Evde bir kediniz varken ikinci bir kedi daha almak istiyorsanız, bunun çok stresli bir süreci beraberinde getirdiğini bilmelisiniz.
Çünkü kediler yalnızlık rutinine kolay adapte olur ve alan koruma içgüdüsü ile ikinci bir tüylü dostu kabul etmek istemeyebilirler. Sosyallikten hoşlanmayabilir ve bu yüzden yeni gelen kedi dostunuzu bir tehdit olarak görebilir.
Stresli durumda kedilerin birbiri ile anlaşmasını sağlarken yapılması gereken şeyler zor değildir. Birbirlerini tanıması açısından onları kendi başlarına bırakarak uzaktan gözlemlemek size şans sağlayacaktır.
Dengeyi sağlamak ve kedilerin karakterlerine göre yaklaşımda bulunmakla işe başlayabilirsiniz.
İletişimde Kokunun Önemi
Hey! Bu koku da ne böyle! Hem sağlık hem de iletişim açısından kedilerin en önemli duyusu koku almaktır.
Kedi içerisinde bulunduğu ortamı öncelikle koklayarak tanımaya başlar. Bu başka bir kedi ile karşılaştığında da yapacağı ilk tepkilerden bir tanesidir: Koklamak!
Diğer kediye ait yeni kokuları tanımaya çalışır. Bu süreç yaklaşıma göre kısa sürebileceği gibi birkaç hafta da uzayabilir. Birbirlerine zarar vermemeleri açısından aynı ortam içerisinde sizin de bulunmanız gerekebilir.
İlk günlerde ayrı odalarda kalmaları doğrudur. Yine de bu süreçte birbirlerinin eşyalarını koklamalarına izin verebilirsiniz.
Taşıma Çantası İle Temassız Tanışma
Birbiri ile tanışması beklenen her iki tüylü dostunuz için de taşıma çantası kullanımı önemlidir. Kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak kafesler sayesinde birbirlerine saldırma ya da zarar verme gibi olası sıkıntıların önüne kolayca geçebilirsiniz.
Kediniz çok özgüvenli ya da bir o kadar ürkek ve çekingen olabilir. O anki hisse göre kafesin üzerini farklı bir örtü ile de kapatarak ortama alışmasını destekleyebilirsiniz. Uzmanlar da temassız tanışmayı öneriyor. Kafes arkasından onların birbirini görmesi, bir tehdit olmadan temassız koklayıp, ses çıkarmaları daha güvenilir bir yöntemdir.
Temassız tanışma için her iki kedinin de taşıma çantasında olmasına gerek olmayabilir. Yeni gelen kedinizi taşıma çantası ile diğer kedinizin bulunduğu ortama koyun ve gözlemleyin. Diğer kediniz bu süreçte onu tanımak için hamle yapacaktır.
Belki de o anki içgüdüsü ile hareket edip ortamı terk edecektir. Bu gibi durumlarda zamana bırakmak en doğrusu!
Eşyaların Ayrı Kullanımı Önemli
Henüz birbirini tanımayan dostlarınız için ayrı mama kapı, kum ve su kabı kullanın. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi de sonradan gelen kedinin, evde bulunan kedinin eşyalarını kullanmaması gerektiğidir. Buna asla izin vermeyin.
Bu evdeki kedi için korkunç bir tehdit olarak algılanır, sahiplendiği alana izinsiz girilmesi ve eşyalarının kullanılması saldırıya geçmesini tetikler.
Saklanma Alanı Yaratın
Ev içerisinde belli bir yaşam alanı bulunan kediniz aidiyet problemi dolayısıyla bu alanı başka bir kediyle kolay kolay paylaşmak istemeyebilir.
Bu yüzden evinizde yeni gelecek kediden ve hatta bazı zamanlarda sizden bile saklanabilecekleri özel alanlar olmasına özen gösterin.
Yüksek bir yerden sizi izleyebilecekleri, istemedikleri taktirde sizden saklanıp görünmeyecek bir alana kaçabilecekleri sığınakları olsun.
Bu alanda yalnız kalabilsin ve rahatsız edilmediklerinden emin olsunlar. Su, kum ve mama kapları bu alana yakın hatta alan içerisinde bulunursa kendilerini daha güvende hisseder ve tanışmak istedikleri zamanı kendileri belirleyebilirler.
Ödül Yöntemi Kullanın
Doğru davranışı pekiştirme amacıyla kullanılan besinler sayesinde tanıştırma zamanı kedinize ödül desteği verebilirsiniz. Damak tadına uygun, lezzeti kediniz tarafından sevilen ödül maması ile davranışlarını ödüllendirin. Diğer kediye saldırmadığında, oyun oynamak istediğinde ya da ona hareket özgürlüğü tanıdığında bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yaş ve Cinsiyet Kriteri
Eve gelecek olan yeni kedinin yavru olması, evinizde bulunan yetişkin kediniz için bir sorun oluşturabilir. Çünkü yavrular henüz cinsel açıdan olgunlaşmamış olduklarından yetişkinler bunu bir tehdit olarak algılayabilir. Bu rekabeti minimum düzeyde tutmak için cinsiyeti de karşı cins olarak tercih etmek bir yöntemdir.
Yüz Yüze Gelme Zamanı
Tüylü dostlarınız bir süre aynı evde kaldılar ve artık onların yüz yüze gelmesi gerektiğini düşünüyorsunuz. Doğru zaman geldi dediğinizde onları bir mama ile karşılaştırabilirsiniz. Bu yöntem için kedilerinizin karınlarının aç olması dikkatlerini yalnızca mamaya vermelerini sağlar. Mamalarını yerken de birlikte vakit geçirdiklerini önemsemezler.
Mama yerken oda içerisinde onların birbirlerinden kaçabilecekleri alanların olması önemlidir. Sıçrayıp saklanabilecekleri bir masa ya da bir koltuk arkası olabilir. Siz güven verin ve uygun ortamı hazırlayın. Gerisini aynı evde yaşayacak olan tüylü dostlarınız ayarlasın.
Tanışma Ne Kadar Sürer?
Kedilerin birbiri ile alışma süresi tamamen onların naturasına bağlıdır. Bu süreç bir ya da iki gün veya birkaç hafta bile sürebilir. Aynı ortamda bulunan dostlarınızın kendilerini güvende ve rahat hissetmesi birkaç ayı bulabilir. Onlar arasında bir geçimsizlik olmaması yavaş yavaş başarının sinyallerini verir.
Sağlık Kontrolü
Evinizde bulunan kedinizin ve eve yeni gelecek olan kedinin sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Çünkü rahatsızlığı olan tüylü dostlarınıza ekstra stres yüklemek tanışmayı da olumsuz etkileyecektir. Kedinizi bu süreç öncesinde doğru takibe almak için veterinere götürüp kontrollerini yaptırabilirsiniz. Eksik aşıları da bu sayede tamamlanabilir.
Solunum hastalıkları kedi dostlarımızda oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Bulaşıcı olduğu için önlem alınması şarttır. Tanışma döneminde kedilerin birbirine alışması sağlanırken, birbirine hastalık bulaştırmak işleri zorlaştırabilir. Kediniz yaşlıysa onun bağışıklık sistemini güçlendirecek besin takviyeleri alabilirsiniz. Kedilerin ilk tanışma temasında birbirlerini ısırması ve tırmalaması gibi durumlar için kuduz aşısı yaptırabilirsiniz.
Yaşlı kediler yetişkin ve yavru kedilere oranla sosyalleşmeye uyum sağlamak için zaman ihtiyaç duyarlar. Kediniz ne düşünürse düşünsün onun hem fiziksel hem de psikolojik olarak tanışmaya hazır hale gelmesini desteklemeniz önemlidir.
Birlikte Zaman Geçirme ve Keşif
Eve gelen yeni tüylü dostunuz yaşayacağı alanı sizin kontrolünüzde keşfetmelidir. Evdeki diğer kedinin de keşif sırasında aynı ortamda bulunması tanışmayı olumlu etkiler. Belki keşif sırasında bir etkileşim olur. Evde bulunan kedi eşyalarını koklarken, çevreyi tanımaya çalışırken oyuna kapılmaları da olası bir tanışmanın başlangıcı sayılabilir. Kedileri bir araya getirmek için aceleci olmadan, aşamalı yaklaşımlar sergileyerek olumlu sonuca ulaşabileceğini unutmamalısınız.
Tıslayan Kediyi Nasıl Sakinleştirmeliyiz?
Tıslayan kedinin sakinleşmesi için zaman gereklidir. Eve gelen yeni kediyi ondan uzak tutup beklemek yapılacak ilk adımdır. Çünkü kediler sinirli olduğunda onlara ısrarlı davranmak, onları kovalamak ve hatta gözlerine bakmak bile onları kızdırmayı tetikleyebilir. Kızgınlık dönemlerinde onlara ceza vermemek gerekir.
Çünkü ceza alan kedilerin ilişkileri de zarar görür. Aralarındaki bu tıslama durumunu çözene kadar ilişkilerini sizin yönetmeniz uygun olacaktır. Zorla onları bir arada tutmak yerine, nötr bir alanda kendiliğinden aynı ortama girmelerini desteklemek daha doğru olacaktır.
Kıskanma Evresi
Kıskançlık kediler arası görünen başlıca sorunlardan bir tanesidir. Özellikle yeni tanışma sürecinde bu özellik sıklıkla görülebilir. Bir ya da favori olan bir oyuncak kıskançlığı tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda kıskanç olan taraf daha baskın ve agresif olacaktır. Yeni tüylü dostunuza saldırmasına engel olmak için aynı ortamda bulunmanız önemlidir.
Kedinizin kıskanç olduğunu anlamanız zor değil! Soğukkanlı ve daha ilgi isteyen bir tavırda bürünürler. Ancak kıskançlığın önüne geçebileceğinizi unutmayın. Kedileriniz ile ayrı ayrı özel zaman geçirmek, yaptığı olumlu davranışlarda onu ödüllendirmek kediler arasındaki kıskançlığın önüne geçebilecek adımlardan birkaçıdır.
Aynı evde iki kedi nasıl anlaşır?
Aynı evde iki kedinin anlaşabilmesi için stres ve gerginlik ortamının kaldırılması gerekir. Buna ek olarak alışma sürecinde sabırlı olunması gerekir.
Kediler birbirine ne kadar sürede alışır?
Kedilerin birbirine alışma süresi cinslerine göre değişiklik gösterebilir. Bu durum ortalama birkaç gün veya birkaç hafta devam edebilir.
2 kedi evde anlaşabilir mi?
Aynı evde birden fazla kedi anlaşabilirler. Ancak yerlerinin, mama kaplarının ya da su kapları gibi önemli araçların doğru şekilde ayarlanması gerekir.