Mavi Rus (Russian Blue) Kedisi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey [Bakım Tavsiyeleri]

Mavi Rus kedileri, adından da anlaşılabildiği üzere Rus kökenli bir kedi cinsidir. Oldukça uysal, nazik ve sevecen yapıları sayesinde en popüler kedi türleri arasında yer almaktadır.

Bu kedilerin çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla arası oldukça iyidir. Bu nedenle çocuk sahibi olan ya da farklı evcil hayvan sahibi olan aileler için en ideal kedi cinslerinden biridir. Bu kedilerin en belirgin özelliklerinden biri, grimsi bir tüy yapısına sahip olmalarıdır. Yavruluk döneminde sarı renk gözlere sahip olan Mavi Rus kedileri, büyümeye başladıklarında yeşil bir göz rengine sahip olurlar.

Mavi Rus Kedisi En Belirgin 10 Özelliği

  1. Mavi Rus kedisi, sakin ve nazik bir mizaca sahiptir. Bu kedi türünde özellikle de dişi olanlar çok uysal ve sakindir.
  2. Mavi Rus kedilerinin uysal ve sakin yapıları, kedi sahipleri tarafından çok fazla sevilmesini ve tüm dünyada çok fazla popüler olan bir kedi cinsi olmasını sağlamıştır.
  3. Bu kedilerin en belirgin özelliklerinden bir tanesi de merhametli ve şefkatli olma özelliğine sahip olmalarıdır.
  4. Çocuklarla arası çok iyi olan bu kediler, çocuklu aileler için çok ideal bir kedi türüdür.
  5. Toplum tarafından çok fazla seviliyor olmasının en temel nedenlerinden bir tanesi de insanlara karşı oldukça hoşgörülü olmalarıdır.
  6. Birçok kedi cinsinde olduğu gibi Mavi Rus kedileri, dışarıyı çok seven bir yapıya sahiplerdir. İyi bir şekilde alıştırmayı başarabilirseniz evin çevresinde kendi kendilerine çok iyi vakit geçirip geri gelebilirler.
  7. Bu kedilerin en temel özelliklerinden biri de yabancılara karşı temkinli ve soğuk olmalarıdır. İlk kez gördükleri insanlara karşı önce soğuk olur ve onları incelmeye başlarlar. Eğer hiçbir tehlike sezmezlerse onlara karşı da sevecen tavrını açığa çıkarırlar.
  8. Çocuklarla ve diğer aile bireyleriyle oyun oynamayı çok sevdikleri için sevimli bir aile kedisi olabilme özelliğine sahiplerdir.
  9. Mavi Rus kedilerinin diğer hayvanlarla da arasının iyi olması, farklı hayvanları da sahiplenmiş olan aileler için oldukça ideal bir kedi olmasını sağlıyor. Fakat kimi zaman kendisini korumak için diğer hayvanlara saldırgan ve agresif bir tavır sergileyebilme potansiyelleri vardır.
  10. Oldukça sevecen, oyuncu ve nazik yapısı, kendisini çok kolay sevdirebilmesini sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Mavi Rus Kedisi Tarihi ve Kökeni

Adından da bilindiği üzere bu kedi cinsinin kökeni Rusya’dır. Bu kedi ırkının daha sonra farklı yerlerde görüldüğü ilk tarih 1860’lı yıllardır. Mavi Rus cinsi kediler, 1860’lı yıllarda Kuzey Avrupa’da görülen bir türdür. Bu kediler, II.Dünya Savaşı sonrasında İskandinavya, İngiltere ve daha sonra da Amerika’ya getirilmiştir. Sessiz, nazik ve sevecen bir yapıya sahip kedi türlerindendir. Ortalama 15-20 yıllık bir yaşam süresine sahip olan Mavi Rus kedileri, diğer kedilere kıyasla çok daha uzun süreli bir yaşam süresine sahiplerdir.

Mavi Rus Kedisi Karakter Tablosu

Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟
Çocuklarla arası: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟
Diğer evcil hayvanlarla arası: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟
Enerji düzeyi: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟
Eğitilebilirlik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟
Apartman yaşantısına uyum: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟🌟

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Zeka Gelişimini Destekleyen En İyi 5 Kedi Oyuncağı

Mavi Rus Kedisi Kişilik Özellikleri

Mavi Rus kedilerinin en fazla bilinen kişilik özellikleri; sevecen, uysal, nazik ve oyuncu olmalarıdır. Sahibine bağlı olmalarıyla bilinirler ve ilgi görmeyi çok severler. Çocuklarla ve diğer aile bireyleriyle de çok iyi anlaşabildikleri için özellikle de çocuklu aileler için ideal bir kedi cinsidir. Bunun yanı sıra diğer evcil hayvanlarla da kolaylıkla anlaşabilen bir yapıya sahiplerdir. Bu nedenle evinizde farklı bir hayvan türü besliyorsanız, Mavi Rus kedisi mutlaka tercih etmeniz gereken kedi cinslerindendir.

Mavi Rus Kedisi Fiziksel Özellikleri

Orta boyutta bir büyüklüğe sahip olan Mavi Rus kedileri, çift katlı bir kürk yapısına sahip oldukları için birçok kedi türüne kıyasla soğuğa karşı çok daha fazla duyarlılardır. Bu kedilerin en dikkat çeken fiziksel özelliklerinden biri de gözleridir. Yavru Mavi Rus kedileri, 4. aya kadar sarı renkli göz yapısına sahip oldurlar ve bu süreden sonra da göz rengi yavaş yavaş yeşile dönmeye başlar.

Göz yapısı: Canlı ve yeşil
Kürk yapısı: Mavimsi, gri ve yumuşak
Kulak yapısı: İri
Bacak yapısı: Uzun ve kaslı
Ortalama yaşam süresi: 15 – 20 yıl
Ağırlık: 3.5 – 7 kg

Mavi Rus Kedisi (Russian Blue) Hakkında Bakım Önerileri

Mavi Rus kedilerinin en çok sahiplenilen kedi türlerinden biri olmasının temel nedeni, bakımının diğer cinslere göre çok daha kolay ve az maliyetli olmasıdır. Bu kedilerin bakımı oldukça kolaydır ve bu sayede Mavi Rus kedisi sahipleri de oldukça rahattır. Özellikle de kedi tüyüne karşı alerjisi olan ve çok rahatsızlık duyan fakat kedi beslemek isteyen kişilerdenseniz, mutlaka Mavi Rus kedisi sahiplenmenizi öneririm.

İlginizi Çekebilir: Kedilerinizin Güzel Kokması İçin En İyi 5 Kedi Şampuanı


1- Mavi Rus Kedisi Tüy Bakımı

Mavi Rus kedileri, diğer kedi cinslerine kıyasla çok daha az ve hatta neredeyse yok denecek kadar az tüy dökme özelliğine sahiplerdir. Bu nedenle bu kedilerin tüylerinin haftalık bakıma ihtiyacı vardır. Mavi Rus kedisi sahibiyseniz, kedinizin tüylerini haftada bir kez uygun bir fırça vasıtasıyla taramanız yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem


2- Mavi Rus Kedisi Kulak Bakımı

Mavi Rus kedilerinin kulak bakımı da oldukça kolaydır. Haftada bir kez nemli bir bez yardımıyla kulaklarını temizlemeniz yeterli olacaktır fakat kesinlikle bu bakımı aksatmamalısınız. Aksi takdirde çeşitli enfeksiyonlar ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşması oldukça olası bir durumdur.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? [Detaylı Anlatım✅]


Mavi Rus Kedisinin Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İletişimi

Mavi Rus cinsi kedilerin çocuklarla arası oldukça iyidir. Onlarla oyun oynamayı ve vakit geçirmeyi çok seven bu kediler, özellikle de bebeklere karşı oldukça sevecen ve şefkatlilerdir. Bu nedenle bebek ya da çocuk sahibi olan aileler bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsa ilk tercihleri arasında kesinlikle Mavi Rus kedisi olmalıdır.

Mavi Rus Kedisi Ne ile Beslenir?

Mavi Rus kedisi, ihtiyaç duyduğu besin değerlerini en iyi şekilde karşılayan kaliteli mamalar ile beslenmelidir. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir ve bunun sonucunda ortalama 15 ila 20 yıl arası bir yaşam ömrüne sahipken bu zaman dilimi çok daha fazla kısalabilir. Bu kediler için mama seçimi yaparken yaşına ve sağlık durumuna dikkat etmelisiniz. Var olan sağlık sorunları veteriner hekim yardımıyla belirlendikten sonra bu yönde bir mama tercihi yapmanız kedinizle daha uzun yıllar bir arada yaşayabilmeniz için oldukça önemlidir. Mavi Rus kedileri yemek yemeyi çok sevmeleriyle bilinirler. Bu nedenle onlara iyi bir diyet hazırlamanız oldukça önemlidir. Aksi takdirde çok fazla kilo alan bu kediler, ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler.

İlginizi Çekebilir: Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir: En İyi 5 Kedi Maması Önerileri

Mavi Rus Kedisinin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları

Mavi Rus kedisinin yatkın olduğu sağlık sorunlarını göz önüne aldığımızda bu kedilerin oldukça sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hatta öyle ki, safkan kedi ırkları arasında en sağlıklı türlerden biri olarak bilinmektedir. Oldukça titiz bir kedi cinsi oldukları için de bu durumla bağlantılı olan çok fazla sağlık sorunu görülmemektedir. Bunun yanı sıra kaslı bir vücut yapısına sahip oldukları için aldıkları darbelerden kolay kolay etkilenmedikleri gözlemlenmiştir. Fakat bu kediler yemek yemeyi çok severler ve iyi bir beslenme planı uygulanmadığı takdirde aşırı kilo alabilirler.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Sağlıklı Olması İçin En İyi Mama Önerileri [2020 GÜNCEL]

Mavi Rus Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mavi Rus Kedisi Tüy Döker mi?

Mavi Rus kedisi, diğer kedi cinslerine kıyasla çok daha az ve hatta neredeyse hiç tüy dökmeme özelliğine sahiptir.

Mavi Rus Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Mavi Rus kedileri, iyi bir şekilde bakıldığında ve beslendiğinde ortalama 15 – 20 yıllık bir yaşam süresine sahip olurlar. Bu kedilere iyi bakıldığında 25 yıla kadar yaşayabildikleri de görülmüştür.

Russian Blue Nasıl Bir Kedidir?

Mavi Rus kedisinin en belirgin özellikleri, uysal, sevecen ve sakin bir yapıya sahip olmalarıdır.