Kediler, dünya raporuna göre evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen hayvanlar olarak gösteriliyor. Yayınlanan rapora göre dünyada 500 milyon kadar evcil kedi bulunuyor. Bu durum kediler arasında bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olmakla birlikte bazı hastalıklar ise kedilerin ölümüne neden oluyor.
Kediler, kolay hastalanabilen özellikle de bulaşıcı hastalıklar karşısında çok güçsüz olan hayvanlardır, bu nedenle sahiplerinin özellikle kedi aşısına çok önem vermeleri gerekiyor ve zamanında aşılarını yaparak bulaşıcı hastalıklara karşı kedilerini güvence altına almaları gerekiyor. Araştırmalara göre kedilerin ölümüne neden olan en ölümcül 5 kedi hastalığı şunlardır;
Gençlik Hastalığı (Feline Panleukopenia)
Dünya genelinde kedilerin ölümüne en çok neden olan hastalıkların başında gençlik hastalığı geliyor. Türkiye’de her yıl binlerce sokak kedisinin yakalanıp öldüğü bu hastalığın nedeni ise panleukopeina virüsüdür. Bu virüs kediye bulaştığında kolay kolay atabileceği bir virüs olmadığından ölümüne neden oluyor. Özellikle de yavru kedilere virüsün bulaşması çok daha kolay oluyor ve bulaşıcı olduğu için çevresindeki diğer kedilerin de ölümüne neden olabiliyor.
Kedi Lösemisi (Feline leukemia)
Hem yavru hem de yetişkin kedilerde en çok ölüme neden olan hastalıklardan biri de kedi lösemisi hastalığıdır. Feline leukemia denen virüsten dolayı başlayan bu hastalık, kısa sürede kedinin tüm vücudunu etkisi altına alıyor ve kedinin kısa sürede ölümüne neden olabiliyor. Lenf yumrularında şişlik, iştahsızlık ve kusma gibi belirtileri olan kedi lösemisi için tek tedavi yöntemi aşılarının düzenli olarak yapılmasıdır.
Kedilerde Lösemi Nedir? Nasıl Korunur? isimli yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.
Kedi AIDS’i
Kediler arasında sık görülen hastalıklardan biri de aids hastalığıdır. Bu hastalık, daha çok virüslü başka bir kedi tarafından ısırıldığında kendini göstermeye başlar ve kedinin ölümüne yol açar. Ciddi bir problem olarak görülen kedi AIDS’inden korunmak için yapılması gereken en önemli şey yine aşıdır. Sürekli ishal, aşırı kilo kaybı gibi belirtiler varsa kedinizde biran önce veteriner uzmana gösterin.
FIP (Feline infectious peritonitis)
Kedilerin karın şişliği bazen hamile olmalarından veya basit bir hastalıktan dolayı olmayabilir. FIP virüsü nedeniyle de kedilerde aşırı karın şişkinliği görülebilir. Nezle, soluma zorluğu ve iştahsızlık gibi belirtileri olan bu hastalık, çoğu zaman kedi sahipleri tarafından fark edilmez veya belirtileri hafife alınır bu da kedinin hastalığının ilerlemesine ve ölüm ile sonlanmasına neden olur. Hastalığın çaresi henüz bulunmamış olsa da 16 haftalıktan büyük kediler için bir ilaç firmasının geliştirdiği etkili bir ilaçtan söz ediliyor, fakat bu hastalığın kesin olarak tedavisinin olmadığını belirtmek gerekiyor.
Viral solunum yolu iltihabı (Feline calici virüs)
En ölümcül 5 kedi hastalığı arasında yine oldukça tehlikeli olan hastalıklardan biri de viral solunum yolu iltihabı hastalığıdır. Hem yavru hem de yetişkin kedilerde görülebilen bu hastalıktan dolayı yavru kedilerin ölüm oranı yüzde 30 civarlarındadır. Solunum yollarını etkileyen bu hastalığın belirtileri; ağızda ülser, gözyaşı ve burun akıntısı olarak biliniyor. Kedileri düzenli olarak aşılamak hastalığın önüne geçmede önemli bir rol oynamaktadır.
Sağlıklı Kedi Bakımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerin sağlıklı yetişmeleri için ilk zamanlarda anne sütü büyük önem taşımaktadır. Kedileri anneden ayırmak için sabırsız olmamak gerekir. Çünkü, anne sütünün içeriği kedilerin bağışıklık sistemini destekleyecek maddelerden oluşmaktadır.
Aşılar
Kediler, annesinden ayrıldıktan sonra aşı takvimine göre aşı planı yapılmalıdır. Kedilerde görülen pek çok farklı hastalık olduğu için aşıların önemi büyüktür. Kesinlikle aksatılmadan aşı takvimine uyulması gerekir. Aksi halde ölümcül hastalıklar görülebilir.
Kedilere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır? Karma Aşı
Beslenme
Kedilerin beslenmesi de gelişimleri için oldukça önemlidir. Bunun için kaliteli mama seçimi büyük önem taşımaktadır. Standart bir kedi için protein oranı yüksek bir mama seçimine dikkat edilmelidir. Bunun haricinde eğer kedinin özel bir durumu varsa buna uygun mama seçimi yapılmalıdır. Örneğin, kısırlaştırılmış kediler için özel mama seçmek gerekir.
Kediler için en uygun mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bakım
Kedilerin hastalık kapmaması için temizliğinin yapılması önemlidir. Düzenli olarak tüy bakımını yapmak, gerektiğinde banyo yaptırmak genellikle temizlik için yeterli olacaktır. Böylece hem tüyleri daha kaliteli olacak hem de parazitlere karşı daha güçlü duracaktır.
Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?