Dünya üzerindeki tüm varlıklar bulundukları çevreye karşı tepkilerde bulunabiliyor. Kedilerde bu çevre etkenlerinden etkilenerek, tıpkı insanlar gibi strese girebiliyor.
Stresi, mutluluğunuzun önüne geçen engel olarak tanımlayabiliriz. Kediler strese girdikleri zaman davranışsal olarak farklılıklar gösterebilir. Stresli bir kedi yemek yemeyi kesebilir, saklanacak bir yere kendini kapatabilir, agresifleşebilir, çevresine zarar verebilir ve bununla beraber tuvalet kontrolünü de kaybedebilir.
Kedilerin Stres Olma Nedenleri Nelerdir?
Evcil kedilerin psikolojik durumu genellikle sahibinin sunduğu ortam koşullarına bağlı olmaktadır. Eğer kediniz strese girmişse bunun muhtemel sebebi sağladığınız ortam şartlarıdır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman çevre şartlarını özenle incelemeniz gerekmektedir.
Kediler genel olarak ortam şartlarının değişmesinden hoşlanmamaktadır. Tabi ki kediniz her durum değişikliğine karşı aşırı bir reaksiyon gösterecek veya tolere edemeyecek gibi bir sonuca varmak yanlış olacaktır. Burada en önemli nokta kedinizi hangi durumların stres altına soktuğunu öğrenmektir.
İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu? (tıklayın)
1- Taşınma
Bir evden başka bir eve taşınmak hem insanlar için hem de kediler için stresli bir süreçtir. Kedinizde oluşacak bu stresi en aza indirmek için yapılacak en doğru davranış kedinizin bu taşınma durumundan izole etmek için boş bir odaya almaktır. Böylece değişikliği daha az hissedecektir. Taşınma işlemi tamamlandıktan sonra kedinizle beraber vakit geçirmeye özen gösterin böylece ortam değişmiş olsa bile kedinizle aranızdaki bağ aynı kalacaktır.
İlginizi Çekebilir: Kedileri Eve Alıştırmak: Kedileri Sosyalleştirmenin 10 Etkili Yolu (tıklayın)
2- Kediyi Kulübeye Kapatmak
Kedinizi bir apartman dairesinden alıp kulübeye yerleştirirseniz bu durum kedinizi olumsuz etkileyecektir. Çünkü kediler kapalı ortamlardan hiç hoşlanmamaktadır. Aynı şekilde taşıma kaplarında kalmaları da onları strese sokmaktadır. eğer mecburi bir şekilde bu durumlara alışması gerekiyorsa kulübenin altına emici bez ve kedinizin yanına tanıdık bir oyuncağını koymayı ihmal etmeyin. Böylece ortama daha hızlı adapte olacaktır.
3- Başka Bir Kedi Gelmesi
Eğer evinizde bir kedi varken başka bir kedi daha sahiplenmeye karar verirseniz, ilk kediniz büyük bir stres altına girebilir. Çünkü; yeni kediyi bir tehdit olarak görür ve savunma – saldırı durumda olur. Eğer şanslıysanız iki kedinizde birbiriyle çok iyi anlaşabilir. İki kedinin birbirine adapte olması konusunda Kedileri Birbirine Alıştırmak İçin Ne Yapılmalıdır? isimli makalemize göz atabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kızgınlık Dönemindeki Kedileri Sakinleştirmek İçin 4 Etkili Yöntem (tıklayın)
4- Eve Bir Köpeğin Gelmesi
Eğer evinize yeni bir köpek gelecekse ve kediniz daha önce köpeklerle aynı ortamda yaşamamışsa durum oldukça kritik olabilir. Böyle bir durumda veteriner kontrolü ve gözlemi altında davranmanız gerekmektedir.
5- Eve Bir Bebeğin Gelmesi
Eğer evinize bir yeni bir bebek gelecekse bu durum kediniz için büyük stres sebebi olabilir. Evdeki olağan dışı hareketlilik, garip sesler ve kokular kedinizin davranışlarında farklılıklara yol açabilir. Böyle bir durumda doğumdan önce kedinizi bu duruma ufak ufak alıştırmanız süreci minimuma indirecektir.
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri (tıklayın)
6- Evden Birinin Ayrılması
Eğer günlük hayatta beraber yaşadığı insanlardan birisi bir zaman sonra evden ayrılırsa bu kedinizi strese sokabilir ve mini bir depresyona sebep olabilir. Özellikle kedinizin bağları kuvvetli olan birinin evden ayrılması sonucunda bu süreç oldukça uzun sürebilir.
7- Mama Değişikliği
Kedinizin mamasını değiştirdiğiniz durumlarda bazen sorunlar yaşanabilir. Kedinizin sevdiği ve tadını beğendiği bir mamayı bırakması zor olacaktır. Özellikle de yeni mamanın tadını beğenmezse tamamen mama yemeyi bırakabilir. Böyle bir durumda yapılacak olan en mantıklı işlem eski mama ile yeni mamayı karıştırmanızdır. Eğer kediniz mamayı bu şekilde de tüketiyorsa yeni mamaya geçmek için bir adım daha yaklaşmış olursunuz, ancak kediniz mamayı ayrıştırarak yiyorsa veya yemiyorsa yeni mamaya geçmemeniz gerekir.
Kediler için en uygun mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Popüler Kedi Maması Markaları (tıklayın)
Kediler Neden Strese Girer?
Kedilerin strese girme nedeni kimi zaman taşınma, kapalı alanda uzun süre kalma ya da farklı petlerle aynı ortamda bulunma gibi durumlar olabilmektedir.
Kediler Bebeklerle Anlaşabilir mi?
Bazı kedilerin bebeklerle arası çok iyidir fakat bazıları bulunduğu ortama bebek girdiğinde strese girebilmektedir.