Pomeranian (Boo) Köpeği: Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Pomeranian (Boo), ülkemizde en çok beslenen köpek cinslerinden biridir. Bu da köpeklerin şuursuzca çoğalmasına ve orijinal Pomeranian (Boo) köpeklerinin azalmasına neden olmaktadır.

Bu köpek türünün kökeni Almanya ve Polonya’dır. Speeds köpeğiyle ortak bir şekilde üretilmişlerdir. Oldukça yüksek bir popülariteye sahiptir fakat en başından söyleme ihtiyacı hissettiğim bir şey var. Bu da Pomeranianları yalnızca popülerliği nedeniyle sahiplenmemenizdir. Bu köpeklerin düzenli egzersize ve bakıma ihtiyacı vardır ve bunları ona sağlayamayacaksanız sahiplenmemelisiniz.

Pomeranian (Boo) Fiziksel Özellikleri

Kendine has fiziki özeliklere sahip Pomeranyalılar, dik kulaklık ve kama şeklindeki kafa yapıları ile dikkat çekici köpeklerdir. Bazı sahipleri, Pomeraianları tilkiye benzetir. Bu kendine has görüntüsü, daha güzel görünmelerini sağlar. Burunları koyu veya kürkü ile aynı renkte olabilen köpek cinsinde genel olarak kırmızı, turuncu, beyaz, krem, mavi, kahverengi ve siyah  renkler daha fazla görülür.

Ağırlık: 1,9 – 3,5 kg (Yetişkin)
Renkler: Beyaz, Siyah, Gölgeli Gri, Tan, Kahverengi, Portakal Rengi
Boy: 20 cm (Yetişkin)
Tüy yapısı: Uzun ve çok sık dökülür
Boyutu: Oyuncak
Ortalama yaşam süresi: 12–16 yıl

Pomeranian Köpeğinin 5 Temel Özelliği

  1. Bu ırkın en temel özelliklerinden biri, havlamaya çok meyilli olmalarıdır. Bu nedenle bir Pomeranian cinsi köpek sahiplenmek istiyorsanız, çok fazla havlayan bir köpek olmasını göz ardı etmemelisiniz.
  2. Pomeranianlar, aşırı strese bağlı olarak davranış bozukluğuna yatkın olan bir köpek cinsidir. Bu ırktan bir köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız bilinçli yetiştiricilerden almalısınız.
  3. Aktif ve neşeli bir ırk olan Pomeranianların hareket ihtiyacı çok fazladır. Bu nedenle bu köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız ona çok zaman ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  4. Mental anlamda iyi olması adına düzenli olarak aktivitelerde bulunması ve sizinle birlikte yürüyüşe çıkması çok önemlidir.
  5. Çoğu insan Pomeranianları kucak köpeği olarak tanıyor fakat tam aksine çok fazla kucakta taşınmaması gereken bir ırktır. Çünkü çok fazla enerjik ve hareketlilerdir ve bu nedenle de rahat hareket edebileceği doğal ortamlara ihtiyaçları vardır.

Pomeranian Sosyalleştirme Eğitimi

Bir Pomeranian sahiplenecek olan kişilerin mutlaka sosyalizasyon dönemini tamamlamış bir köpek tercih etmeleri gerekiyor. Çünkü bu ırk, kötü bir sosyalleşme eğitimine çok yatkınlık gösteren bir türdür. Bu nedenle de iyi bir sosyalizasyon döneminden geçmemiş olan Pomeranianlar, çok sık davranış bozukluğu gösterebilirler.

🐶 İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Bu ırk iyi bir sosyalleştirme eğitimi almadığı takdirde can sıkıcı bir düzeyde dengesiz ve yaramaz davranışlara sahip olabilir. Popüler bir ırk olması nedeniyle çok fazla merdiven altı üretim yapıldığını belirtmiştim. Bu üretimler sırasında bu kişiler tarafından kapalı bir yerde tutuluyor ve çok fazla sosyalleştirilmiyorlar. Bu nedenle merdiven altında üretilen Pomeranianlar, orijinal Pomeranianlara kıyasla çok daha farklı karakteristik özelliklere sahip olabiliyorlar.

🐶İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Pomeranian Kişiliği

Pomeranianlar hareketli, enerjik ve aktif köpeklerdir. Ne kadar küçük ve nazik bir görünüme sahip olsalar da, birçok köpek gibi ve hatta onlardan daha fazla hareket etmeye ve dışarı çıkarılmaya ihtiyaçları vardır.

Çok fazla havlayan bir köpek türü olan Pomeranianlar, bu özelliği nedeniyle apartman yaşantısına pek uyum sağlayamazlar ve komşuları çok fazla rahatsız edebilirler fakat evde beslenmesi gereken bir köpektir. Bu nedenle de bahçeli bir evde beslenmesi çok daha uygun olacaktır. Genel olarak bu köpeklerde görülen tipik özellikler şunlardır;

  1. Alan savunmasını en iyi yapan köpek cinslerindendirler.
  2. Dışarıdan gelen seslere karşı bile alan savunmasına geçerler.
  3. Zeki olan Pomeryanlılar, eğiticilerine karşı itaatkardır.
  4. İlgi gösterilmekten hoşlanırlar.
  5. Sosyalleştirme eğitimi verilmemişse baskın ve inatçı olabilirler.

Pomeranian Sağlığı

Pomeranianların kendi ırkına özel olan birtakım sağlık sorunları bulunuyor. Özellikle ithal olan bu köpeklerde çok sık görülebiliyor. Bu hastalıkların en yaygın olanları deri hastalığıdır. Ve çok yüksek derecede bu hastalığa yatkınlıkları vardır. 1 ila 1,5 yaşları arasında çok sık görülmeye başlanır. Bu nedenle bebeklik döneminde aldığınız Pomeranianda bu hastalığın olup olmadığını anlayamayabilirsiniz çünkü bu hastalığa dair semptomları çok fazla göstermez. Fakat köpeğiniz 1 – 1,5 yaşına geldikten sonra bu hastalık ortaya çıkabiliyor.

Pomeranianlar, bu deri hastalığına yakalandığında tüm tüylerini kaybedebiliyorlar. Bu hastalık diğer köpek ırklarında da sık sık ortaya çıkabiliyor fakat Pomeranianlarda çok daha yaygın bir şekilde gözlemleniyor.

Önemli Not: Pomeranianların yavruluk döneminde yeni dişleri çıkarken süt dişleri henüz dökülmemiş olabiliyor. Bunun sonucunda birçok hastalık ortaya çıkabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek adına yeni dişleri çıkarken henüz süt dişleri dökülmemişse bir veteriner hekime götürüp süt dişlerini çektirmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır? [UZMAN ÖNERİLERİ]

Pomeranian Bakımı

Pomeranianlar hakkında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tüy bakımıdır. Bu ırkın tüy bakımı, düzenli ve sık sık yapılmalıdır. Hatta bu tüy bakımı her gün düzenli olarak yapılsa çok daha faydalı olacaktır. Pomeranianlar çok tüy döken köpeklerdir ve bu nedenle de sık sık ölü tüylerin alınması adına fırçalanmalıdır. Bu köpekler onlar için üretilmiş özel şampuanlarla belirli aralıklarda yıkanmalılardır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Orta uzunlukta olan bu köpeklerin tüylerine özenli bir bakım uygulanmalıdır. Tüy dökme düzeyi ve yatkınlıkları yüksek olması nedeniyle günlük tüy bakımına ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda uzun tüy yapısına sahip olan bu köpeklerin düzenli olarak tüyleri de kesilmesi gerekir.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? 

Pomeranian Diş Bakımı: Bu cinslerde bakım konusunda önemli bir yer tutan diş bakımı, düzenli olarak yapılması gereken bakımdır. Genetik olarak Pomeryanlılarda diş problemi görülebilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle düzenli olarak veteriner hekime gösterilmeleri ve bakımlarının da aynı şekilde rutin olarak yapılması gerekmektedir.

Aktivite: Küçük yapılı olmalarından dolayı Pomeryanlılar için yeteri kadar aktivite zamanının ayarlanması gerekir. Özellikle bebeklik dönemlerinde düzenli olarak yürüyüş gibi aktivitelerin yapılması, köpeklerin kemik gelişimini olumlu olarak etkileyecektir.

Banyo: Uzun tüylü olmalarından dolayı Pomeryanlılarda en çok dikkat edilmesi gereken rutin bakımların başında banyo gelir. Düzenli olarak tüy bakımı ile birlikte banyo yaptırılmaları özellikle tüy ve deri sağlıkları açısından önemlidir.

Yaşam Alanı: Büyümeyen köpek cinsleri arasında yer almalarından dolayı özellikle apartman dairesinde beslenmeye uygun olan Pomeranian cinsi köpekler için yeteri kadar oyun alanının ayrılması önemlidir. Ev temizliği yaparken köpeğin yaşam alanında kimyasal temizlik ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmesi, sağlıkları açısından daha etkili olacaktır.

Pomeranian Beslenme Önerileri

Pomeranianlar, hassas bir yapıya sahiptir ve bu nedenle beslenme konusuna çok özen gösterilmesi gerekir. Şimdi size bahsedeceğim adımları uygulayarak sevimli dostunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayabilir ve birlikte daha uzun yıllar yaşayabilirsiniz.

Beslenme Sıklığına Dikkat Edin: Pomeranian köpekler, ilk ay serbest bir şekilde beslenebilirler. Fakat 3.aydan 12 yaşına kadar günde 3 öğün beslenmesi gerekir. Eğer çalışan biriyseniz öğle öğününü sabah ve akşam yemeklerine paylaştırabilirsiniz.

Mama Porsiyonlarına Dikkat Edin:Pomeranianlar, düzenli ve dengeli beslendiklerinde daha sağlıklı ve uzun yaşayabilirler. Sağlıklı bir pomeranian için beslenme tablosu aşağıdaki gibi olmalıdır.

0,50 kg yavru: ¼ su bardağı yemek
1,35 kg yavru: ½ su bardağı
2,25 kg yavru: 1 fincan
2,7 kg yavru: 1,5 fincan

Doğru Mama Seçimi:Her cins köpekte olduğu gibi Pomeranian köpekleri için de doğru mama tercihinde bulunmak önemlidir. Mama önerileri, mama yorumları gibi kullanıcı odakları bilgiler edinerek nasıl bir mama seçebileceğiniz konusunda yardım alabilirsiniz. Köpeğiniz için önerdiğimiz en kaliteli 3 köpek mamasına göz atabilirsiniz. 

Sipariş Vermek İçin Tıklayın.

 

Sipariş Vermek İçin Tıklayın.
Sipariş Vermek İçin Tıklayın.

Pomeranian Kökeni ve Tarihi

Pomeranian, Orta Avrupa’nın Pomeranya bölgesinde yaşayan mini ırk bir köpek türüdür. Bu köpekler, adını yaşadığı bölgeden almıştır. Aynı zamanda Pomeranianlara “Boo” da denebiliyor. Bunun nedeni ise tüyleri şekilli halde kesilerek insanlara sunulmasıdır. İnsanlar bu köpeklere Boo demeyi sürdürdükleri için Pomeranianların da halk arasında en yaygın ismi Boo olmuştur. Birçok insan bu köpek türünü Pomeranian ismiyle değil de sonradan tanıtılan ismiyle tanır.

Orijinal Pomeranian Boo Köpeği Nasıl Anlaşılır?

Pomeranianlar parlak tüylere ve oval bir göz yapısına sahiptir. Kulakları çok kısa olan bu köpeklerin kulakları tüylerinin uzun olması nedeniyle neredeyse hiç görünmez. Kuyrukları adeta kuş tüyüne benzeyen bu köpeklerin tüyleri sırtına doğru düz bir şekilde uzanmaktadır. Bu özelliklere bakarak Pomeranian Boo Cinsi köpeğinizin orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz.

🐶İlginizi Çekebilir: Safkan (Orijinal) Köpek Nasıl Anlaşılır?

Editör Tavsiyesi😊

Bu köpek ırkında en sık rastladığımız bir diğer sağlık sorunu ise diz kapağının çıkması ve çarpraz bağ problemleridir. Genellikle de bu hastalıkların tetiklenmesine neden olan en temel faktör düzgün bir gezme programı oluşturulmaması ve egzersizleri kapsayan aktivitelerin dışarıda oluşturulmamış olmasıdır. Bu tarz durumlar sonucunda Pomeranianlar, kas gelişimini tam anlamıyla tamamlayamadıkları için bu tarz sağlık sorunlarına çok yaygın bir şekilde rastlanır.

Pomeranianlar her köpek gibi hastalık semptomlarını çok fazla göstermezler. Bu nedenle olumsuz durumlara karşı yılda 2 kere check-up yaptırılmalıdır. Bu sayede olası sağlık sorunların da önüne geçilebilir.

🐶İlginizi Çekebilir:Köpeklerde Zehirlenme Nedir, Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Pomeranian Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Pomeranian Ne Kadar Yaşar?

Pomeranianların ortalama yaşam süresi 12 ila 16 yıl arasında değişiklik gösterir.

Pomeranian En Fazla Ne Kadar Büyür?

Bu köpekler yetişkinlik döneminde en fazla 30 cm’ye kadar büyüyebilirler.

Pomeranian Tüy Döker mi?

Pomeranianlar uzun bir tüy yapısına sahip ve tüy döken köpeklerdir. Bu nedenle düzenli olarak tüy bakımının yapılması gerekir.

Pomeranian Kaç Kilo Olur?

Pomeranianların dişisi de erkeği de ortalama 1-3 kilo olur.

Pomeranian Boo Orjinal Olduğunu Nasıl Anlarız?

Pomeranian cinsi köpeğiniz parlak ve koyu bir renkte olan tüy yapısına ve oval gözlere sahipse orijinal olduğu anlaşılabilir. Fakat aynı zamanda kısa çeneli olmasına ve tüylerinin uzun olması nedeniyle kulaklarının nedereyse hiç görülmüyor oluşuna da dikkat edilmelidir.