Kedi

Kediler günlük ne kadar su tüketmelidir?

Hayvanlar da insanlar gibi su içmeden yaşayamazlar. Tabi bu kategoriye bitkiler de girer. Ancak her hayvanın veya her canlının günlük olarak tüketmesi gereken bir su miktarı vardır.

İnsanlarda günlük su tüketme oranı net bir şekilde hesaplanamasa bile en azından 1 litre kadar su tüketmeleri gerekiyor. Yani normal sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken minimum su miktarı budur. Peki, kedilerin günlük tüketmeleri gereken su miktarı ne kadardır?

Kedilerin Günlük Su İhtiyacı Ne Kadar?

kedilerin su ihtiyacı

Bu sorunun cevabını net bir şekilde vermek mümkün değildir. Ancak kedilerin de insanlar gibi gündelik bir miktar su tüketmeleri gerekiyor. Tabi insanlarda olduğu gibi kedilerde de net bir oranı söylemek ya da tutturmak mümkün değildir. Su, kedilerin böbreklerindeki toksitleri atmasında yardımcı olan en temel maddedir. Dolayısıyla kedilerin böbrek hastalıklarına yakalanmaması için su tüketimine özen gösterilmelidir.

Ortalama olarak sağlıklı bir kedi, günlük 1 fincan kadar su tüketir. Ancak kedinin cinsine, yaşına ve türüne göre değişmekle birlikte kediye verilen kuru mama oranına bağlı olarak da bu miktarın değişebildiğinin altını çizmek gerekiyor. Suyun azı kadar fazlasının da zararlı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kedilerin fazla su tüketmeleri durumunda polydipsia (polidipsi) hastalığı kendini gösterebilir.

Kediler Su İhtiyacını Nasıl Karşılar?

kedilerin su ihtiyacı

 

Kediler, evcilleştirilmeden önce çölde yaşarlardı ve su ihtiyaçlarını da avladıkları hayvanlardan karşılarlardı. Kedilerin evcilleşmesinden sonra ise artık beslenme tipleri değişti. Doğal hayatlarındaki avcılık ruhunun neredeyse tamamının yok olduğunu söylemek gerekiyor. Kuru mama ile beslenen kediler, haliyle su ihtiyaçlarını da avlandıkları bir hayvan olmadığı için karşılayamıyorlar. Doğal hayatlarında da kedilerin fazla su tüketmedikleri bilinmektedir. Evcil hayvanlarda da bu durum çok fazla bir değişime uğramadı. Dolayısıyla uzmanların görüşüne göre bir kedinin günlük 1 fincan su tüketmesi yeterli görülüyor.

Kedileri susuz bırakmayın

kedilerin su ihtiyacı

Evet, günlük 1 fincan suyun yeterli geldiğini söyledik. Fakat yine de kedilerin kesinlikle susuz kalmamaları gerekiyor. Tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de hayatta kalmanın sırrı, tükettikleri su oranına bağlıdır. Susuz bırakılan kedilerde Dehidrasyonun semptomları;  kabızlık, ağız kuruluğu, rehavet, bakışlarda bayıklık, düşük esnekliği gibi bir takım hastalıkların meydana gelebileceğini belirten uzmanlar, özellikle de evde çok zaman geçiremeyen kedi sahiplerinin bu konuda çok hassas davranmaları gerektiğini vurguluyorlar.

Kedinizin su miktarını ölçün

kedilerin su ihtiyacı

Evde zaman geçirenlerin işi kolay olsa da dışarıda çalışanların kedilerinin su ile ilişkilerini iyi incelemeleri gerekiyor. Kedinizin içtiği su miktarını ölçün ve eğer belli bazı sorunları gözlemliyorsanız hemen su miktarını yükseltin. Susuzluk, kedilerin yaşamına büyük oranda olumsuzluklar katar ve ömürlerinin kısalmasına neden olur. bu yüzden kedi sahiplerinin en çok da kedilerin suyuna özen göstermeleri gerekiyor. Kuru mama seçerken de susuzluğa neden olacak gıdaların mamanın içerisinde olmamasına veya bu oranın düşük olmasına özen göstermenizde fayda vardır.

Yanlış bilinen şeyler

kedilerin su ihtiyacı

Çoğu zaman kedilerin suyu sevmediklerine dair bir şeyler söylenir. Evet, kediler durgun sudan hoşlanmazlar. Ancak akan suyu severler. Bu yüzdendir ki kedi sahipleri de mutlaka bu durumu gözlemlemişlerdir; su kaplarında taze su olmasına rağmen kediler bir musluktan veya akan bir sudan su içmeyi daha çok tercih ederler. Bunun sebebini de doğal hayatlarına bağlamak gerekiyor. Çünkü kediler doğa ile iç içe yaşadıklarında da akan suyu, durgun sudan çok daha güvenli görmüşlerdir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup