Yavru köpek tuvalet eğitimi, erken dönemde başlaması gereken bir eğitimdir. Bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz mutlaka köpek eğitmenlerinden destek alın.
Sevimli dostunuzla daha iyi vakit geçirmeniz, ona vereceğiniz eğitime bağlıdır. Evinizde köpeğinizin savurganca kakasını yapmasını istemezsiniz elbette. Kedi tuvalet eğitimine göre biraz daha zor olsa da yavru köpek tuvalet eğitimi için doğru malzemeleri elinizde bulunduruyorsanız ve biraz da bu konuda ehil iseniz işinizin çok da zor olmayacağını belirtelim. Ola ki bu konuda kendinize güvenemiyorsanız, o zaman köpek eğitmenliği hizmeti veren birinden destek alın.
10 Adımda Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi
Evinize yeni aldığınız dostunuzun da sizin kadar titiz olmasını istemeniz en doğal hakkınız. Ama unutmayın! O henüz bir yavru ve yeni yerine henüz alışmaya çalışıyor. Bu nedenle biran önce tuvaletini uygun yere yapmasını beklemeyin. Önce köpek pedi ile idare edin, sonra sabrınızı kuşanarak tuvalet eğitimi vermeye başlayın.
- Köpeğinizin beslenme saatlerini ve su içme saatlerini rutine bağlayın. Bunu yapmanız, hangi saatlerde tuvaletini yapacağı konusunda size fikir verir.
- Köpeğiniz için belirlediğiniz beslenme saatinden sonra mutlaka sevimli dostunuzu dışarı çıkartın. Bunu yapmanız, dostunuzun tuvaletini daha doğal alanda yapmasını sağlar ve alışkanlık kazandırır.
- Köpeğinizi dışarı çıkartamayacağınız zaman, onun için belirlediğiniz tuvalet alanına götürün. Ama bunu yaparken onunla hiçbir şekilde ilgilenmeyin. Bir süre sonra köpeğiniz tuvaletini yapması gerektiğini anlayacaktır.
- Köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra onu taktir etmek adına güzel sözler söyleyin, davranışını övün. Bu sevimli dostunuzun yaptığı şeyin doğru olduğunu ona anlatacaktır.
- Yavru köpeğe tuvalet eğitimi kazandırmak için ödül-ceza sistemi uygulayın. Ama ceza uygularken şiddetten sakının.
- Köpekler, tuvalet ihtiyacı hissettiklerinde bazı davranışlar sergilerler (ortadan kaybolma, davranış sorunları vs.) bu tip durumları gözlemleyerek tuvalet saatinin geldiğini anlayabilirsiniz.
- Köpeğiniz tuvaletini tuvalet alanı dışında yaptığında, ses tonunuzu yükselterek yaptığı bu davranışın yanlış olduğunu anlatın.
- Sabırlı olun,
- Kararlı olun,
- Zamana bırakmayı, zamanla köpeğinizin tuvalet alışkanlığı edineceğini unutmayın.
Yukarıda saydığımız 10 maddeyi doğru ve istikrarlı bir şekilde uyguladığınızda, kısa bir süre sonra köpeğinizin tuvalet alışkanlığı kazandığını göreceksiniz. Fakat sadece maddelerin yeterli olmadığını, ihtiyaçlarının doğru şekilde karşılanması gerektiğini de unutumamalısınız. Yaşam alanlarının nasıl olması gerektiğini, tuvalet kabını nasıl olması gerektiğini bildiğinizde, vereceğiniz eğitimin daha kaliteli olacağından endişeniz olmasın.
🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir? (tıklayın)
Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?
Bir köpek sahiplenmeden önce evinizde köpeğiniz için büyük ve rahat hareket edebileceği bir köpek evi veya kafesi bulundurun. Bu sayede yavru köpeğinizin yanında olmadığınız zamanlarda güvende olduğundan emin olabileceksiniz. Hazırladığınız köpek alanına tuvalet pedi serin. Bu şekilde yapmanız, evinizin hijyeni açısından çok daha faydalı olacaktır.
Eğitim süresince kullanılan pedlerin sayısını azaltın. Aynı zamanda köpekler yemek yedikleri ve uyudukları bölgelere yakın yerlere tuvalet yapmayı sevmez. Bu durumu da avantaj olarak kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Köpek Tuvalet ve Çiş Pedi SATIN AL
Zaman geçtikçe evin içerisindeki eğitim pedlerini birer birer azaltın. Böylece köpeğiniz pedlere tuvalet yapmaya alışacaktır. En son da tek bir ped kullanın ve bunu uyuduğu ve yemek yediği yerin uzağına serin.
Köpek Tuvalet Alanı Nasıl Olmalıdır?
Köpeğiniz için evinizde özel bir alan oluştururken, onun doğal ortamları daha çok sevdiğini ve tuvalet ihtiyacını da bu gibi yerlerde gidermeyi daha çok sevdiğini unutmayın. Bu yüzden, köpek tuvalet alanının doğallığına önem verin. Buna ek olarak tuvalet bölgesinin temiz olmasına da özen gösterin. Köpekler, dışkılarını koklarlar ve kirli gördüklerinde tuvaletlerini yapmazlar. Sadece bununla kalsalar iyi, kendi pisliğine basarak evin her tarafında gezebilirler de. Bu yüzden tuvalet alanının temiz olduğundan emin olmalısınız.
Bu Ürünlere Göz Atmak İsteyebilirsiniz: Köpek Tuvalet Eğitimi Ürünleri
Köpeklerde Tuvalet Saati Nasıl Düzenlenir?
8-10 haftalık köpekler yaklaşık olarak 2 saat civarında tuvaletlerini tutabilmektedir. Bu yüzden 2 saatte bir tuvalete çıkartılması gerekir.
3 aylık köpekler 3 saat, 4 aylık köpekler 4 saat tuvaletlerini tutabilir. Tabi ki ırktan ırka bu durum değişebilir.
Aynı zamanda köpekler uykudan uyandıklarında, yemek yiyip su içtikten yaklaşık 20 dakika sonra ve oyun oynadıktan sonra tuvalet ihtiyacı duyabilir. Bunun yanı sıra ishal olduğu durumlar için mutlaka önceden tuvalet eğitiminin verilmiş olması gerekir.
Köpekler gece uykularında 7-8 saat kadar tuvaletlerini tutabilmektedir. Bu yüzden sabah uyanıp ilk yapmanız gereken köpeğinizi tuvalete çıkartmanız ve su vermeniz olacaktır.
Dikkat! Aşağıdaki Konular İşinizi Kolaylaştıabilir 👇
🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir? [⭐ÖNERİLER] (tıklayın)
🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Vücut Dili Hakkında Her Şey (tıklayın)
🐶İlginizi Çekebilir: Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi (tıklayın)
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yavru Köpekler Ne Zaman Tuvalet Eğitimi Alır?
Yavru köpekler, tuvalet eğitimini 2 aylık olduğu andan itibaren almaya başlamalıdır.
Yavru Köpekler Günde Kaç Kez Kaka Yapar?
Köpekler günde ortalama 4 ila 5 kez tuvaletini yaparlar.
Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeğiniz tuvaletini doğru şekilde yaptığında onu ödüllendirerek ona tuvalet alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
Editör Tavsiyesi 😊
Yavru köpekler için tuvalet eğitimi elbette bir süreçtir. Kısa veya daha uzun süren bu sürecin ardından artık minik dostunuzla daha rahat bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Tüm bu evrelerin önemli malzemelerinin yazımızın en başında “sabır” ve “doğru malzeme” olduğunu belirtmiştik.
Bir de veteriner bir uzmana danışarak yavru köpek maması (tıklayın) konusunda yardımcı olmasını da ihmal etmemenizi öneririz. Köpeğinizin eğitimini başarılı bir şekilde tamamlaması için önemli bir konu olduğunu unutmayın.
İlginizi Çekebilir 👇