Köpek beslemek, sadece klasik olarak yemeklerini vermekle sınırlı değil. Her köpek sahibinin köpek bakımı, sağlığı, eğitimi gibi konularda bilgi sahibi olması gerekir.
Köpeğinizi ailenize yeni bir üye almaya karar verdiğiniz günden itibaren sahiplerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Sevimli dostlarınızın daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmesi için bakımından tutun eğitime kadar dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Peki, köpek beslemenin püf noktaları nelerdir.
1- Köpek Bakımı
Sevimli can yoldaşlarınızın sizinle daha fazla vakit geçirmesini istiyorsanız yapmanız gerekenler arasında bakımına özen göstermektir. Bu nedenle köpeğinizi ailenize yeni bir üye olarak aldığınız ilk andan itibaren günlük ritüelleriniz arasında köpek bakımı olmalıdır. Köpeğinizin kişisel bakımını yaparak ona daha sağlıklı ve uzun bir yaşam imkanı tanıyabilirsiniz. Bu nedenle tüy bakımı, pati ve tırnak bakımı, banyosunu ve diş sağlığına özen göstermelisiniz.
1- Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Köpeklerin tüy miktarına göre fırçalama işlemi de farklılaşır. Örneğin, uzun tüylü bir köpeğe sahipseniz haftada iki kez tüylerini köpek tarağı ile fırçalamanız gerekir. Bunun dışında çok fazla tüy döken bir köpeğe sahipseniz haftada bir kez tüylerini fırçalama işlemi yapmanız daha doğrudur. Düzenli tüy bakımı, başta kısa tüylü ırklar olmak üzere sevimli dostlarınızı daha sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmasını sağlar.
Dikkatinizi Çekebilir: 5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM]
2- Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Köpeğinizin dişlerinin, diş eti ile birleşme yerine özellikle dikkat ederek, dairesel bir hareketle fırçalamaya özen gösterin. Daha sonra bu işlemi bitirmeye yakın, ağzının içini dikey yönde fırçalayın. Köpeğiniz 3 yaşın geldiği andan itibaren ağzında bakteriler oluşmaya başlayarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayarak onu çeşitli hastalıklara yakalanmasından koruyarak daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ]
3- Egzersiz İhtiyaçları
Köpeğinizi yavruluk döneminden itibaren iyi bir eğitime tabii tutulması gerekir. Bu onun hem sosyal yaşantısında daha uyumlu olmasına hem de daha sosyal hayvan olmalarını sağlar. Bu bağlamda her köpeğin tüm enerjisini dışarıya atması ve formda kalması için günlük olarak iyi miktarda egzersiz yapması gerekir.
Genel itibariyle her köpeğin 30 dakika ile 2 saat arasında günlük egzersiz yapmaları gerekir. En uygun yol, günün farklı saatlerinde yürüyüş yapmak veya çeşitli aktiviteler yapmaktır. Ayrıca, bu aktiviteleri yaparken, köpeğinizle iletişiminiz daha fazla güçlenir.
Köpeğinizin sağlığını önemsiyorsanız, ona sağlıklı ve mutlu olması için ihtiyaç duyduğu egzersizi yapmasını sağlayın. Bu egzersizler hem köpeğinizin yüksek enerjisini dışarı atmasını hemde kilo almasının önüne geçer. Bir köpeğin sadece evde oturarak bir yaşam tarzına sahip olmasının sonuçları ona fiziksel ve zihinsel olarak zarar verecektir. Sevimli dostlarınıza daha sağlıklı bir yaşam sunmak için ihtiyacı olan egzersizi yaptırın.
4- Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeğinize ihtiyacı olan eğitimi vermek daha güvenli bir hayat sürdürmesini sağlar. Sevimli dostlarınıza belirli komutlar öğretmek sabır gerektiren bir iştir. Bu nedenle köpek sahiplerinin sevimli dostlarına yavruluk dönemlerinden itibaren iyi bir eğitim vermesi gerekir.
İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpekler genel olarak her ne kadar zeki olsalar da iyi bir eğitime ihtiyaçları vardır. Bu onu çevresiyle sosyalleşmesine, kurallara uymasına ve saldırgan davranışlar sergilememesi için önlem mahiyetindedir. Bu bağlamda Eğitim esnasında en az 45 dakikalık bir zaman ayırmak köpek eğitimlerinde çok önemlidir. Bu süreçte aranızdaki bağın kuvvetlenmesi köpeğinizin davranışlarını olumlu yönde etkiler. Sevgi ve ceza süreçlerini iyi ayarlamak gerekir.
İlginizi Çekebilir: Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
5- Evde Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?
Sevimli dostunuza ne yapıp yamayacağı konusunda kurallar konulması dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur. Özellik köpeğinize yavruluk döneminden itibaren koyduğunuz kuralları benimsetmesini sağladığınız da ilerideki yaşlarında aynı kurallara göre hareket edecektir. Köpeğinize ilk öğretilmesi gereken komut “hayır” olmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Köpeklere İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
Yavru köpeğe ne yapıp ne yapmayacağı konusunda kurallar konulması önemlidir. Köpek yavru iken bu kuralları benimseyecek ve büyüdüğünde de aynı kurallar çerçevesinde hareket edecek. Komut sözcüğünüz istenmeyen hareketlerde yüksek ses tonundan olmalıdır.
Köpek Eğitim Tablosu
✅ Eğitim sırasında köpeğinize karşı kararlı bir izlenim bırakın. | ✅ Uyku zamanı ve uyuması gereken yeri belirleyin. |
✅ Yemek yeme alışkanlığını kazandırmak için belirli kuralları köpeğinize öğretin. | ✅ Evde yalnız kalma eğitimi verin. |
✅ Dikkat, gel, dur, yat, kalk gibi basit komutları ona öğretin. | ✅ Tasma takma alışkanlığını kazandırın. |
✅ Oyun oynayarak köpeğinizin zeka düzeyinin, kaslarının gelişmesini sağlayın. | ✅ Her şeyin yeri ve zamanı olduğunu köpeğinize aşılayın. |
✅ Köpek sahiplerinin eğitim sürecinde sabırlı ve istikrarlı olması gerekir. | ✅ Yeri geldiğinde yaptığı her doğru davranış için ödül maması verin. |
6- Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
- Hayır” komutu,
- Temel itaat eğitimiyle “gel” komutu,
- “Otur” komutu,
- Köpeğinize “dur” komutu,
- İtaat eğitimiyle köpeğinize “yat” komutu.
İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕🦺DETAYLI ANLATIM]
7- Köpeklere İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeğinize temel itaat eğitimi verildikten sonra, temel itaat eğitiminde öğrendikleri komutları tasmasız bir şekilde uygulama yöntemine verilen isimdir. İleri itaat eğitimi, köpek 9 – 12 ay arasındayken başlanır ve ortalama 4 hafta sürer. Bu süreçte sevimli dostunuza karşı mümkün olduğunca istikrarlı ve sabırlı olmanız gerekir.
İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?
8- Köpekler Nasıl Beslenir?
Köpekler de tıpkı insanlar gibi ilk temel gıda maddesi vardır. ve yavru köpek ile yetişkin köpeğin yiyeceği gıdalar da değişkenlik gösterir. İlk olarak yavru köpeklerin donuk mamalarla beslenmesi önemlidir. Bu donuk mamalar yavruların gelişiminin daha sağlıklı olmasını sağlar. Daha sonra köpeğiniz erişkin hale geldiği zaman ona kemik ve pirzola tarzı yiyecekler verebilirsiniz. Köpekler genelde katı gıdalardan hoşlanır ve köpek mamaları tercihleri arasındadır.
Köpek maması, minik dostunuzun büyümesi, sağlıklı yaşaması için en önemli detaydır. Bu sebeple; mama tercih ederken kaliteli olmasına, taze olmasına ve bilinen bir marka olmasına dikkat edin. İlk defa köpek sahibi oluyorsanız, kesinlikle bir veterinerden veya daha önce köpek besleyen birinden yardım alarak mama tercihi yapmanızı öneriyoruz.
9- Köpeklere Mama Önerileri
Bilindiği gibi her cins köpek aynı mama ile beslenemez. Bazı köpekler kuru mama tercih ederken bazı köpekler ıslatılmış mama daha fazla tercih ederler. Bunu hazırlamak kendi başına bir zahmet gibi görünse de köpek maması türlerinden köpeğiniz için en uygun olanını seçmeniz gerekir.. Köpek ödül maması, yetişkin köpek maması, balıklı – pirinçli köpek maması gibi birçok ürün seçeneği ile zengin mama seçenekleri mevcuttur ve köpeğinizin cinsine bağlı olarak bu mama türlerini tercih etmelisiniz.
En İyi 5 Köpek Maması
Sık Sorulan Sorular
Köpeklere Mama Dışında Ne Verilir?
Vitamin ve mineral açısından zengin olan süt ve süt ürünleri köpekler için oldukça sağlıklıdır.
Köpek Ne Kadar Beslenmeli?
Köpekler genel anlamda etçildir ve köpeklerin temel anlamda gıda maddesi yağlar, hayvansal proteinler ve karbonhidrat olmalıdır.
Köpekler Ne Kadar Mama Yemeli?
Günde iki öğün mama vermek en uygundur.
Köpek Üşür mü?
Eğer, köpeğiniz doğuştan soğuğa dayanıklı bir ırka mensup değilse soğuk havadan fazlasıyla etkilenir.