Köpeğinizin vücut dilini anlayabilmeniz hem fiziksel açıdan hem de zihinsel açıdan sağlığını olumlu yönde etkiler.
İletişim, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da önemlidir. İletişim kurabilmek, karşılıklı anlaşabilmek demektir. Sözlük anlamında “karşılıklı konuşmak” veya “yazışmak” olarak geçen iletişim, hayvanlara geldiğinde iki özelliğini de yitirerek vücut dili ile kendini gösterir. Köpeklerle insanlar arasındaki iletişim de bu şekilde olur. Hırlaması veya acıktığında değişik mimik ve jestler yapması, sahibi ile iletişim kurmak için yaptıkları şeylerdir.
Farklı ilim ve bilim adamları, konuşmayı farklı şekilde değerlendirirler. Descartes, konuşma ile ilgili değerlendirmede bulunurken “Konuşma, zekanın bir kanıtıdır” diyor. Bir anlamda çökertilebilecek bir tez iken haklılık payının kısmi yönleri vardır. Köpekler veya diğer hayvanlarda akıl vardır ancak bu akıl, insanlardaki gibi gelişip ilerlemek yerine bir yere kadar kullanmaya müsaade eder. Çoban köpeği tehlike karşısında havlaması gerektiğini, sahibinin eşyalarını koruması gerektiğini veya acıktığında türlü hareketlerde bulunması gerektiğini bilir bunun ötesine geçmesi neredeyse imkansızdır.
Köpeklerde Vücut Dili
Köpekler, vücut dillerini kullanarak karşısındakine bir şeyler anlatmaya çalışırlar. Mesela bir çocuk henüz küçük yaşlarda iken belli bazı komutlar verilir. “Elini ver”, “amcaya bay bay” yap vs. köpeklere de belli bazı komutlar verilir ve bu komutlar verilirken aynen çocuklarda olduğu gibi bazı jestler yapılır. Bazı uzmanların görüşüne göre bazı hayvanlar (köpekler de bunlara dahildir) zekaları ile 3 yaşındaki çocuklara eşittirler bu nedenle verilen komutlar veya yapılmasını istediği şeyler için belli bazı iletişim kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor.
İlginizi Çekebilir:Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?
Köpeklerle İnsanların İletişimi
Toplumsal ilişkiler, duygusallık durumları ve istek-arzularında köpekler sahipleriyle iletişim kurma aşamasına girerler. İletişim kurarken de genellikle vücut dillerini kullanırlar. Bu hareketleriyle içinde bulundukları ruhsal durumu anlatmaya çalışırlar. Başında da dediğim gibi acıktıklarında genellikle masumlaşırlar, çoban köpekleri tehlike gördüklerinde havlamaya başlarlar veya evcil köpeklerde aşırı kıskanç olanlar, sahiplerinin yanında başka bir köpek veya insan gördüklerinde hırlar.
Köpeğinizle iletişim kurmak ve daha da önemlisi sağlıklı bir iletişim kurmak için köpeğinizi iyi tanımanız gerekiyor. İyi tanıdığınız bir köpeğe sahip iseniz iletişim kurma süreciniz çok daha iyi olacaktır bunu zamanla daha iyi öğrenebileceğiniz gibi bir takım eğitim derslerini inceleyerek de öğrenebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER]
Köpeklerde Beden Dili
Köpeklerde beden dili hakkında bilgi verdikten sonra, sık görülen hareketlerinin ne ifade ettiğine bakalım.
Kuyruk Sallama: Köpeklerde genellikle mutlu olduklarında kuyruklarını sallarlar. Örneğin ödül maması verdikten sonra bu görülebilir.
Kulak Durumu: Köpeğiniz agresif davranışlar gösterdiğinde veya korktuğunda kulakları arkaya doğru döner. Eğer kulakları aşağı doğru bakıyorsa mutlu ve huzurludur. Kulakları dik şekilde duruyorsa da bir şeye dikkat kesilmiş demektir.
İlginizi Çekebilir:Köpek Eğitmenlerinden 8 Adımda Yavru Köpek Eğitimi
Köpeklerin Ruh Halleri ve Vücut Dilleri
Köpekler içerisinde bulundukları durumları beden dilleriyle ifade edebilirler.
Mutlu Köpek: Kuyruk sallar, sürekli hareket eder, hızlı soluklanır ve kulakları yukarıdadır.
Sakin Köpek: Yalanır, sırt üstü yatabilir, kulakları aşağı bakar.
Korkan Köpek: Kuyrukları bacak arasında olur, bacakları titreyebilir, boynu eğik durur ve gözlerini kaçırabilir.
Meraklı Köpek: Kulakları dik, kuyrukları yavaş sallanır, mırıltı gibi sesler çıkartabilir ve heyecanlıdır.
Agresif Köpek: Kulakları dik, dişler görünebilir, havlama ve hırlama, kuyrukları yere paralel olabilir.
!! Konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için videoyu izlemenizi tavsiye ediyoruz.
Sık Sorulan Sorular
Köpeğin Kuyruk Sallaması Ne Anlama Geliyor?
Köpeğinizin kuyruk sallaması genel olarak bakıldığında mutlu olduğu anlamına gelir.
Köpekler Günde Kaç Saat Gezdirilmeli?
Günde en az iki saat köpeğinizi gezdirmelisiniz.
Köpekler Günde Kaç Öğün Yemek Yemeli?
Köpeklerin yaşına, cinsine ve sağlığına göre beslenme sıklığına değişkenlik gösterir.
Köpekler İnsanlardan Kaç Kat Daha Fazla Duyar?
Köpekler, bir sesi insanlara göre dört kat daha uzak bir mesafeden algılayabilir