Kuşlar

Keklik hakkında bilgi

Keklikler, yabani kuş türü olup evcil olarak da beslenen ve ticari rağbeti hayli yüksek olan kuş türlerinden biridir. Eti ve yumurtası oldukça lezzetli olmakla birlikte, etinin yağsız olması yiyenlerin damağında müthiş bir lezzet bırakır.

Avcılıkla uğraşanların en çok peşlerinde oldukları kuş türlerinden biri kekliktir. Sülüngiller familyasından olan keklik, bıldırcın ile aynı av hayvanı olmasıyla birlikte bir de evcil olarak yetiştirilmesinde de aynı kaderi paylaşır. Ötüşü, ihtişamlı duruşu ve kendine has karakteri ile öne çıkan keklikler İspanya, Fransa, Macaristan ve ABD gibi yerlerde özel olarak beslenmektedirler. Ülkemizde ise Doğu Anadolu, Güney doğu Anadolu bölgesi olmak üzere, dört bir yanında bu kuşa meraklı olanları görmek mümkündür.

Keklik Kuşu

keklik hakkında bilgi

Keklikler, 14 farklı türden oluşurlar, Türkiye’de en yaygın olanı Kınalı Kekliktir. Kültürel bir miras haline gelen kınalı keklik şiirlere, romanlara konu olmuş bir kuş türüdür. Keklikler, diğer kuş türlerinden farklı olarak beslenirler. Muhabbet kuşu, kanarya, bülbül veya papağan gibi hayvanlar için evde küçük bir kafes yeterli gelebilir, keklikler için de aslında yeter fakat daha profesyonel anlamda keklik beslemek için avlaklar ve keklik yetiştiriciliği uygulanmaktadır. Türkiye’de farklı bölgelerde keklik avlakları ve keklik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çatalca, Nazilli ve Alamut başta olmak üzere farklı yerlerde de kendini göstermektedir.

Keklik Fiziksel Özellikleri

keklik hakkında bilgi

Dolgun vücutlu, yuvarlak kanatlı, kısa kuyruklu ve sülünden küçük, bıldırcından büyük olan keklikler, en çok ötüşleriyle bilinirler. Diğer kuşların seslerini birbirine karıştırmak olağan olsa da kekliklerin kendilerine has ve tok bir sesi vardır. bu yönleriyle kendilerini ayrı tutmayı başarırlar.

Erkek keklikler 500 ile 700 gram arasında ağırlığa sahip olabilirler, dişileri ise erkeklerine göre biraz daha hafiftir. Keklikler olgunlaştıklarında erkekler ve dişilerin ayrımı mahmuzlarına bakırlarak yapılır. Erkeklerin mahmuzları dişilerinkinden daha büyük olmaktadır.

Keklik Nasıl Beslenir?

Keklik kafesi, diğer kuşların kafeslerinden daha farklıdır. Tahtadan yapılan ve kubbe şeklinde olan kafeslerde yaşayan keklikler daha çok grup halinde yaşarlar. Üç dişiye bir erkek olacak şekilde gruplandırılan keklikler otçul hayvanlardır ve beslenmeleri de kolaydır. Genelde kırsal kesimlerde beslendikleri için kekik, nane veya dağda yetişen diğer bitkilerin bulunması daha kolay olabiliyor, bu da keklik beslemeyi kolaylaştıran etken olarak kendini gösteriyor.

Keklik Üretimi

keklik hakkında bilgi

Keklik yetiştiriciliği yapanlar, üçlü dişi grubuna bir erkek şeklinde gruplandırırlar. Nisan-Mayıs aylarında yumurtlamaya başlayan dişi keklikler, yazın ortasına kadar yumurtlamaya devam ederler. 30-50 arasında yumurtlayan dişi keklikler, yumurtalarının üzerine oturmadıkları için yetiştiricileri özel kuluçkalarda bekletirler. 24 gün süren kuluçka döneminden sonra yumurtadan çıkan yavru keklikler, kısa sürede büyürler ve bakımları oldukça kolaydır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup