10 Maddede Kedi Nasıl Yıkanır: Kedileri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediler suyu sevmeyen hayvanlar olduğu için genellikle banyo yaptırması sorunlu olmaktadır. Bu yüzden kedi sahipleri banyo yaptırmaktan kaçınmayı tercih edebilir ancak kedinizi belirli periyotlar arasında yıkamanız gerekmektedir. Aksi halde cilt sorunları, parazit gibi problemler ortaya çıkabilir.

Kedinize banyo yaptırmadan önce hazırlık yapmanız gerekir ve bu süreç biraz sancılı olabilir. Hazırlık işlemleri tamamlandıktan sonra kedinizi yıkayabilirsiniz. Şimdi kediler nasıl yıkanır? sorusunun cevabını sizlerle paylaşalım.

Kediler Nasıl Yıkanır?

Kedinizi yıkamadan önce önceliğiniz kedinizi suya hazırlamak olmalıdır. Aksi halde agresif davranışlar haline girerek, sahiplerinin kolu çizmesi gibi birçok zorluk çıkartabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına sahiplerinin kedilerini banyoya sokmadan önce uygulaması gereken birkaç yöntem vardır. Şimdi bu yöntemlerden bahsedeceğim;

1- Kedinizin Tırnaklarını Kesin

Banyoya girmeden önce kedinizin tırnaklarını kesin. Çünkü banyo sırasında kediniz heyecanlanabilir, korkabilir veya saldırganlaşabilir. Böyle bir durumda size zarar vermesini engellemiş olursunuz. Banyodan ortalama bir saat önce tırnaklarınızı kesmeniz kedinizin sakinleşmesi için yeterli olacaktır. Ayrıca tırnaklarını kestikten sonra ödül maması verip sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz.

2- Kedinizi Tüylerini Tarayın

Kedinizin bazı tüyleri birbirine girmiş ve düğümlenmiş olabilir. Bu düğümler banyodan sonra kedinizin canını yakabilir. Bu yüzden banyodan önce kedinizi tarayarak tüylerindeki düğümlerden kurtulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem

3- Uygun Şampuan Seçimi Yapın

Kedinizi yıkarken muhakkak kedilere özel üretilmiş olan şampuanları tercih etmelisiniz. Kesinlikle sabun, insanlar için üretilmiş şampuan veya başka hayvanlar için üretilmiş olan şampuanları kullanmamalısınız. Aksi halde kedinizin cildinde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerinizin Güzel Kokması İçin En İyi 5 Kedi Şampuanı

4- Kedinizle Vakit Geçirin

Banyodan önce kedinizle oyunlar oynayarakonun yorulmasını ve sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Böylece tırmalama, ısırma gibi reaksiyonlar gösterme ihtimali daha düşük olacaktır. Ayrıca banyodan önce kedinizin karnını muhakkak doyurun. Genellikle kediler karınları tok olduğu zamanlarda daha sakin davranışlar sergilemektedir. Kediniz ne kadar sakin olursa banyo serüveni o kadar kolay olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Zeka Gelişimini Destekleyen En İyi 5 Kedi Oyuncağı

5- Banyoyu Hazırlayın

Bir diğer önemli unsur ise banyonun hazırlanmış olmasıdır. Bu aşamada hem güvenlik önlemleri alacaksınız hem de kedinizin daha sakin ve korkusuz olmasını sağlayacaksınız. Bunun için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

6- Kedinizi Ürkütmeyin

Kediler genel olarak sudan korkan canlılardır. Bundan dolayı banyo esnasında birtakım zorluklar çıkartabilir. Sahiplerinin bu noktada kedilerini ürkütmemek için çok dikkatli olması gerekir. Aksi halde agresif davranışlar sergileyerek canınızı yakabilir.

İlginizi Çekebilir:Agresif Kedilere Karşı Nasıl Davranılmalıdır?

7- Yıkanacağı Yeri Hazırlayın

Kedinizin yıkanacağı yer bir küvet veya büyük bir leğen olabilir. Kedinizi yıkayacağınız yerin tabanına kauçuk bir malzeme veya havlu gibi bir nesne sererek kedinizin ayakta durmasını kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda banyonuzun kuru kalmasını sağlamak için banyo zeminine de havlu veya bir bez sermenizi tavsiye ederiz.

Kedinizi banyonun içerisine sokmadan önce küvetinizi bir karış yükseklikte ılık su ile doldurun. Bazen kediler akan suya karşı tepki göstererek korkabilir. Bu yüzden kedinizi durulamak için de hazırda bir miktar su bulundurmanızda fayda var. Çünkü suyu açtığınız zaman kediniz korkarak kaçabilir. Ayrıca duş başlığı kullanmaktan kaçının. Duş başlığından akacak tazyikli su kedinizi rahatsız edebilir.

8- Kendinizi Koruyun

Vücudunuzu kapatacak kıyafetler giymeye özen gösterin. Bu sayede hafif tırmalamalardan korunmuş olursunuz. Özellikle kedinizin kafasını ve karnını yıkarken dikkatli olmalısınız, çünkü kedilerin en hassas bölgeleri genellikle buralardır.

9- Kedinizi Yıkayın

Kediniz suyu gördüğü zaman korkup kaçmaya çalışacaktır. Bunun için kedinizi sakinleştirin ve alçak sesle konuşun. Kedinizi sabit tutarak yavaşça suyun içerisine bırakmayı deneyebilirsiniz. Yada ilk başta sadece arka ayaklarını suyun içerisine sokmayı deneyebilirsiniz. Bu durumda kediniz çırpınabilir ancak siz mümkün olduğunca sabit kalmasını sağlamaya çalışın.

Kedinizi sabit tutmak için göğüs tasması kullanabilirsiniz. Böylece hem kedinizden gelme ihtimali olan darbelerden korunursunuz hem de kedinizin canını yakmazsınız. Ayrıca kedinizi iki kişi yıkamak daha kolay olacaktır. Bunun için bir kişi kediyi sabit tutmayı sağlarken diğer kişi kediyi kolayca yıkayabilir. Kedinizi tutarken kolay nefes almasını da sağlayın.

Eğer kedinizi yıkayamayacak kadar zor durumda kalırsanız, ilk gün sadece patilerini ıslatın, ikinci gün ayaklarını, üçüncü gün vücudunu ıslatmayı deneyin. Böylece giderek suya alışmaya başlayacaktır. Ancak unutmayın ki kediniz her zaman için telaşlı olacaktır.

Kedinizi yıkarken boynundan aşağısı ıslatın ve elinize şampuan alarak kedinizi köpürtmeye başlayın. Kedinizi şampuanlarken tüylerinin çıkış yönünde ve masaj yaparak köpürtmelisiniz. Bunu yaparken de kedinize hissettirmeden sanki her şey olağanmış gibi yapın ve normalde sevdiğiniz gibi davranın.

Kedinizi yıkarken gözlerine, burnuna, kulaklarına ve ağzına su kaçmasını engelleyin. Özellikle kulağına su kaçtığında kulak enfeksiyonu geçirme ihtimali artacaktır. Bu yüzden kulak içlerine pamuk tıkmayı deneyebilirsiniz.

Artık kediniz yeteri kadar yıkandı. Şimdi şampuanı durulamalısınız. Bunun için küvetteki suyu akıtın ve daha önceden hazırladığınız su ile kedinizi durulamaya başlayın. Durulama işlemine önem verin. Aksi halde kedinizde cilt sorunları oluşabilir.

Kedinizin yüz kısmına şampuan sürmek yerine temiz bir ıslak lif yardımıyla yüzünü silebilirsiniz. Bu işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Hatta kedinizi hiçbir şekilde yıkayamıyorsanız ıslak bir lif kullanarak üzerindeki kirleri bir nebze de olsa arındırabilirsiniz.

10- Kedinizi Kurulayın

Yıkama işlemi oldukça zahmetli olduğu için bu aşama bir nebze daha kolay olacaktır. İlk olarak kedinizin üzerindeki fazla suyu süzmek için kuru havlu ile sarın ve masaj yapar gibi ovalayın. Kuru havluyu kullanmadan önce kurutma makinesiyle ısıtırsanız kedinizin daha çok hoşuna gidecektir.

Suyun kabasını aldıktan sonra kediniz kurulama işleminin devamını kendisi sağlayabilir. bunun için banyonun içerisinde elektrikli ısıtıcı çalıştırabilirsiniz. Eğer kediniz saç kurutma makinesinden korkmuyorsa uzak mesafeden makineyi tutarak kurumasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak bu aşamada makinenin sıcaklık ayarına dikkat edin.

Kedinizin tüyleri normalden uzunsa kurutma işlemi sırasında sürekli olarak taramanız faydalı olacaktır. Böylece muhtemel düğümlerin önüne geçmiş olursunuz.

Tüm banyo işlemi bu kadar artık kedinizi tertemiz oldu. Şimdi ona ödül maması vererek sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu zorlu sürecin ardından onu biraz da olsa mutlu edecektir.

Kediler için en uygun havlulara buradan ulaşabilirsiniz.

Kedileri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Eğer kedilerin ensesinden tutmayı uygun olarak bilmiyorsanız bu işe kalkışmamanızda fayda var. Aksi halde kedinizin nefes almasını zorlaştırabilirsiniz.
  2. Kedinize banyo yaptıracaksanız dışarıda havanın 20 derecenin altında olmadığına ve nemin az olduğuna dikkat edin.
  3. Yavru, çok yaşlı ve çok zayıf kedileri yıkadıktan sonra hızlı bir şekilde kurutmanız gerekmektedir. Çünkü bu kediler vücut sıcaklığını uygun şekilde ayarlayamaz ve büyük sorunlara yol açabilir.
  4. Kedinizi 2 haftadan daha sık kesinlikle yıkamayın. Çünkü sürekli olarak yıkanması tüylerinde bulunan özel yağların gitmesine sebep olur ve kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda tüylerinin parlaklığı da kaybolacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Kedi Nasıl Silinir?

Kedinizi temizlemek için uygun bir ıslak mendil kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz.

Kedi Ne Zaman Yıkanır?

Kediler steril bir dile sahip olan canlılardır.Bu nedenle gerekmedikçe yıkanmaması önemli noktalardan biridir.

Kedi Şampuan İle Yıkanır mı?

İnsanların kullandığı şampuanları kediler üzerinde kullanılmaması gerekir. Bu durum tüylerinin zarar görmesine neden olur.