Kedilerin kısırlaştırılması ile ilgili bilgiler

Kediler, sevimlilikleri ve tavırlarıyla sahiplerinin gönüllerini fetheden hayvanlardır. Hareketli olmaları, sempatik olmaları ve takındıkları edalarıyla kendilerinden sürekli olarak söz ettirirler, bir de Mart ayından sonra sahiplerini bekleyen yavrulamalar…

Kedilerin dünyasında kısırlaştırma olayı fazlasıyla yapılır, özellikle evcil kediler için bunun yapılması önemlidir. Zira kediler tek seferde 4-5 kadar yavru dünyaya getirebiliyorlar tabi ev içinde beslenen kedilerin böyle bir duruma girmesi, kesinlikle sahibi için zor zamanlara neden olabilir bu yüzden kedilerin kısırlaştırılmaları önemlidir. Tabi kedileri kısırlaştırırken bilinmesi gereken ince detaylar vardır. Bu konuda bilgi sahibi olmayan veya yanlış bilgiler edinen kedi sahipleri maalesef, bu işlemi yaparken yanlış davranıyorlar.

Peki, kedi kısırlaştırılırken doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Kediler ve hastalıklar veya olması gereken kısırlaştırma bilgileri hakkında verilen bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu söylemek gerekiyor. Kedinizi kısırlaştırmadan önce bir veteriner uzmana danışarak hakkında daha net bilgi alabilirsiniz. Son olarak kedinizi kısırlaştırdıktan sonra kısır kedi maması vermeniz gerekiyor, bunu da unutmayın.

Kedilerde Kısırlaştırmanın Faydaları

Üreme sistemindeki hastalık riskleri azalır: Kedilerde en sık görülen hastalıklardan bir tanesi üreme sistemindeki sorunlardır. Kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrasında kanser, piyometra, polikistik ovaryum ve metrit gibi rahimden meydana gelen hastalıkları, erkeklerde ise testis kanseri ve testosteron hormonu gibi hastalıkları önlemek için kedinin kısırlaştırılmasını sağlar.

Sakinleştirir: Kedilerin kısırlaştırmasıyla beraber kedilerin davranışlarının daha sakin olduğu görülmüştür. Çünkü, kedilerde kısırlaştırma östrojen, progesteron ve testesteron gibi hormonların gelişimi engellenmiş olur. Böylece kavgacı kediler daha sakin davranışlar sergileyebilir.

Kontrolsüz üreme engellenir: Kediler tek bir doğumda çok fazla yavru dünyaya getirdiği için bunların bakımını üstlenmek oldukça zordur. Bununla beraber yavruların sağlıklı bir şekilde büyümesinde sorunlar yaşanabilir. Dolayısıyla, pek çok kedi sahibi kısırlaştırmaya yönelmektedir.

Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir? isimli makalemizi okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.