Belçika Çoban Köpeği (Canis Lupus Familiaris) En Belirgin 18 Özelliği

Belçika Çoban Köpeği (Canis Lupus Familiaris), Batı Avrupa’da Adolph Reil adındaki kişi tarafından yetiştirilmeye başlanan sadık ve itaatkâr bir köpektir.

Belçika Çoban Köpekleri, inanılmaz derecede zeki, dengeli, meraklı, büyük bir hafızaya sahip ve cesur bir köpek türüdür. Erken yaşta iyi bir eğitim alan bu köpekler, sahiplerinin güçlü olduklarını hissettiklerinde daha itaatkâr bir hale bürünürler. Bu sayede kendi başına karar vermeyi ve hareket etmeyi seven bu köpeği beslemek daha kolay bir hale gelir.

Belçika Çoban Köpeğinin Genel Özellikleri

  1. Belçika Çoban Köpekleri, iyi bir eğitim aldığında yetiştirildikleri görevlerde mükemmel bir iş çıkarmaktadır.
  2. Sadece çoban köpeği olarak değil, aynı zamanda bekçi köpeği olarak da kullanılabilirler.
  3. Belçika Çoban Köpeğinin en belirgin özelliklerinden biri de arama faaliyetlerinde yer alması ve polise hizmet vermesidir.
  4. Akıllı, canlı, meraklı ve mükemmel bir hafızaya sahiptir.
  5. Yavru oldukları dönemde iyi bir eğitime ihtiyaç duyarlar.
  6. Diğer köpek türleri ve farklı hayvanlarla da uyumlu olabilirler.
  7. Nadiren oyun oynasalar da aile üyelerine karşı itaatkar ve sadıklardır.
  8. İyi bir eğitim almazlarsa yetişkinlikte agresif tavırlar sergileyebilir veya tam tersine çekingen ve hatta korkak olabilir.
  9. Tek başına kulübe hayatı yaşamaktansa sahibi ile uzun bayırlı yolculuklar yapmayı tercih eder.
  10. Kolay eğitilebilen, çok yetenekli bir köpek türüdür.
  11. Cesur, dengeli, zeki ve meraklı bir yapıya sahiptir.
  12. Bol tüylü ve uzun boylu bir köpektir.
  13. Herhangi bir tehlike sezmesi durumunda hiçbir şekilde tereddüt etmeden karşı atağa geçebilir.
  14. Belçika Çoban Köpeklerinin yüzmeyi ve suyu seven yapısı ile dikkatleri üzerine çekmektedir.
  15. Karakter olarak sert mizaçlı görünmelerine karşı sahiplerine aşırı bağlı ve sadıktırlar.
  16. Güçlü duruşu ile sahibine güven verir.
  17. Bu farklı köpek türlerini birbirinden ayıran en büyük özellikleri tüy renkleridir.
  18. Doğru bir bakım uygulandığında daha uzun süre yaşayabilirler.

Belçika Çoban Köpeği Nasıl Eğitilir?

Bir Belçika Çoban Köpeği, yavruluk dönemlerinden itibaren iyi bir şekilde eğitilmelidir. Zeki, bağımsız hareket edebilen ve çok iyi bir disiplin özelliğine sahip olan bu köpekler, erken yaşta aldıkları iyi bir eğitim sonucunda oldukça itaatkâr olabilirler. Fakat yetişkin olmadan önce sahibini lideri olarak tanımasını sağlamanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕‍🦺DETAYLI ANLATIM] (tıklayın) 

Belçika Çoban Köpeğinin eğitim süreci, rutin olmadan ve hatta daha az şiddetli bir şekilde, eğlenceli adımlarla inşa edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir? (tıklayın) 

Belçika Çoban Köpeği Kişilik Özellikleri 

Belçika Çoban Köpekleri, yapısı gereği itaatkar ve eğitilebilirdir. Oyun oynamayı pek sevmiyor olsa da ilginiz ve sevginiz çok hoşuna gidecektir. Aynı zamanda polise yardımcı olabilen bu köpekler, üstün yeteneklere sahip olduğunu da gözler önüne seriyor. Küçük yaşlardan itibaren yavru Belçika Çoban Köpeklerinin sosyalleşmeye ve eğitime ihtiyacı vardır. Sahibinin istikrarına bağlı olarak son derece kolay eğitilebilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Kıskançlık: Neden Kıskanırlar, Belirtileri Nelerdir?

Bu tür köpekler, duygusal bağ kurma açısından oldukça yeteneklidirler ve üstün bir merhamete sahiptirler. Uzun kulakları ve ürkütücü görünüşe sahip olması nedeniyle sert bir kişilik yapısına sahip olduğu düşünülse de aslında tam aksine aşırı duygusal ve merhametli bir köpektir. Sadık bir hayat dostu arayan herkes için en ideal köpek türlerindendir.


Ona lider olduğunuzu hissettireceğiniz bu dönemden sonra yetişkinliğe girdiğinde daha uysal ve sevecen olacaktır. Bu köpekler, sahibinin lider olduğunu hissettiğinde ideal bir bekçi köpeği olabilir. En dikkat çekici özellikleri arasında kendi başına bağımsızca karar verme özelliği vardır. Bu özellikleri kimi zaman sahibine sorun çıkarıyor olsa da iyi bir eğitimle üstesinden gelinebilir.

Tehlike sezdiği anda korkusuz ve cesurca tereddüt etmeden tehlikenin geldiği noktaya saldırıya geçen bir köpek türüdür. Sahibine olan bağlılığı ve sadakatiyle bilinen Belçika Çoban Köpekleri, bu özellikleri sayesinde en çok sevilen köpek türleri arasında yer alıyor. Yüzmeyi ve suyu seven yapısı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Ortalama yaşam süreleri 12-15 yıldır fakat iyi bir bakım uygulandığında daha uzun süre de yaşayabilirler. Bunun yanı sıra bu köpeklere yumuşak davranıldığında, sahiplerinin verdikleri komutları çok daha kolay bir şekilde yerine getirebilirler.

İlginizi Çekebilir: Köpeğinizin Tarzını Yansıtan Birbirinden Güzel 10 Köpek Kıyafeti

Belçika Çoban Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Vücut yapısı: Güçlü ve dikdörtgen bir şekle sahiptir. Göğüs ve sırt kısmı geniştir.

Kafa yapısı: Vücuda orantılı ve güçlü bir kafa yapısı vardır. Aynı zamanda bu köpeklerin geniş bir alnı vardır.

Kulak yapısı: Büyük, dik, üçgen şeklindedir ve uçları yuvarlaktır.

Göz yapısı: Badem şekline yakın, yuvarlaktır. Göz rengi ise kahverengidir.

Kuyruk yapısı: Köpek dinlendiğinde kuyruğu aşağıya iner. Hayvan aktifse, oynuyor veya çalışıyorsa, kuyruk sırt seviyesine yükselir.

Boy: Erkek: 61 – 66 cm, Dişi: 56 – 61 cm

Kilo: Erkek: 25 – 30 kg, Dişi: 20 – 25 kg

Belçika Çoban Köpeği Bakım Önerileri 

Belçika Çoban Köpeğinin en ayırt edici özelliklerinden biri yoğun kürküdür. Dolayısıyla tüylerinin bakımına da özen gösterilmelidir. Bu köpeklerin tüylerinin haftada 2 – 3 kez düzenli olarak taranması ve taranması gerekir. İyice taramak, ölü tüyleri temizlemek ve hayvanın derisine masaj yapmak için kalın ve nadir dişli bir fırça tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Daha sonra tüylerin kolayca yenilenebilmesi için özel olarak üretilen bir masaj fırçası kullanarak tüylerine masaj yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: 5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM] (tıklayın)

Bu köpekler, geniş alanlarda yaşamayı severler. İyi bir eğitim sonucunda apartman dairesinde de beslenebilir fakat doğası gereği açık bir alanda yaşamak isteyecekleri için apartman yaşamından pek memnun kalmayabilirler. Bu nedenle de evinizin bahçesinde ya da bir çiftlikte beslemeniz çok daha iyi olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpek Tırnak ve Pati Bakımı Nasıl Yapılır [🐾Köpek Tırnak Bakımı Önerileri] (tıklayın)

Belçika Çoban Köpeğinde En Sık Görülen Sağlık Sorunları 

Belçika Çoban Köpekleri sahiplerinin deneyimleri ve uygun bakım ile bu cinsin dayanıklılığı gözle görülür bir şekilde artar. Belçika Çoban Köpeği nadiren hastalanır. Kötü hava koşullarına ve düşük sıcaklıklara karşı koruyan kalın bir kürkü vardır. Bu nedenle Belçika Çoban Köpeğinin bağışıklığı yeterince güçlüdür. Bu köpeği sağlıklı tutmanın anahtarı, bir aşılama planına uymanın yanı sıra, cilt parazitlerini de önlemektir.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir? (tıklayın)

Bu köpeklerin aşılarının yaptırılmasından bir iki hafta önce parazitleri tedavi edilmelidir ve sahipleri olarak bu süreci yakından takip etmeniz gerekir. Uyuşukluk ve iştahsızlık gibi durumlar karşısında veteriner hekime başvurmanız sağlığı açısından çok önemlidir. Belçika Çoban Köpeğinde en sık rastlanan hastalıklar şunlardır;

  1. Epilepsi,
  2. Alerji,
  3. Katarakt,
  4. Eklem rahatsızlıkları,
  5. Kilo problemleri.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir? [⭐ÖNERİLER] (tıklayın)

Belçika Çoban Köpeği Beslenme Önerileri 

Belçika Çoban Köpeği, avcılık özelliğine sahip bir köpek türüdür ve doğal olarak da avcılık içgüdüsüyle hareket eder. Bu köpeğin evdeki atık yemeklerle beslenmemeleri daha uygun olacaktır. Aynı zamanda bu hayvanların metabolizmaları insanlara göre daha farklıdır. Bunun yanı sıra çok fazla oyun oynamamaları ve bazen yeterli hareket etmemeleri, yanlış beslenme de üzerine eklendiğinde çeşitli kilo problemlerine yol açabilir. Bunun önüne geçebilmek için düzenli ve yeterli beslenmesine dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Yavru Köpek Besleme Kılavuzu [🔥UZMAN ÖNERİLERİ] (tıklayın)

Belçika Çoban Köpeği Tarihi ve Kökeni

Batı Avrupa’da, çoban köpekleri yüzyıllardır var olmuştur. 19. yüzyılın sonunda Belçika’da veterinerlik bilimi profesörü Adolph Reil çoban köpeklerini yetiştirmeye başladı. Üreme için, yaklaşık olarak aynı ortalama büyüklükte, ancak farklı uzunluk ve kürk renklerine sahip hayvanları seçti. Yıllar sonra çeşitli Belçika Çoban köpekleri ortaya çıktı. İsimlerini ortaya çıktıkları yer olan Belçika’dan aldılar.

Belçika Çoban Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Belçika Çoban Köpeği Ne Yer?

Yüksek kaliteli kuru köpek maması, tam yetişkin Belçikalı çoban köpeklerine dengeli bir beslenme sağlar. Farklı şeyler de verilebilir fakat besin ihtiyacının yalnızca %10’u kadar verilmesi daha uygundur.

Belçikalı Çoban Köpeği Ne Kadar Yaşar?

Bu köpeklerin ömrü iyi bir bakım uygulandığında 10-14 yıl arasında sürebiliyor.

Belçika Çoban Köpeğinin Kaç Türü Vardır?

Dört farklı Belçika Çoban Köpeği vardır. Bu köpekler; Laekenois , Tervueren, Groenendael ve Malinois adındaki türlerdir.

Belçika Çoban Köpeği Eğitilir mi?

Sahibinin lider bir konumda ve güçlü olduğunu hisseden bir Belçika Çoban Köpeği, daha itaatkar olacağı için eğitimi de daha kolay olur.

Belçika Çoban Köpeği Safkan mı?

Adolph Reil adındaki kişi tarafından yetiştirilmeye başlanan Belçika Çoban Köpeği safkan bir türdür.