Kedilerde iç kulak iltihabının sebeplerinin başında kulak uyuzu gelmektedir. Bunun haricinde oluşabilecek basit kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse ilerleyecektir ve iç kulağa kadar gidip iç kulak enfeksiyonuna yol açacaktır.
Kulak enfeksiyonu yavaş yavaş ilerleyen bir durumdur. En başta dış kulakta başlar ve ardından orta kulağa ve iç kulağa kadar ulaşır. Dolayısıyla dış kulak iltihabı görüldüğünde hemen tedavi edilmesi bu sürecin daha kolay ve daha az hasarla tamamlanmasını sağlayacaktır. Çünkü enfeksiyon iç kulağa kadar ilerleyebilir.
Kedilerde İç Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde iç kulak iltihabı bebeklikten itibaren, darbeyle ve travmayla gelişebilir. İç kulak iltihabı sonucunda denge bozukluğu görülebilir. Çünkü kedilerin denge merkezine zarar veren bir olaydır. Genel olarak sallanarak yürüme, yüksek vücut sıcaklığı, işitme kaybı olarak görülür. İşitme kaybının temel sebebi enfeksiyondan dolayı biriken sıvının işitmeyi engellemesidir. Tüm bunların haricinde göz bebekleri yana doğru hareket eder ve bu durumu düzenli bir şekilde yaparlar.
İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni
Kedilerde iç kulak iltihabının belirtileri hakkında bilgi verdikten sonra daha detaylı bir şekilde sıralayalım.
- Kedilerde iç kulak enfeksiyonu yaşandığında başkalarının kulaklarına dokunmasını istemezler. Aynı zamanda kulağına doğru elinizi uzattığınızda tepki gösterebilir.
- Normale göre daha agresif tavırlar sergileyebilir.
- Kulak bölgesinde tüy azalması ve kedinin sürekli kulağını kaşıması da iç kulak iltihabı belirtisi olabilir.
- Kedinizin vücut sıcaklığı normale göre daha sıcak olabilir. Bunu anlamak için patilerine ve kulaklarına dokunmanız yeterli olacaktır.
- Eğer iştahsızlık görülüyorsa ve kediniz sürekli kulağıyla uğraşıyorsa, iç kulak iltihabına işaret ediyor olabilir.
- Kedinizin kulağından yoğun bir koku geliyorsa yüksek ihtimalle iç kulak enfeksiyonu yaşıyordur.
- Aynı zamanda kulaktan kan veya akışkan bir sıvı gelmesi dikkate alınması gereken belirtilerdir.
Bu belirtilerin bazıları, kedilerde kulak uyuzu belirtilerine benzemektedir, ancak bu iki hastalık birbirinden keskin çizgilerle ayrılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri
Kedilerde İç Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı durumlarda kesin sonuç alınamayabilir. Çünkü bu durum çok ilerlediyse beyin zarı zarar görmüş olabilir. Genelde antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir. Ancak kulak iltihabının hangi aşamada olduğu ve ne kadar ilerlediği tespit edilmelidir. Buna göre en uygun antibiyotik seçilmelidir.Bunun yanında kulak iltihabının nasıl oluştuğu da önemli bir unsurdur. Oluşum tarzına göre tedavi yöntemi belirlenmelidir.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Sağlıklı Olması İçin En İyi Mama Önerileri [2020 GÜNCEL]
Kedileri İç Kulak İltihabından Nasıl Koruyabiliriz?
Sokağa çıkan kediler risk altındadır. Evcil kedilerin sokağa çıkartılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü sokakta birçok bulaşıcı hastalık bulunmaktadır. Evcil kediler sokakta oluşabilecek tehlikelerin farkında olmadığı için travmatik durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca kedinin darbe alma ihtimali de daha yüksektir ve tüm bunlardan dolayı iç kulak iltihabı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla en büyük önlem evcil kedilerinizi sokağa çıkartmamak olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır? Göz Nasıl Korunur?
Kedilerde Kulak İltihabı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kedilerde Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Kedilerde orta kulak iltihabı oluşumunun en temel nedeni, dış kulak iltihabının gerektiğinde tedavi edilmemesi sonucunda orta kulağa kadar ilerlemesidir.
Kedilerde İç Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde iç kulak iltihabının en belirgin semptomları; Siyah veya sarımsı akıntı, kulak kanalında kızarıklık ve kulak akıntısıdır.