Araştırmalar dört yaşından büyük kedilerin her iki tanesinden birisinin diş sorunu olduğunu, düzenli bakım ve doğru tedaviyle iyileşmeleri çabuk ve sorunsuz olacağını ortaya çıkarmıştır.
Kedilerin genel olarak en çok yakalandıkları hastalıkların başında diş hastalıkları gelir. Kedilerin acılara karşı aşırı dirençli olması, hiç bir şekilde bunu sahiplerine hissettirmemesi, hastalıkların anlaşılmasını ve tedavi sürecine geçilmesini zorlaştırabilir. Periyodik olarak kedilerde diş bakımı yapmak sağlıklı ömür geçirmelerinde büyük etken olacaktır.
Kedilerde Ağız Sağlığının Önemi
Kendi doğal ortamlarında kemik ve otları yiyerek ağız sağlıklarının korunmasını sağlan kediler, evcil yaşam tarzlarında genellikle bu imkanları bulamayabilirler. Evde mamalarla beslenen diğer birçok yemeğe karşıda alerjik tepki gösteren kedilerin, ev ortamlarına özel rutin ağız bakım programının oluşturulması gerekir.
Diş plakları zamanla sertleşerek diş tartarlarını oluşturur ve sonunda diş etine sıçrayan mikroplar diş eti iltihaplarının oluşmasına sebep olur. Diş eti iltihapları da diş kayıplarının yaşanmasına neden olmaktadır.
Kedilerin diş etlerine sıçrayan mikroplar iltihaba ve ağrıya neden olmakla kalmaz mama yemelerinde rahatsızlığa yol açar, kan dolaşımına girerek böbreklere ve diğer hayati organlara zarar verir.
Kedileri Diş Fırçalamaya Alıştırma
Kedilerin dişlerini fırçalamak diş hastalıklarından korunmanın en iyi yoludur. Çoğu kedinin diş fırçalama işlemine alışması zaman alabilir. Bundan dolayı kediler genç yaşlardan itibaren diş fırçalamaya alıştırılmalıdır.
Diş fırçalamaya alıştırma işlemi oldukça sabır ve özveri isteyen bir olaydır. Sizin için en müsait günleri seçmeniz, sinirli yada stresli olmadığınıza emin olmanız hem sizin hemde kediniz için en sağlıklı tercih olacaktır.
Kedinizi Kolaylıkla Diş Fırçalamaya Alıştırmak için 5 Yöntem
🔸 Öncelikle diş sağlığı tehdidi küçük yaşlarda olmasa bile kedileri diş fırçalarıyla ve diş macunlarıyla tanıştırmanız gerekir.
🔸 Kedilere özel olarak üretilmiş kedi diş fırçası ve kedi diş macunu edinin. Kesinlikle insanların kullandığı diş macunu ve fırçaları kullanmayın.
🔸 Aldığınız diş fırçasıyla oynamasına izin verin, ağza doğru küçük hamleler yapıp kedinin fırçadan korkmasını engelleyin.
🔸 Diş macununu diş fırçasına bir miktar sıkıp kedinin koklamasını ve yalamasını sağlayın. Tavuk aromalı diş macunlarını tercih etmeniz alıştırma evresini hızlandıracaktır.
🔸 Zamanla diş fırçasına ve macununa alışacak olan kediniz için rutin olarak en uygun olduğunuz günler bu işlemi uygulayın.
İlginiz Çekebilir: Kediler Neden Kusar?
Kedileri Rahatsız Etmeden 8 Diş Fırçalama Yöntemi
Diş fırçalama kedi sahipleri için zor bir durum olarak düşünülsede çoğu zaman 2 aylık bir çalışmayla en inatçı kedilerin diş fırçalama işlemine uyum sağlaması sağlanabilir.
🔸 Öncelikle kedinizi severek ve ilgi göstererek kendi rızası ile kucağınıza oturtun.
🔸 Ona tanıttığınız diş fırçasını ve macunu gösterin, gerekirse biraz oynamasına izin verin.
🔸 Diş fırçasına bir miktar diş macunu dökerek kedinin koklamasını ve yalamasını sağlayın.
🔸 Ağzına doğru yavaşça hamleler yaparak kedinin bu aparattan korkmadığına kesinlikle emin olun.
🔸 Bir elinizle nazikçe dişlerinin etrafından yukarı doğru ağzını açın.
🔸 Diş fırçasını 45 derecelik açıyla nazikçe önden arkaya doğru sürerek fırçalama işlemini gerçekleştirin.
🔸 Kedinizi çok yormayacak ve sıkmayacak şekilde yaklaşık 1 dakikadan az bir fırçalama, diş üstünde oluşan plakları temizlemenize yetecektir.
🔸 Son olarak kedi diş jelleri kullanılarak duruma işlemini yaparak kedi diş fırçalaması işlemini sağlıklı ve kolay şekilde bitirebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Evde Kedi Beslemek Günah Mıdır?
Diş fırçaları dişlerde oluşan plağı rahatlıkla temizleyecek mekaniğe sahiptir. Düzenli diş fırçalamanın yapılası diş plaklarının tartarlara dönüşmesini engeller ve ağız sağlığı için önemli koruma sağlar. Bu nedenle periyodik olarak diş fırçalama işleminin yapılması gerekir.
Veterinerlerin önerisi olarak 3 günde bir kedilerin dişlerinin fırçalanması, kedi ağız sağlığının uzun yıllar boyunca korunmasının en büyük zeminini oluşturur. Zamanınıza ve müsaitlik durumunuza göre günde 1 defa kedinizin dişini fırçalamanız, ekstra bir önlem olarak size olumlu dönüş sağlayacaktır. |
Kedilerde Diş Sağlığını Koruma
Düzenli periyotlarla diş fırçalama işlemlerini gerçekleştirmemiz kediler için ağız ve diş sağlığı problemlerinin önüne geçmedeki en önemli adımdır. Sadece fırçalamak bireysel olarak yapabileceğimiz bir faktördür.
Kedilerin ağız ve diş sağlığını korumak için dikkat etmeniz gereken 3 madde
❗️Kedinize veteriner ağız sağlığı onaylı kuru mamalar vermeniz diş sağlığı için çok önemlidir. Dişe ilk tutulan zararlı bakteriler plaklardır. Kuru mamaların sert olması, kediler mamalarını kıtırdatırken bu plakların dişlerden dökülmesine yardımcı olur.
❗️ Kedinizde herhangi bir olumsuzluk olmasa bile her ay düzenli olarak ağız ve diş muayenesi yaptırmalısınız. Sizin göremediğiniz semptomları kediler konusunda uzman olan veteriner hekiminiz fark edebilir, daha ciddi bir boyut kazanmadan hastalığın önlenmesi sağlanabilir.
❗️ Su kaplarında ki suyu yenilerken taze suyun içine biraz ağız durulama suyundan eklemeniz, kedilerin dişlerinde tartar oluşumununda önüne geçecektir.
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Uzun Yaşaması İçin 10 Öneri
Kedilerde Sık Görülen 3 Ağız ve Diş Hastalığı
Ağız hastalıklarının en büyük nedeni diş sağlığı sorunlarıdır. Diş plakları ile başlayan ağız hastalıkları kediler için çok rahatsız edici ve ağrılı süreçler olabilir. Diş sağlığına dikkat edilmesi ağız hastalıklarına yakalanma riskini de düşürecektir.
1) Kedi Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı dişlerin çevresindeki etlerde oluşan kırmızılık, kızarıklık ve şişkinlik oluşturan iltihaplı bir rahatsızlıktır. Kediler için ağrılı ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Dişlerde oluşan plakların zamanla tartara dönüşüp, sonrasında diş etinin mikrop kapması ile meydana gelir.
Bakterilerle savaşan savunma mekanizması iltihap oluşturarak diş etinin şişmesine sebep olur. Diş ile diş etinin birleşiminde bulunan bariyer hücreler zarar görür ve diş kayıpları meydana gelebilir.
Diş eti iltihabı ayrıca kedigiller lösemi virüsü , kedi bağışıklık eksikliği virüsü , kedigiller kalisivirüsü, şiddetli böbrek hastalığı , şeker hastalığı ve otoimmün hastalığı dahil olmak üzere bir dizi bulaşıcı veya sistematik hastalıktan kaynaklanabilir . Bu sistematik hastalıklardan birinin neden olduğu diş eti iltihabına, ağız iltihabı olarak bilinen pembe mukoza zarının diğer kısımlarında iltihaplanma veya yaralar eşlik edebilir.
Kedilerde Diş Eti İltihabı Önlemi ve Tedavisi
Diş eti iltihabı tedavisinde önce bu iltihaba neyin neden olduğunu doğru teşhis etmek gerekir. Dişten dolayı mı yoksa herhangi bir hastalıktan dolayımı oluştuğunu anlamak, tedavinin hızını ve geçerliliğini artıracaktır.
Önlemi: Diş eti iltihabının en etkili önlemi kesinlikle diş sağlığından geçer. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, düzenli veteriner kontrolleri ve ağız sağlığına uygun mama seçilmesi en etkili önlemlerdir.
Tedavisi: İlerlemiş diş eti iltihabında antibiyotikler kullanılabilir. Veteriner hekimin kedinizi muayene ettikten sonra verdiği diyet ve ilaçları düzenli olarak kullanmanız tedaviden olumlu sonuç almanızı sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Kedi Nanesi (Catnip) Nedir?
2) Kedilerde Periodontite
Yapılan anestezi ve röntgen çekimleriyle periodontite hastalığının doğru teşhisi yapılır.
Çoğu zaman kedilerde iştahsızlık, ağız kanaması, salya akıtma, başlarını çiğnerken yan tutma ve ağız kokusu gibi semptomlar görülür. Bunların yanında diş etlerinin çekilmesi, diş kökü yüzeylerinin ortaya çıkması ve diş hareketliliği görülebilir. İlerlemiş bir periodontite hastalığı birçok dişin kaybına neden olabilir.
Kedilerde Periodontite Hastalığı Önlemi ve Tedavisi
Önlemi: Diş sağlığı ve kedinin genel sağlık durumunun yerinde olması alınabilecek önlemlerin başında gelir. Düzenli veteriner kontrolleri hastalıkların önlenmesi ve erken teşhisi ile etkili tedavinin uygulanmasında en önemli etkendir.
Tedavisi: Kedi periodontite hastası kedinizi veterinere götürdüğünüzde yapılacak ilk müdahale dişlerin temizlenmesi olacaktır. Çekilen röntgenlerin sonucunda veteriner hekim dişi ya da dişleri kurtarma eğilimine girecektir. Birçok vakada birden fazla diş kayıpları görülmektedir.
3) Diş Rezorpsiyonu Hastalığı
Diş erimesi kediler için gerçekten çok ağrı verici bir durumdur. Yemek yemede isteksizlik, iştahsızlık, yavaş ve başı yana çevirerek mama yeme ve salya akması semptomları gözükür. Kedilere oldukça huzursuzluk veren bu hastalık kaçınılmaz diş kayıplarının yaşanmasına neden olur.
Kedilerde Rezorpsiyon Hastalığı Önlemi ve Tedavisi
Önlemi: Diş sağlığının sürekli denetimle ve düzenli kontrollerle sağlanması kemik erimesi gibi ciddi derecede önemli olan bu hastalığında önüne geçmedeki en büyük faktördür.
Tedavi: Bir veteriner, kedi dişinin erimesini tedavi etmek için kedinin ağrısını yönetmeyi, durumun ilerlemesini önlemeyi ve mümkün olduğunca diş veya dişlerin işlevini geri kazanmayı hedefleyecektir. Veteriner hekiminiz, lezyonların diş kökü ile sınırlı olduğu ve belirgin rahatsızlığın görülmediği durumlarda dikkatli bir izleme önerebilir.
İlginizi Çekebilir: Kedi Zeka Gelişimini Destekleyen 5 Kedi Oyuncağı