpeğinizin cildini tahriş ederek tüylerinin dökülmesine yol açabilir.
Köpekler Nasıl Yıkanır?
Yavru köpeklere banyo yaptırmak, ilk dönemlerde zor olabilir. Yeni girdiği ortama alışmaması, daha önce suyla tanışmaması gibi etkenler, yavru köpek yıkama işlemini zora sokabilir. Köpek sahibi, burada doğru hareket ederek köpeğine banyoyu sevdirebilirse, ilerleyen zamanlarda köpek yıkama işlemi çok daha kolay hale gelecektir.
8 Adımda Köpek Yıkama
1. Adım: Köpeğinizi yıkamadan önce suyunu iyi ayarlamanız gerekir. Bu nedenle ılık suda yıkamak köpeğiniz için en ideal olandır.
2. Adım: Köpekler genel olarak yapıları gereği banyo yapmaktan hoşlanmazlar ve yıkanacaklarını anladıkları andan itibaren kaçmaya yönelik davranışlar sergilemeye başlar. Bir anda huysuz tavırlar içerisine girerek korkmaya başlarlar. Bu gibi durumların oluşmasını önlemek için köpeğinizi banyoya sokarken sakin ve rahat olmasını sağlayın.
3. Adım: Köpeğinizi yıkamaya başladıktan sonra, suyun gözüne ve kulağına kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir. Bunun için önlem almak için kulaklarına pamuk tıkayabilir ve bu sayede kulaklarına su kaçmasını engelleyebilirsiniz.
4. Adım: Islatma işleminden sonra, köpeğinize uygun bir şampuan kullanarak, başı hariç tüm bölgelerini temizleyebilirsiniz.
5. Adım: Şampuanı tüm vücuduna yaydıktan sonra, canını acıtmayacak şekilde köpek tarağıyla tüm tüylerini fırçalayarak, tüylerinin derinlemesine temizlenmesini sağlayın.
6. Adım: Yıkama işlemini iki kere yapın ve köpeğinizi durulayarak banyodan çıkartın.
7. Adım: Köpeğinizin tüylerini kurutmak için saç kurutma makinesi kullanmayın. Bu köpeğinizin sağlığı açısından zararlıdır. Eğer hava koşulları güzelse, tüylerin kendi kendine kurumasını sağlayın. Aksi halde havalar soğuksa, sadece köpeklere özel kurutma makinesi kullanın.
8. Adım: Köpeğiniz yıkanırken uslu durduysa mutlaka en sevdiği mamayla ödüllendirin.
Köpek Yıkama İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Kopek Aşı Olduktan Sonra Banyo Yapılır mı?
Arap sabunlarının köpek cildi üzerinde tespit edilmiş bir olumsuz etkisi yoktur. Ancak köpeklerin kendilerine özel şampuanlarla yıkamak daha doğrudur.
Köpekler Çok Yıkanırsa Ne Olur?
Sık yıkanan köpeklerde kullanılan kimyasal ürünler , cildini tahriş ederek tüylerinin yapısının bozulmasına neden olur.
Köpek Arap Sabunu İle Yıkanır mı?
Arap sabunlarının köpek cildi üzerinde tespit edilmiş bir olumsuz etkisi yoktur. Ancak köpekleri kendilerine özel şampuanlarla yıkamak daha doğrudur.
Köpeklerde Koku Neden Olur?
Köpeklerin tüyleri düzenli olarak bakımı yapılmaması, koku oluşmasına neden olan etkenler arasındadır.
Yavru Köpekler Yıkanır mı?
Yavru köpekler yaklaşık yaklaşık olarak üç ayda bir yıkanabilir.