Köpekler Sahibinden Ne İster: Köpeklerin Sahiplerinden 10 Temel İsteği

Her ne kadar köpekler konuşarak kendini ifade edemese de onlar vücut dilleri ve hareketlerini kullanarak bizlere istediklerini anlatmaya çalışır. Sevimli dostlarınızın ne anlatmak istediğini anlayabilmek için de onların ihtiyaçlarını çok iyi bilmek gerekir.

Bu noktada köpeğinizi tanımak ve beklentilerini karşılayabilmek için aranızdaki bağı kuvvetlendirmeye yönelik hareketler yapmalısınız. Birbirinizle ne kadar iyi vakit geçirseniz bir o kadar da bu bağı güçlendirirsiniz.  Her iki taraf açısından da mutluluk vermesi için sıkça vakit geçirmelisiniz.

Peki, köpekler sahiplerinden ne ister? Ya da soruyu daha da açmam gerekirse beklentileri nelerdir? Bu soruların cevabını bulmak için yazıyı okumaya devam edin…

Biz insanlar gibi tıpkı köpeklerinde sahiplerinden birtakım beklentileri vardır. Uzun vadede bir arkadaşlık edinebileceğiniz ve  sizi yarı yolda bırakmayacak can dostlarınızın sizden beklentilerinden detaylı olarak bahsedeceğim..

1- Tüy Bakımı

Sevimli dostlarınızın tüy bakımı, dikkat edilmesi gereken önemli bir işlemdir. Köpeğinizin  daha sağlıklı yaşaması açısından düzenli olarak yapmanız gerekir bir işlemdir. Tüy bakımını hafta bir kez uygun bir köpek tarağı ile fırçalanması gerekir. Aksi durumda tüylerinde oluşan toz, kir, bit gibi zarar veren etkenler, ciltlerini tahriş ederek enfeksiyona yol açabilir. Bu tarz sağlık sorunları yaşamaması için düzenli olarak tüy bakımı yapmak, köpeğiniz için oldukça faydalıdır.

 İlginizi Çekebilir:5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM]

2- Pati ve Tırnak Bakımı

Köpeğinizin sağlığı ve hijyeni açısından pati  ve tırnak bakımı oldukça dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur. Bu nedenle üç veya dört haftada bir uygun bir tırnak makasıyla petinizin tırnağını kesin Aksi halde uzun tırnaklarla zemine doğru bir şekilde basamaz ve tırnak kökünde bir baskı hisseder bu durum parmağında ağrı oluşmasına neden olarak ciddi rahatsızlıklara yol açar. Hastalıkların başında tırnak köklerinde ağrı oluşmasından tutun patilerinde kanamaya kadar köpeğinizin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle düzenli olarak köpeğinizin tırnaklarını kesmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpek Tırnak ve Pati Bakımı Nasıl Yapılır [🐾Köpek Tırnak Bakımı Önerileri]

3- Ağız ve Diş Bakımı

Petinizin genel sağlığının önemli bir parçası da ağız ve diş bakımıdır. Dişlerini günde iki kere köpek fırçasıyla düzenli olarak fırçalamalısınız. Köpeğinizin dişlerinin, diş eti ile birleşme yerine özellikle dikkat ederek, dairesel bir hareketle fırçalamaya özen gösterin. Daha sonra bu fırçalama işlemini bitirmeye yakın, ağzının içini dikey yönde fırçalamanız gerekir. Sevimli dostlarınız için özel olarak üretilen, ağız ve diş  sağlığı bakım ürünleri kullanarak plak, tartar ve çürük gibi istenmeyen durumların önüne geçerek daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ]

4- Güvenli ve Rahat Bir Yaşam Alanı

Sibirya kurdu ve Alman kurdu gibi bazı köpekler, soğuk bir iklim şartlarına uygun olduğu için bu havalarda bir köpek kulübesinde yaşamaktan oldukça mutlu olur. Ancak uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre; köpekler yüzyıllar boyunca dışarıda yaşamasına rağmen, günümüzde bu durumun risk oluşturduğunu söylüyor.

İlginizi Çekebilir: Alman Kurdu (K9) Özellikleri ve Bakımı

Dışarısı sevimli dostlarınız için güvenli değildir ve tehlikeli bahçe aletlerinden tutun, zehirli yılanları kadar hatta ve hatta trafik canavarlarına kadar birçok risk faktörü vardır. Bunun dışındaki en büyük tehdit aşırı soğuk hava koşullarında köpeğinizin donarak ölebilir veya kavurucu sıcaklardan olumsuz etkilenebilir. Köpekler her ne kadar dışarıda olmayı seviyor gibi gözükseler de onların ihtiyacı olan şey güvenli bir yuvadır.

5- Köpek Sahibinin Sevgisi

Öncelikle köpeğin mutlu olduğu tek yer her zaman sahibinin yanıdır. Bu nedenle köpek sahibi olmak büyük bir sorumluluk ve meşakkat ister. Ayrıca köpeğiniz için g bahçeli bir ev sahibi olmak ya da böyle bir ortamı olmadığı için köpeğinizin mutsuz olacağını düşünüyorsanız tamamen yanıldığınızı söylemem gerek. Sevimli dostlarınızın rahatlık algısı sahiplerine bağlıdır.  Eğer köpeğiniz yaşadığı yerde huzurlu ve mutluysa  “ben bu evde oturmam” demez. Köpekler evcilleşme sürecinin en temel basamağı sahibiyle arasındaki bağdır.

6- Egzersiz İhtiyacının Giderilmesi

Sevimli can dostlarınızın düzenli olarak egzersiz yapamaya ihtiyacı vardır. Bu hem sağlığı açısından hem de sosyalleşmesi için gerekli bir aktivitedir. Her köpeğin günlük olarak yürüyüşe çıkartılması gerekir. Egzersiz, köpeğinizin formda kalmasına, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve istenmeyen davranış problemlerinden kaçınmasına yardımcı olur.

Sahipleriyle birlikte yürüyüşe çıkmak, oyunlar oynamak, köpeğinizin mental ve fiziksel ihtiyaçlarıdır. Uzmanların yaptığı bir araştırma sonucunda, köpeklerde görülen ve sahiplerinin şikâyetçi oldukları davranış bozukluklarının temeli egzersiz eksikliğinden oluşmaktadır. Bu nedenle köpeğinizin sizin yanınızda daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için ihtiyacı olan egzersizi ona verin.

7- Sosyalleştirme Eğitimi

Evcil köpeğinizi yabancılara ve diğer hayvanlara karşı uyumlu olması için onları yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirmeniz gerekir. Bu eğitim sayesinde sevimli dostlarınızın çevresiyle daha yakın dostluklar kurarak agresif davranışlarından vazgeçerek daha uyumlu davranışlar sergiler.

Ayrıca köpeğinizin mutlu olması ve diğer insanlarla iyi bir iletişim kurabilmesi için de sosyalleştirme eğitimi alınması gerekir. Aksi halde sosyalleşmeyen köpekler beklenmedik saldırgan davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Sosyalleşmek köpeğinizin mutlu, uyumlu ve pozitif bir enerjiye sahip olması açısından yararlıdır. Sosyalleştirme eğitimi sürecinde köpeğinizin yanında olduğunuzda bu süreç çok daha başarılı atlatılacaktır.

İlginizi Çekebilir:10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER]

8- Rehberlik Edebilecek Bir Sahip

Tıpkı çocuklar gibi köpeklerinde sınırların konulmasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle sevimli dostlarınıza rehberlik edebilecek ve disiplinli olmasını sağlayacak bir kişi ister. Köpeğinizin iki yaşında bir çocuğun beynine sahip olduğunu ve bu nedenle sınırlara, kurallara ve disipline ihtiyacı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, eğitim seanslarının hiçbir zaman 10 dakikadan fazla sürmemesi gerektiğini ve köpeğin uyguladığı her doğru komut için ödüllendirilmesi gerektiğini söylüyorlar.Ayrıca köpek sahiplerinin iyi ve net bir klavuzluk yaparak,  köpeğinizin ev yaşantısında ve sosyal hayatında başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

9- Düzenli Beslenme

Sevimli dostlarınızın daha sağlıklı bir hayat yaşaması için beslenme düzenine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Yanlış tükettiği her besin sindirim sistemi rahatsızlıklarından tutun birçok mide sorunun yaşanmasına neden olur. Bu nedenle köpeğinizin yaşına, kilosuna, cinsine uygun kaliteli bir kuru mamayla beslemek en uygun tercihler arasındadır.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Ne Yer?

Ev yemeği olarak köpeğinize çiğ et verilmemesi gerekir. Çiğ et sevimli dostunuzun sindirim sistemine zarar vererek bağışıklık sisteminin yavaş çalışmasına yol açabilir. Uzman bir veteriner hekimden randevu alarak, köpeğinize uygun bir beslenme programı çıkarmak verilmesi gereken en uygun karar olur.

İlginizi Çekebilir: Yaşlı Köpekler İçin En İyi Mama Önerileri

10- Zihinsel Aktiviteler

Sevimli dostunuzun sağlıklı bir vücut için sadece fiziksel egzersiz ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız yanıldığınız söylemem gerekir. Köpekler genel olarak yüksek bir zeka yapısına sahip oldukları için bunu geliştirecek zihinsel oyunlara ihtiyacı vardır.  Bu oyunlar sayesinde zihinlerini kullanarak odaklanma, düşünmesine ve problem çözmesine yardımcı olarak zekalarının daha da gelişmelerini sağlayabilirsiniz.

✔️ Köpeklerin Sahiplerinden 10 Beklentisi

  1. Bir köpeğin ömrü 10-15 yıl kadar arasıdır. Köpek, bir anlamda sahibine şunu fısıldar; “10-15 yıl kadar bana bakmayı göze alabiliyorsan ve bakımım için gereken her şeyi yapacaksan bana sahip ol!”
  2. Köpeklerin eğitimleri bazen kısa bazen de uzun sürebilir. Bu durum hem köpeğe bağlıdır hem de verilen eğitim tipine. Köpeğinizi eğitirken isteklerinizi anlaması için ona biraz zaman verin, lisan-i haliyle ifade edemediği için köpeğiniz bunu dile getiremez ama bu, en büyük isteklerindendir.
  3. Köpeğin hayatta kalması sadece bakıcılık yapmakla, köpek maması vererek veya onu kışkırtarak olmaz. Tüm bunlar bir yere kadardır, köpeğinize sevdiğinizi belli ettirin, o zaman istediğiniz her şey çok daha rahat olur.
  4. Köpekler, insanlar gibi düşünemezler ve insanlar gibi hareket edemezler. Bundan dolayı bazen sahipleri köpeklerini cezalandırabiliyorlar ve itaatkar köpekler buna itiraz etmezler. Fakat şunu unutmayın ki; köpekler çok duygusal hayvanlardır, ceza sürelerini çok kısa tutun, mümkünse cezalandırmayın.
  5. Köpeğiniz sizi anlamaz, fakat anlamasa da siz arada bir dertlerinizi veya sevinçlerinizi köpeğinizle paylaşın, emin olun ki konuşarak cevap veremese bile anladığını hissettirecektir.
  6. Köpekler, kolay kolay verilen komutu veya aldığı eğitim unutmazlar. Bunu ona hatırlatmanız yeterlidir.
  7. Köpeğini döven insanların çok nadir olduğunu söylesek de yok olduklarını dile getiremeyiz. Ancak unutulmaması gerek ki; köpeklerin çok sağlam dişleri ve çeneleri vardır, aslında isteseler sahiplerini param parça ederler fakat köpekler nankör değiller. Siz de bunun bilincinde olarak dövmeden önce düşünün…
  8. Bazen köpeğiniz istediğiniz şeyleri yapamayabilir. Örneğin bir avcı köpeği, isteneni yapamayabilir veya bir bekçi köpeği… Bu tip durumlarla karşılandığında köpeği azarlamak yerine anlamaya çalışmak daha doğrudur. Belki de verdiğimiz bir köpek ödül maması dokunmuştur!
  9. Bir köpeğin ortalama ömrü 10-15 yıldır, 8 yaşından sonra artık yaşlılık süreci başlar. Önemli olan bu dönemde köpekten alakayı kesmemektir.
  10. Ne olursa olsun köpeğinizin yanında olun, hastalığının en zor tedavi sürecinde veya en zor vereceği bir imtihanda dahi köpeğinizin yanında olmanız ona güç verecektir.

 Köpekler Hakkında Sık Sorulan Sorular

En İyi Köpek Nasıl Beslenir?

Köpeğinizi en iyi şekilde beslemek için yaşına, cinsiyetine ve ırkına uygun kaliteli bir kuru mama tercih edilmesi gerekir.

Köpekler Sahibini Tanır mı?

Köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanır.

Yavru köpeği nasıl beslenir?

Yavru köpeklerin ilk aylarda anne sütüyle beslenmesi gerekir.

Köpekler Kaç Saatte Bir Yemek Yer?

Köpekler genel olarak beslenme ihtiyaçları türü, aşı ve boyuna göre değişkenlik gösterir

Video İlginizi Çekebilir!!