Muhabbet kuşları, sempatik davranışları ve çıkarttıkları seslerle sahiplerini sevindiren hayvanlardır. Tabi her muhabbet kuşu sahibi, henüz yeni kuş edinmişken bir an önce konuşmasını ister, her ne kadar bu doğal bir durum olsa da kuşların kısa bir sürede konuşamayacaklarını bilmek gerekiyor.
Kuşlar, taklit yetenekleriyle bazen insan gibi konuşurlar, bazen zil sesi çıkartırlar veya teras katta besliyorsanız ve üzerinizden martılar sürekli geçiyorsa, kuşunuz artık martı gibi ötmeye başlar ki bu durum başıma geldi. Fakat genel olarak muhabbet kuşu eğitimi konusunda bilinmesi gereken önemli bazı konular vardır ben de bu yazımda muhabbet kuşu eğitiminde dikkat edilmesi gereken 5 kural hakkında bilgi vereceğim, umarım faydalı olur.
Muhabbet Kuşu Eğitirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sabırlı olun
Sabır, her hayvan eğitiminde olması gereken en önemli kurallardan biridir. Sabırlı davranmayan bir evcil hayvan sahibinin beklediğini elde edemeyeceği bir kesinliktir. Eğitimde bilhassa dikkat edilmesi gereken sabır konusu, muhabbet kuşları için de geçerlidir. Kısa sürede konuşmasını beklemek, size alışmasını beklemek veya diğer eğitim konularına adapte olmasını istemek yanlıştır. Kuşlar yeni geldikleri yere kısa sürede alışamayabilirler, bu nedenle öncelikle alıştırma aşamasında yanlarına pek yaklaşmamayı, sesinizi yükseltmemeyi ve korkutacak davranışlardan uzak durmayı bilin.
Kuşunuzla sürekli konuşun
Muhabbet kuşları her kelimeyi ezberlemeyebilirler. Bazı kelimeler onlar için daha kolay olabilirken bazı kelimelerin telaffuz etmeleri zor olabilir. Bu nedenle “aşkım”, “cici kuş”, “fıstık” gibi içerisinde “ş” harfinin bulunduğu kelimeleri öğretmeye çalışın. Bunları yaparken de ilk söylemenizden sonra tekrar etmesini beklemeyin, bazen bir kelimeyi 10 gün içinde ancak algılayabilir ve ancak söyleyebilir, bu konuda da sabırlı olmanız gerekiyor.
Muhabbet Kuşu Konuşturma Teknikleri isimli yazımızıdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Onlara bağırmayın
Hassas ve duygusal olan muhabbet kuşları, zaman zaman sahiplerini çileden çıkartabilirler. Onların hayvan olduklarını ve insanlar gibi düşünemediklerini bilmeniz gerekiyor ve buna göre davranmanız gerekiyor. Kuşlara bağırmak, psikolojilerini önemli oranda bozuyor, uzmanların da tavsiyeleri arasında yer alan kuşlara bağırmama konusunda bir hayli çaba sarf etmeniz gerekse de bunu kesinlikle elden bırakmayın.
Kafeslerini temiz tutun
Muhabbet kuşları çok dağınık hayvanlardır, siz kafesini temizlersiniz 3 dakika sonra kirletirler, bu duruma alışmanız gerekiyor ve kirlettikleri için uzun süre kafeslerini kirli bırakmamanız gerekiyor. Gerekli dezenfekte işlemleri konusunda hassas olmanız, kafeslerini zaman zaman yıkamanız ve altındaki kağıt veya diğer malzemenin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğitimde ciddi bir konu olduğunu kesinlikle unutmayın.
Beslenmelerine dikkat edin!
Kuşlar, küçük varlıklardır ve sürekli acıkabilen hayvanlardır bu yüzden muhabbet kuşlarının beslenmelerine bir hayli dikkat etmeniz gerekiyor. Yemliklerinin temiz olmasına, suyunun taze olmasına dikkat ederek daha iyi bir eğitim verebilirsiniz. Muhabbet kuşu yemi seçiminde de dikkatli davranmanız kuşunuzun daha sağlıklı bir eğitim programına girmesini sağlayacaktır. Bazı yemler, eğitime özel olarak üretilirler, sık sık olmasa da arada bir bu kuş yemlerini almanızı öneririm.
Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muhabbet kuşularının eğitimi sırasında sağlıkları ve psikolojik durumları da oldukça önemlidir. Bunun için aşağıdaki önerilerimizi önemsemenizi tavsiye ederiz.
- Kuşunuzun yemliğinin üzerindeki kabukları üfleyerek almanız gerekmektedir. Bunu günlük olarak hatta iki günde bir yapmanız gerekir.
- Haftada iki kere kuşunuzun suluğuna vitamin katarak kuşunuzun daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
- Kuşunuzun suluğunu en azından haftada bir kere sünger ve bulaşık sabunu yardımıyla temizleyin. Temizledikten sonra iyice duruladığınıza emin olun.
- Kuşunuzun bulunduğu ortamında sıcaklığına dikkat edin. Çok sıcak ve soğuk ortamlarda bulundurmayın.
- Gaga taşı alırken doğal malzemelerden üretilmiş olanları tercih edin.
- Marul gibi sebzeleri kuşunuza verebilirsiniz, ancak maydanoz, nane gibi bitkileri kuşunuza vermeyiniz.
- Kuşunuzun kafesine oyuncak koyabilirsiniz. Muhabbet Kuşları İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? isimli yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Ayrıca, kuşlar için en uygun aksesuarlara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.