Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir? ve Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde depresyon çok sık rastlanılan bir durum olmasa da bir çok davranışı tıpkı insanlardaki gibi depresyon belirtisi olabilir. Özellikle kedilerde en önemli depresyon sebebi korku, endişe ve kendilerini güvende hissedememeleridir. Aynı zamanda diğer kedilerin varlığı da onları depresyona sokabilir.
Sayfa Özeti
Kedilerde Depresyon Nedir?
Kediler köpekler kadar sosyal bir yapıya sahip olmadıkları için diğer kediler onlar için istenmeyen varlıklar olarak görülebilir ve bunun sonucunda kedilerde kaygı bozukluğu gibi durumlar baş gösterebilir.
Kedilerde en sık karşılaşılan psikolojik hastalık kaygı bozukluğudur. Bu hastalığın sebebine tam olarak depresyon demek doğru olmayacaktır ancak kaygı bozukluğunda da depresyona benzer davranışlar görülebilir. Bunlar; neşesizlik, ürkeklik ve saldırganlık olarak görülebilir. Ayrıca bu durumdaki kedilerde bazen tuvalet kabının dışarısına idrarlarını yaptıkları görülebilir.
Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Kediler birçok farklı etken sebebi ile ruhsal anlamda git gel yaşayabiliyor. Bu ruhsal buhran hali sonucunda depresyona girmesine neden olur. Sanıldığının aksine kedilerin depresif halleri yıkıcı bir etkiye sahiptir. Çünkü ruhsal sorunu olan bir kedi, davranışlarından tutun sağlığına kadar olumsuz yönde değişim içerisine girer.
Eğer kedinizde aşağıda bahsedeceğim maddelerden biri varsa depresyonda olabileceğinin göstergesidir.
- Aşırı ya da az uyuyorsa,
- Çok fazla yeme ya da daha az yeme isteği varsa,
- Besin dışı maddelere yöneliyorsa,
- Agresif davranışlar sergiliyorsa,
- Tuvalet alışkanlığının değiştiyse,
- Kedinizin sizden korkmaya başladıysa,
- Sürekli bir yerlere saklanmaya çalışıyorsa,
- Etrafı yalamak gibi davranış sorunları varsa,
- Aşırı tüy dökmeye başladıysa,
- Evini bulmakta zorlanıyorsa,
Eğer bu 10 maddeden herhangi bir belirti kedinizde oluşmaya başladıysa, depresyona girmiş olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu sahibinin iyi bir gözlem yapması ve veteriner hekimden yardım alması gerekir. Ayrıca şunu belirtmem de fayda var, belirttiğim semptomlar depresyon dışında da başka bir rahatsızlığı olduğunun da habercisi olabilir. Emin olmak için veteriner hekime gitmeyi ihmal etmeyin.
Kedilerde Görülen Psikolojik Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde görülen psikolojik sorunlar köpeklere oranla daha belirgin haldedir. Kediler sahiplerinin mizacından pek etkilenmez. Bu yüzden psikolojik sorunları daha çok kendileriyle alakalıdır. Bu yüzden kedilerde en çok görülen sorun sahibine ve çevresine saldırganlık sorunlarıdır.
Bir kedi saldırganlık sinyali aldığı zaman mimikleri anında değişir. Gözleri ve vücudu irileşir aynı zamanda değişik sesler çıkartır. Bunun sonucunda sahibine saldırarak ciddi zararlar verebilir. Kedinizde böyle bir şey gözlemlediğiniz zaman veteriner hekime götürmeniz en doğru karar olacaktır. Veterinerde kedide bu dürtüyü uyandıran duygular bulunur ve köreltilmeye çalışılır ayrıca antidepresan tedavisi de uygulanabilir.
Kedilerin Psikolojisi Cinsine Göre Farklılık Gösterebilir Mi?
Kedilerin psikolojileri cinslerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı ırklar insana yakın olurken, bazıları ise daha soğuk olur. Aynı şekilde bazıları enerjik bir yapıya sahipken bazıları daha sakindir. Psikolojik ihtiyaçları da bu durumlara göre farklılık gösterebilir. Enerjik kediler için yeteri kadar oyun imkanı sağlanmazsa psikolojik sorunlara yol açabilir. Ancak sakin kediler için bu durum aynı değildir. Doğal olarak kedilerin psikolojik ihtiyaçları da ırkına göre farklılık göstermektedir.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak 7 Belirgin Etken
Saldırgan Kedilere Nasıl Yaklaşılır?
Kedilerde kısa süreli tırmalama ve ısırma gibi olaylar görülebilir. Bunlar oldukça normal ve olağandır. Bu kedilerin doğası gereği bağımsız olmasından kaynaklıdır. Vereceğiniz ödüller onu cezbetmez. Dolasıyla aslında kediler halk arasında bilindiği gibi nankör değildir.
Bu durumdan farklı olarak başka hayvanlara ve canlılara yönelik sık saldırılar görülürse anormal bir durumla karşılaşılmış demektir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında işin uzmanına başvurulmalıdır ve kediyi buna yönlendiren dürtü bulunmalıdır. Bu dürtüye karşı kedi duyarsızlaştırılmalı veya bu dürtü ortadan kaldırılmalıdır.
Bu tedavi sadece ilaçlarla da bir sonuç vermeyecektir. Çünkü ilaçlar kesildiği zaman kedi bu dürtüsünü kaybetmediyse tekrardan aynı şeyler yaşanacaktır. Dolayısıyla terapi yapacak olan hekim hayvan hakkında detaylı sorular sorarak sorunu bulmaya çalışır ve bunun üzerinden çözüme gider.
İlginizi Çekebilir: Agresif Kedilere Karşı Nasıl Davranılmalıdır?
Depresyonun Habercisi: Kedilerde Stres
Kedilerde strese yol açabilecek pek çok durum bulunur. Örneğin torpil patlaması gibi yüksek ve ani sesler kedilerde strese yol açabilir. Aynı zamanda çok ince sesler (yüksek frekanslı) kedilerde strese yol açabilir. Kedilerin duyma aralığı insanlara göre farklı olduğu için sizin duyamadığınız ince sesleri kediler duyabilir ve bu durum onları rahatsız edebilir.
Kedilerde strese yol açan durumlar sadece seslerden oluşmaz. Bunun yanında yeni bir eve taşınma, yeni insanlarla tanışma, eve yeni bir kedi gelmesi gibi durumlarda da kediniz strese girebilir. Bunun yanında yoğun kokular kedileri strese sokabilir. Bu kokular kötü kokular olabileceği gibi parfüm ve deodorant gibi kokular da olabilir.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak Durumlar Nelerdir?
Sık Sorulan Sorular
Kediler Neden Stres Yapar?
Genel anlamda değişikliğe gidildiğinde bu durum kedileri strese sokar.
Kedinin Acı Çektiği Nasıl Anlaşılır?
Ses çıkarmak, ciltte seğirme, kuyruk hareketleri, patilerin titremesi, uyuşukluk gibi durumlar kedinizin acı çektiğine işarettir.
Kediler Neden Kavga Eder?
Hormonal değişiklikler, kıskançlık gibi durumlar kedinizin kavga etmesine yol açabilir.