Evcil havyanlar, tarih öncesi dönemlerde doğalarından uzaklaştırılarak insan eli ile beslenmeye başlanmış ve böylece “evcil hayvanlar” serüveni, hayatın bir parçası haline gelmiştir. Hatta hayvanları ayırırken artık klasik bir söylem gibi “evcil hayvanlar” ve “yabani hayvanlar” olarak ikiye ayırabiliyoruz.
Papağan Bakımı Nasıl Yapılır?
Tür ve çeşit bakımından yüzlerce farklı hayvan grubundan oluşan evcil hayvanlar arasında bazen çok yırtıcı hayvanların bile yer aldığını görebiliyoruz. Bir bakıma hayvanat bahçelerinde tutulan hayvanlar da evcilleştirilmiş hayvanlardır.
Her ne kadar doğal yaşamlarına uygun şekilde zemin hazırlansa da tam manasıyla doğal yaşamın sunulduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak koruma altına alınmış park ve alanlar, bunun dışında incelenebilir.
Kedi, köpek, kuşlar ve balıklar, günümüzde en çok tercih edilen hayvanlardır. Papağanlar, kuş familyası içerisinde yer alıp hassasiyet isteyen evcil hayvanlardır. Yani bakımı, diğer hayvanlara göre biraz daha meşakkatlidir.
Papağanınızın Kafesini Düzenli Olarak Temizleyin
Kafeste durmayı sevmeyen papağanlar, yine de yuva olarak kafeslerini kullandıkları için öncelikle bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken nokta kafesinin temizliğidir. Genel olarak kafeslerin altına gazete ya da farklı kağıtlar serilerek, hijyenik bir ortam sağlanır. Ancak muhabbet kuşu kafeslerinde veya kanaryalarda, gazeteler bazen 2 günde bir değiştirilir. Başında da dediğimiz gibi papağan hassasiyet isteyen bir hayvandır bu nedenle gazetesini günlük 2 defa değiştirmeniz gerekiyor. Tabi bu işlemi yaparken yemliklerini ve suluklarını temizlemeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor.
Papağanınıza Oyuncak Alın
Papağanlar, meraklı hayvanlardır. Tekrarlamayı ve taklit etmeyi sevdikleri kadar ortadan kaybolan bir eşyayı aramayı da bir hayli severler. Kafeslerindeki oyuncakları temizledikten sonra farklı yerlere koyun, papağanınız bunu merak edip aramaya koyulacak. Bu hem papağanınızın daha iyi eğitilmesinde yardımcı olacak hem de size de bir eğlence çıkmış olacaktır.
Ey uygun papağan aksesuarları için buraya tıklayabilirsiniz.
Papağan Eğitimi Nasıl Verilir?
Papağanınızın eğitimine de en az az temizliği kadar dikkat etmeniz gerekiyor. Hayvanlar arasında algısı ve öğrenme becerisi en yüksek olan hayvanlardan biri de papağandır. Ancak eğitimine verdiğiniz özene paralel olarak bu durum değişiklik gösterebilir. Yani eğitimi olup olmaması tamamen size bağlıdır. Zaten başında da belirttiğimiz gibi hassas olan bu evcil hayvanlar, ilgi görmeyi çok severler, ilginin olmadığı yerde de pek durmayı sevmezler. Bu nedenle papağanınızın eğitimine özen göstermeniz gerekiyor. Ancak bunu yaparken de papağanı sıkmadan yapmanızda fayda vardır.
Papağan eğitimini; uyum sağlama, konuşturma ve ele alıştırma başlıkları altında işleyebiliriz. Dilerseniz bu eğitimler hakkında bilgi verelim.
1- Papağanlar Yeni Ortama Nasıl Uyum Sağlar
Yeni bir papağan sahiplendiğinizde evinize uyum sağlaması uzun ve sancılı olabilir. Bu durumda önceden evinizi papağanınız için hazırlamanız bu süreci hızlandıracaktır. Aksi halde stres görülebilir.
Papağan Kafesinin Konumu
Her ne kadar papağan cinsine göre farklılık gösteriyor olsa bile papağanların kafesi sizin en çok vakit geçirdiğiniz yerde olmalıdır. Kafesin yerini belirlerken rüzgar almadığına ve güneş ışınlarına direkt maruz kalmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Papağanınız kafesindeyken sık sık yanına giderek sakin ve tatlı bir ses tonuyla ona iltifatlar edebilir ve konuşabilirsiniz. Bu süreç içerisinde size alışması çok daha hızlı olacaktır. Ayrıca ilk 1 ay içerisine elinize almak için zorlamamanız çok daha doğru olacaktır. Bu ilk ay içerisinde mümkün olduğunca özgür bırakılmalıdır.
Ayrıca en uygun papağan kafesleri için buraya tıklayabilirsiniz.
2- Papağan Konuşma Eğitimi
Bilindiği üzere papağanların en bilinen özelliği konuşuyor olmalarıdır. Genelde de bu yüzden tercih edilmektedir ancak sahiplenilmeden önce papağan bakımı hakkında detaylı bilgi edinilmesi gerekir. Çünkü papağanların bakımı zannedildiği gibi kolay değildir.
Papağanların konuşmasını sağlamak için uygun bir papağan ırkı seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca uzun ve sabırlı bir eğitim süreci sürdürmelisiniz. Papağanınız size ve yeni ortamına alıştıktan sonra papağan konuşma eğitimi alabilir.
Papağanların bir kelimeyi tekrar etmesini istiyorsanız sürekli olarak yanına gidip yavaş ve anlaşılır bir şekilde kelimeyi sürekli olarak tekrarlamanız gerekir. Bir kaç hafta boyunca bu eylemi gerçekleştirirseniz papağanınızın net bir şekilde istediğiniz kelimeyi tekrar edecektir.
Papağanlara Konuşma Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Papağanlara konuşma eğitimi verilirken kelimeler net ve doğru bir şekilde telaffuz edilmelidir. Aksi halde kelimeleri yanlış öğrenecek ve bu yanlışı düzeltmesi pek mümkün olmayacaktır.
Bunun yanında papağanlara kelime öğretmek için bizzat canlı olarak kelimeler aktarılmalıdır. Yani ses kayıt cihazı,hoparlör gibi cihazlar kullanırsanız papağanınız kelimeyi doğru telaffuz edemeyecek ve öğrenme süresi uzayacaktır. Çünkü gerçekte duyulan ve ses kaydında duyulan frekanslar birbiriyle aynı değildir.
3- Papağanları Ele Alıştırma Eğitimi
Papağanları ele alıştırmak için pek çok yöntem kullanılabilir. Ancak en başta bilmeniz gereken kesinlikle papağanınızı zorlamamanız ve bunaltmamanız gerektiğidir. Aksi halde eğitim süresi uzayacaktır. Bu yüzde sabırlı davranılması daha doğru olacaktır. Aynı zamanda ele alıştırma eğitimi papağan tamamen eve alıştıktan sonra verilmelidir.
Yöntemlerden bir tanesi papağanınızın sevdiği yemi avcunuza dökerek onun yemi yemesini beklemenizdir. Bu durumda en başta korkacaktır ancak yüksek ihtimalle yemi yiyecektir. O yemi yerken hiç bir ani hareket yapmadan beklemeniz gerekir. Bu eylemi sürekli tekrarladığınızda papağanınız bu duruma alışacaktır.
Papağanınızı Sevin
Burada temel amaç papağanın ele gelmesini sağlamak olduğu için onu sürekli olarak sevmeniz gerekir. Sevme hareketleri yaparken sakin ve yavaş davranılmalıdır. İlk olarak parmağınız ile göğsünü okşamaya çalışabilirsiniz. Bunu yaparken mümkün olduğunca yavaş ve korkutmadan davranmanız gerekir.
Diğer bir sevgi yöntemi ise başının arkasındaki oyuk kısmını sevmektir. Bunu yapabilmek için bir yandan yem yemesini saplayabilirsiniz. Böylece daha sakin olacaktır.
Papağanınıza Parmağınızı Uzatın
Papağanınız tüneğinin üzerinde dururken tünekle parmağınızı birleştirerek bekleyin ve papağanın parmağınıza çıkmasını sağlayın. Parmağınıza geldikten sonra yavaş ve sağlam hareketlerle onu dışarı çıkartabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce papağanınızın size ve ortama alıştığından emin olun.
Parmağınızda sakince durmaya başladığında omzunuzda ve elinizde gezmesine izin verin. Bunun yanında eve gelen misafirlerle kuşunuzu tanıştırın. Böylece daha sosyal olmasını sağlamış olacaksınız.
Papağan bakımı ve eğitimi hakkında en temel bilgiler bunlardır. Yukarıdaki rehberimizdeki bilgileri uygulayarak doğru bir bakıma ve eğitime ulaşabilirsiniz.
En çok tercih edilen papağanlardan bir tanesi olan Sultan Papağanı hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.