Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kediler, kendi temizliklerini başkasına yaptırmayı sevmeden gururlu ve titiz hayvanlardır ama yine de her evcil hayvanda olduğu gibi kedilerde de diş sağlığı önemlidir. Bunun için de tabi ki diş bakımı gereklidir.
Kedilerde diş bakımı; temel konulardan değildir. Çünkü sevecen varlıklar sahiplerinin ağızlarına dokunmasını sevmezler, bunu bir tehlike olarak kabul edip saldırganlık bile yapabilirler. Bu nedenle kedilerde diş bakımı konusunun temel konulardan olmadığını söylemek gerekiyor fakat gereksiz bir bakım olmadığının da altını çizmekte fayda vardır. Peki, kedilerde diş bakımı nasıl yapılır, hangi aşamaları aşarak kedilerin bu duruma alışması sağlanabilir? İşte adım adım kedilerde diş bakımı…
Sayfa Özeti
Adım Adım Kedilerde Diş Bakımı
- Kediler, kendilerine dokunulmasından pek hoşlanmazlar, boyunlarını ve vücut tüylerini hariç elletmeyi sevmezler. Özellikle de ağız bölgesi için buna karşı koyarlar bu yüzden diş bakımı yapmaya başlamadan önce bu sürecin uzun olabileceğini düşünerek hareket etmek en doğrusu olacaktır.
- Kedilerin dişlerini fırçalamaya geçmeden önce, kedinizin parmağınıza alışması gerekiyor, bunun için kedinizin sevdiği bir yiyeceğe parmağınızı bandırarak ağzına doğru götürün, zamanla kediniz bu durumu kabullenecek ve tehlikeli bir şey olmadığını anlayacaktır. Bu da ilk aşamayı başarıyla geçtiğinizi gösterecektir.
- Yukarıdaki aşamayı bitirdikten sonra bu defa bir sargı bezine veya kedinizin ağzına zarar vermeyecek bir malzeme ile parmağınızı sarın ve yine kedinizin sevdiği yiyeceğe bandırarak ağzına doğru götürün, bu aşamada diş etlerine de değdirmeyi ihmal etmeyin. Buna alışması da biraz zaman alsa da imkânsız değil.
- Kediniz üçüncü aşamayı da başarıyla tamamladıktan sonra pet shop mağazalarından ve internet sitelerinden kediler için özel olarak üretilmiş kedi diş fırçası edinin ve aynı şekilde kedi diş macunu satın alın. Bundan sonraki aşamada aynı şeyleri diş macunu ile tekrar etmeye çalışın.
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri
Kedilerde Diş Fırçası Seçimi
Kediniz parmağınıza alıştıktan sonra parmak fırçası tercih etmenizi tavsiye ederiz. Seçeceğiniz parmak fırça silikon veya kıllı olabilir. Silikon olanlara alışması daha kolay olabilir. Bu aşamadan sonra isterseniz kediniz için özel bir diş fırçası alabilirsiniz, isterseniz parmak fırçasıyla diş bakımı yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Ağız Hastalıkları ve Diş Sağlığı [Veteriner Tavsiyeli]
Kedilerde Diş Macunu Seçimi
Kedileri için özel diş macunu temin etmek gereklidir. Çünkü insanlar için üretilmiş olanlar kedilerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Ayrıca kediler için özel hazırlanmış diş macunlarının tadı da kedilere güzel gelmektedir. Bu yüzden alışması daha kolay olacaktır. Bu yüzden kediler için üretilmiş olan diş macunlarını tercih etmeniz gerekmektedir. Özel bir tavsiye almak için de veterinerinize başvurabilirsiniz.
Kedilerde ağız ve diş sağlığı önemli bir konudur. Zor olsa da ilerleyen zamanlarda kedinizin sağlığının kötüye gitmemesi ve dişlerinin çürümemesi için zor olan bu adımları uygulayarak kedinizin daha sağlıklı yaşamasını sağlayın. Her ne kadar uzun süre alsa da bunu başardığınızda kedinizle aranızdaki ilişkinin daha iyi olacağını da unutmayın.
Sık Sorulan Sorular
Kedilerin Dişleri Fırçalanır mı?
Kedilerin dişleri belirli aralıklarla fırçalanmalıdır.
Kedilerin Kaç Tane Dişi Var?
Kediler doğduklarında 26 dişe sahip olur zamanla bu sayı 30'a çıkar.
Kedilerin Dişleri Ne Zaman Dökülür?
Yavru kediler 3,5 aylık olduktan sonra yavru dişleri dökülmeye başlar.
Kediler Diş Çıkarırken İshal Olur mu?
Kedilerin diş çıkarma süreci sancılı geçer ve bu süre zarfında birçok sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.