Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır? Aşının Önemi

Eğer köpeğinizin aşısı yoksa her türlü viral hastalığın bulaşma ihtimali vardır. Çünkü virüsler sadece köpekten köpeğe geçmez, herhangi bir yerden virüsler bulaşabilir. Ortak kullanılan malzemeler, mama kapları gibi eşyalarla da hastalık bulaşması mümkündür. Bu yüzden aşısız bir köpeğiniz varsa sağlığı için hijyene önem vermelisiniz.

Aşısı tamamlanmamış köpeğinizi sokağa çıkartmanız büyük bir risk olabilir. Ayrıca tanımadığınız ve aşısız olma ihtimali olan köpeklerle temas halinde olup daha sonradan kendi köpeğinize temas etmeyiniz. Ayrıca çiftleşme sırasında da aşısız olan köpeğe hastalık bulaşabilir. Dolayısıyla en kısa sürede aşı programına başlanmalı ve bu süreç tamamlanana kadar ev ortamında köpeğinizi korumanız gerekir.

0-12 Aylık Köpeklere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

Yavru köpeklerde aşı oldukça önemlidir. Aşılama sonucunda viral hastalıklara karşı koruma sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla en kısa sürede aşı tedavisine başlanmalıdır. Köpeğiniz iki haftalıktan daha büyük olduğunda öncelikle parazit tedavisi yapılmalıdır ve ardından aşı programına başlanmalıdır.

Bebeklik Karması

Köpeğiniz için ilk aşı en erken bir buçuk aylıkken bebeklik karması adı verilen aşı olacaktır. Bu aşı kanlı ishal ve gençlik hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. Eğer bu aşı yapılmadıysa yada geç kalındıysa iki aylıktan sonra yapılması gereken karma aşı vardır. Bu aşı oldukça önemlidir. Gençlik hastalığı dışında karaciğer ve üst solunum sorunlarına karşı koruma sağlamaktadır. Bu aşı mutlaka yaptırılmalıdır.

Veterinere aşı için götürüldüğünde ilk önce köpeğin aşıya hazır hale getirilmesi gerekmektedir^. Bunun için kontrolden geçer. Köpeğin aşıya uygunluk şartları sağlandıktan sonra aşı takvimine hazırlanmalıdır.

Yapılması gereken zorunlu aşılar vardır. Bunlar; karma aşı, korona aşı (kanlı ishal), bronşin aşısı (solunum), kuduz aşısıdır. Kuduz aşısı 3.5 aylıkken yapılmaktadır. Aşı programını veteriner hekiminiz doğru şekilde hazırlayacaktır.

Yavru köpeklerde aşıların yapılması çok önemlidir. Köpeğinizin hem yavruyken hem de yetişkin zamanlarını sağlıklı geçirmesini sağlayacaktır. Veteriner hekiminiz aşıyı tamamladıktan sonra size sağlık karnesi verecektir. Bu karneye klinikte uygulanan her aşı işlenecektir. Bu karneye mutlaka tarihle beraber doğru şekilde bilgilerin aktarılması gerekiyor. Yavru köpeklerde yapılan aşılar hekimizin onayına göre 14 – 21 günde tekrar edilmelidir.

1 Yaşından Büyük Köpeklere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

1 yaşından büyük köpeklerde yavruyken iki kere aşı yapıldığı için ve aşıların korumaları 1 sene boyunca sürdüğünden dolayı senede bir kere daha önceden uygulanmış aşı programı uygulanmalıdır. Aynı zamanda veteriner hekiminiz bu konuyu düzenleyecektir ve yavruyken yapılmış aşıları tekrarlayacaktır.

Bunun haricinde aşı olmayan ancak parazitlerden koruyan ilaçlarında periyotlarını veteriner hekim belirleyecektir. Köpeklerde aşıyla yaşın bir bağlantısı yoktur, senede bir kere aşı yapılması gerekmektedir. Ancak aşı haricinde destek olarak uygulanacak tedaviler varsa köpeğinizin yaşı önemli olacaktır.

Köpeklerde Aşılama Gerektiren Hastalıklar