Danua Cinsi Köpek Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Özellik [DANUA BAKIM REHBERİ]

İri cüssesi, güçlü kasları ve keskin bakışları ile dikkatleri üzerine çeken Danua (Great Dane), bu görünüşüne rağmen son derece sevecen ve kalbi kocaman sevgilerle dolu bir köpektir.

Köpek cinsleri hakkında yorum yapılırken genellikle görünüşlerine bakılarak yapılır. Ama “önemli olan iç güzellik” sözü Danua köpeğini tanıdıktan sonra bir kere daha hayat bulacak bir sözdür. Neredeyse bir insan boyunda olan great dane cinsi köpeklerin kalpleri o kadar sevgi dolu ki sahipleri bir süre sonra yanlarından ayırmak bile istemiyorlar. Özellikleri, bakımı ve beslenmesi de diğer köpeklere göre daha kolay olan bu ırkı yakından tanımaya ne dersiniz? Cevabınız “evet” ise okumaya devam edin.

Dauna (Great Dane) Özellikleri

  1. Danua köpekleri, sevgi dolu, merhametli ve çocuklarla iyi geçinen bir tüydür.
  2. Bahçe ya da toprak kazma gibi alışkanlıkları olmadığı için son derece uysal ve geçimli bir cinstir.
  3. İri cüsseli ve korkunç bir görünümlerinin olmasının aksine, tam bir aile dostudur.
  4. Havlamaya çok meyilli olmamalarına karşın iyi bir bekçi köpeğidir.
  5. Kontrollü, sorumluluk sahibi, cesur, sadık ve güvenilir köpek cinsleri arasında yer alan Danua (great dane) cinsi köpeklerin erken dönemde sosyalleştirilmeleri önemlidir.
  6. Diğer köpek türlerine göre erişkinlik dönemine daha geç ulaşır. Ortalama 3 yaşına gelene kadar “yavru köpek” sayılırlar ve bu dönem eğitmek için ideal bir süredir.
  7. Gövdeleri iri yapılı olduğu için özellikle eğitim verildiğinde insanlara ve bilhassa çocuklara yaslanmamaları gerektiği öğretilmelidir.
  8. Büyük ırk köpek cinsleri arasında yer aldıkları için Danuaların erken dönemde eğitilmesi, ilerleyen dönemde daha uyumlu bir köpek haline gelmeleri açısından önemlidir.
  9. Danualar, başka köpeklere saldırabilme içgüdüsüne sahip olsalar da yavruluk döneminden itibaren farklı köpek ya da hayvanlarla iç içe kaldıklarında onları korumayı kendilerine görev bilirler.
  10. Eğitimleri, diğer köpek türlerine göre biraz daha zorlayıcı olsa da eğitmeninin sabırlı ve kararlı olması durumunda great dane cinsi köpeklerin eğitimi kolaylaşacaktır.

Danua Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

İri cüsseli ve aynı zamanda büyük kalpli sevecen daunaların yavruluk döneminden itibaren eğitilmeleri önemlidir. Her ne kadar saldırgan tavırları olmasa da yavruluk döneminde eğitilmediklerinde, diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu köpek cinslerinde de korku kontrolü, gereksiz havlama, kemirme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden erken dönemde eğitilmeleri gerekir.

Eğitimi diğer köpek cinslerine göre biraz daha zor olsa da aileler için son derece güvenilir bir köpektir. Sevecen, ailesine sadık bir köpek olmasının yanında itaatkâr bir dost olmasını istiyorsanız, erken dönemde; temel itaat eğitimi, ileri itaat eğitimi ve sosyalleştirme eğitimlerinin verilmesi gerekir.

Danua Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Dauna köpekler, iri cüsseli oldukları için tuvalet eğitimine erken dönemde başlaması önemlidir. Köpek eğitmenleri, bu cins köpeklerin 3 aylık olduktan sonra kesinlikle tuvalet eğitimi verilmesi gerektiğini bildirmektedir. 30 gün içerisinde sabırlı ve istikrarlı davranılırsa verilen eğitimden başarılı sonuçlar alınabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?


Danua Temel İtaat Eğitimi

Aile köpeği olmasından dolayı şehir hayatında daha fazla tercih edilen Dauna (Great Dane), temel itaat eğitimi konusunda üzerinde durulması gereken bir ırktır. Davranışlarını, yürüyüş yapısını, itaatini arttırmak ve bunun yanında dışarıda beraber gezerken durmadan kayışını çekmemek için bu eğitimin verilmesi gerekir.  Otur, Yat, Bekle, Gel, Takip gibi komutların verildiği bu eğitim sonrasında sadık dostunuzu daha çok sevmeye başlayacaksınız. Dauna temel itaat eğitimine 3 aylık dönemde iken başlanması uygundur.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi


Danua İleri İtaat Eğitimi

Ortalama 45 gün süren Dauna ileri itaat eğitiminde; Otur, Yat, Bekle, Hayır, Takip, Gel gibi komutların öğretilmesine ek olarak sol tarafınızda göz teması ile yürümesi de öğretilir. 4 aylık olduktan sonra dauna ileri itaat eğitimi verilmeye başlanabilir. Ancak bundan önce temel itaat eğitimi alması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi

Danua (Great Dane) Karakter Özellikleri

Aile dostu, sevecen, çocuklarla iyi anlaşabilen, erken dönemde yanına başka bir hayvanın getirilmesi durumunda onu arkadaş olarak benimseyebilen Dauna cinsi köpeklerin karakter yapısı, iri cüsseli olmasına rağmen diğer cins köpeklere göre çok daha olumludur. Sadakatin timsali olarak da değerlendirilebilen bu ırkta doğru bakım yöntemleri uygulanması halinde ve eğitiminde de sabırlı ve istikrarlı olunması halinde, karakteristik olarak son derece anlaşılabilir bir dost haline geldiğini söylememiz gerekir.

Danua Cinsi Köpek Fiziksel Özellikleri

Danua köpekler için “Köpeklerin Apollosu” yakıştırması yapılır. Bunun nedeni, hiç şüphesiz iri yapılı cüsselerinden kaynaklanmaktadır. Erkek ve dişi cinslerde boy ve kilolar farklı şekildedir. Aşağıdaki tabloda danua cinsi köpeklerin fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Boy (Erkek): 76 – 86 cm.
Boy (Dişi): 71 – 81 cm.
Ağırlık (Erkek): 54 – 72 kg
Ağırlık (Dişi): 45 – 59 kg
Tüy Yapısı: tek tabakalı ve sık tüylere sahiptir. Tüyleri pürüzsüz ve parlaktır.
Ortalama Yaşam Süresi: 7-10 yıl

California’da yüksekliği 1 metre, ağırlığı 85 kg olan, Arizona’da yaşayan 1,09 cm yükseklikte ve 111 kg ağırlıkta olan ve Michigan eyaletinde yaşayıp 1,12 metre yüksekliğinde olan ve Guinness rekorlar kitabına giren Great Dane (Danua) ırkı köpeklerde bulunmaktadır.”

Danua (Great Dane) Yatkın Olduğu Hastalıklar

Tam bir aile dostu olarak kendinden söz ettiren Danua cinsi köpeklerin en büyük olumsuzlukları, diğer köpek türlerine göre daha kısa yaşamalarıdır. Ortalama 7 ile 10 yıl arasında yaşayan bu köpeklerin ömürlerinin neden kısa olduğu net olarak anlaşılmasa da uzmanlara göre cüsselerinin iri olması, organ yetmezliğine yol açtığı için diğer köpek türlerinden daha az yaşadıkları yönündedir. Great Dane ırkının yatkın olduğu hastalıklar şunlardır;

  1. Gastrik Dilatasyon (Mide Genişlemesi)
  2. Gastrik Torsiyon (Mide Dönmesi)
  3. Göz hastalıkları,
  4. Kalp hastalıkları,
  5. Kalça ve dirsek çıkığı,
  6. Wobbler sendromu,
  7. Osteosarcom
  8. Hipotroidizim Ve Otoimmun Troidit

Yukarıda saydığımız hastalıklar, Danuaların en yatkın olduğu hastalık türleridir. Buna karşın periyodik olarak veteriner hekim kontrolünden geçmeleri, daha sağlıklı kalabilmeleri açısından önemlidir.

Danua Köpeği Bakımı Nasıl Yapılır?

İri cüsseli olması sahiplenmeyi düşünenlerin gözünü korkutsa da bu köpeklerin bakımı bir hayli kolaydır. Elbette büyük ırk köpek olması, mama tüketiminde biraz daha cömertçe davranmayı gerektirir. Ama buna ek olarak “obur köpek” olmadığını da belirtelim. Bir köşede akşama kadar usulca oturabilen bu köpekler için “minder köpeği” denmesinin nedeni de budur. Günlük 30-60 dakika bir yürüyüş yapmaları danualar için yeterli gelebilmektedir.

Danua Köpeği Tüy Bakımı

Dauna köpeklerin tüyleri tek tabaka ve kısadır. Çok fazla tüy dökmeyen bu ırk için haftada 1 ya da 2 defa tüy taraması yapılması yeterlidir. Yılda iki defa tüy döken daunaların bu dönemde her gün tüylerinin taranması, tüy sağlığı açısından faydalı olur.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Danua Köpeği Banyo İhtiyacı

“Minder köpek” olmasından dolayı evde zaman geçiren bu ırkın, banyo yapmaya çok fazla ihtiyacı olmaz. Sadece belli periyotlarda kuru şampuan ve nemli bir bez ile tüylerinin temizlenmesi yeterli olur.

İlginizi Çekebilir: Köpeklere Yıkanma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?


Danua Köpeği Pati Tırnak Bakımı

İri cüsseli olmalarının olumsuzluklarından biri tırnaklarının kısa sürede uzamasıdır. Buna karşın patik ve tırnak bakımının rutin şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?


Danua Köpeği Ağız ve Diş Bakımı

Diğer ırklarda olduğu gibi bu köpek ırkında da ağız ve diş sağlığı önemlidir. Bu yüzden gerek veteriner kontrolünün gerekse de ede ağız ve diş bakımının doğru şekilde yapılması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Danua Irkı Köpek için Mama Seçimi ve Beslenmesi

Köpeklerin genelinde olduğu gibi danua ırkı köpeklerde de beslenme son derece önemlidir. Ancak bu köpek cinslerinde yavru ve yetişkinlerde beslenme periyotlarının farklılık gösterdiğini belirtmek gerekir. Kaliteli bir kuru köpek maması, Great Dane cinsi köpekler için uygun olacaktır.

Yavruluk dönemi, danualar için en önemli dönemdir. Bu dönemde nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında kesinlikle veteriner hekime danışılması gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.

Yavru ya da yetişkin danua cinsi köpekler için mama seçimine bir hayli dikkat edilmesi gerekir. Mama seçiminde, iri taneli kuru köpek maması olmasına özen gösterilmesi, sağlıklı şekilde yaşamaları adına önemli bir ayrıntıdır.

Danua Köpeği Beslenme Şekli Nasıl Olmalıdır?

  1. Diğer köpek cinslerine göre daha iri ve cüsseli bir yapıya sahip olduğu için mamasının yerde değil, yerden daha yüksekte olmasına özen gösterilmelidir.
  2. Mamasını tek bir öğünde vermek yerine günde 2-3 öğün şeklinde ve azar azar verilmesi daha uygundur.
  3. Yavaş beslenme mama kabı, danua köpekleri için en ideal beslenme yöntemidir. Obez olmamaları için bu konuya özel olarak dikkat edilmesinde yarar vardır.
  4. Danua köpekler mama yedikten hemen sonra su içmemelidirler. Bunu önlemek için mama saatlerinde yanlarında olmanızda yarar vardır.
  5. Mama yedikten hemen sonra Great Dane cinsi köpeklerin oyun ya da egzersiz yapmalarına izin verilmemelidir.

Danua (Great Dane) Tarihi ve Kökeni

Danua, Alman Mastiff, Alman Köpeği ve Great Dane gibi farklı isimlerle adlandırılan, “Köpeklerin Apollosu” ve “Minder Köpek” gibi lakapları bulunan bu köpek cinsinin tarihi ve kökeni hakkında farklı bilgiler bulunmaktadır. Ancak bilgiler birbirinden farklı olsa da M.Ö. 3000’e dayanan Mısır eserlerinde, M.Ö. 2000 yıllarında Babil tapınaklarında, M.Ö. 1121’de Çin edebiyatında yer alması gerçeği, danuaların çok eski dönemden günümüze kadar geldiklerini göstermektedir.

Danua cinsi köpeklerin birden fazla isim almasının da önemli bazı nedenleri vardır. Mesela domuz avında çok iyi oldukları için “Boar Hounds” olarak adlandırılmışlar, 16. Yüzyılda İngiliz Mastiff’e olan benzerliğinden dolayı “İngiliz Dogges” olarak adlandırılmışlar. Sonuç olarak tarihi ve kökeni nereden gelirse gelsin, danuaların tam bir aile dostu olduklarını söylemekte fayda var.

Danua Cinsi Köpek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Danua bakımı zor mudur?

İri cüsseli bir köpek türü olmasına rağmen tüyleri sığ ve tek tabakalıdır. Bu nedenle tüy bakımı ihtiyacı çok fazla olmayan bir ırk olduğunu söyleyebiliriz.

Danua beslenmesi nasıl olmalıdır?

Danua beslenme periyotlarının iyi ayarlanması gerekir. Günlük tek seferde vermek yerine 2-3 öğün şeklinde verilmesi daha uygundur.

Danua eğitimi için en doğru zaman?

Danuaların 3 aylık olduktan sonra temel itaat eğitimi, tuvalet eğitimi ve sosyalleştirme eğitimlerinin verilmesi, 4 aylık olduktan sonra ise ileri itaat eğitimi verilmesi gerekir.