GenelKedi

Kedilerde Evde Doğum Hazırlığı Nasıl Yapılmalı ?

Kedilerde senenin belli zamanlarında düzensiz olarak kızgınlık dönemi geçirebilirler. Bu dönemlerde çiftleşirlerse gebe kalabilirler. Bu durumda en son çiftleştiği zamanın saptanması gerekir. Bu dönemden itibaren 58 – 63 gün arasında gebe kalabilir. Buna göre hazırlık yapılması gereklidir. Daha sonrasında 22. günden itibaren veteriner kontrolüne götürülmelidir. Veterinerde muayene ve ultrasonik incelemelerle gebelik kontrolü yapılmalıdır. Eğer kedi gebeyse yavru sayısı belirlenmelidir.

Doğumdan iki gün önce kedinin sindirim sistemi bir şekilde boşaltılmalıdır. Eğer bu işlem gerçekleştirilirse doğumu daha kolay atlatacaktır. Dolayısıyla doğuma iki üç gün kala dişi kediler yemek yemeyi keserler. Bu dönemde daha huzursuz davranırlar. Ev içerisinde daha önceden doğum yapabileceği bir yer kestirmiştir. Bazen sizin hazırladığınız yeri beğenmeyebilir.

Doğum Yapacak Kediye Hazırlık Yapmak

kedilerde doğum

Kedinin doğum yapacağı yeri belirlerken ev içerisinde sessiz, sakin ve daha az ışık alan bir yer seçilmelidir. Dolayısıyla salon, mutfak, balkon gibi yerler tercih edilmemelidir. Ayrıca doğum yapacağı yerin tenha olması gerekir ve misafir gelip gitmemelidir. Bununla beraber doğum yapacağı yerde mama, su ve kum kabına ulaşabilmesi gerekmektedir.

Doğum yapacağı yeri belirledikten sonra odanın bir köşesine nevresim, battaniye gibi bir şey serip üzerine naylon geçirerek idrar gibi ıslaklıklardan etkilenmez. Genelde bu köşede kedinin yatağı, eski bir minder veya üzerinde ten kokunuzun olduğu bir tişört gibi bir şey serilir. Böylece kedinin doğal ortamında olduğu hissettirilir.

Hamile Kediler İçin Beslenme

kedilerde doğum

Kedinin gebe olduğu belli olduysa normal beslenmesinin yanında farklı besinlerde alması gerekir. Çünkü yavruların protein ve mineral ihtiyacı olacaktır. Beslenme için veterinerin öngördüğü gibi beslenmesi gerekir. Kullandığı mamaların kaliteli bir marka ve 1 yaş altı için olan bir mama olmalıdır. Mamanın protein ve mineral oranının yüksek olması önemlidir. Ayrıca bu mamalar yavruların sağlıklı doğmasına da etki edecektir.

Gebelik sonrasında, yavrular 8 haftalık olana kadar süt verimi önemlidir. Bu yüzden protein ve mineral konusunda zengin bir mamayla devam etmesi yararlı olacaktır.

Hamile kedilere özel olarak hazırlanmış en uygun mamalara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedilerde Doğum Ne Kadar Sürer?

kedilerde doğum

Kedinin gebe olduğu anlaşıldığı zamandan itibaren 2 veya 3 kere veterinerinizi ziyaret etmeniz iyi olacaktır. Veteriner hekim tarafından kedinin doğum durumunu öğrenmeniz ve normal bir doğumun olup olmayacağı hakkında bilgi almanız gerekir.

Anne kedi doğum sırasında yan yatarak hızlı bir şekilde nefes alıp verir. Bu aşamada göğüsten karın bölgesine doğru bir dalgalanma hareketi görülür. Bu hareket sayesinde hormonal olarak yavruların çıkması sağlanır. İlk yavru doğduktan sonra 20 – 25 dk sonra diğer yavru gelmelidir ve bu durum periyodik olarak devam etmelidir. Bazı olumsuz faktörlerden (hormonal problemler, stres, yavrunun büyüklüğü vs.) dolayı doğum süresi uzayabilir.

Kediler Doğum Yaparken Müdahale Edilmeli Mi?

kedilerde doğum

Öncelikle doğumun son iki üç günlük kısmında kedi yemeyi kesmişse ve hareketleri farklılaşmışsa mümkün olduğunca doğuma kadar yanında olunmalıdır. Çünkü doğumun ne zaman olacağı belli değildir. Bazen doğum sırasında müdahale etmek gerekebilir ve bu durumlarda kedinin yanında olmak çok daha iyi olacaktır.

Eğer yavrular plesenta içinde gelirse anne kedi plesentayı yırtar, göbek kordonunu koparır, yavrunun burnunu yalayarak solunumu kolaylaştırır ve vücudunu yalayarak kan dolaşımını sağlar. Eğer bunları yapmazsa müdahale etmek gerekir. Bununla beraber vajinal kanaldan yavrular çıkamayabilir veya hormonal sancılar yetersiz olabilir. Böyle bir durumda veteriner kontrolünde suni sancılar verilmektir.

Doğum sırasında soğukkanlı olunmalı ve doğumdan önce alınması gereken tedbirleri veteriner hekimden son kez dinlemek gerekir. Müdahale de bulunulması gereken bir durum olursa çıplak elle müdahale edilmemelidir. Çünkü anne kedi böyle bir durumda yavrusunun üzerinde farklı bir koku olduğu için reddedebilir. Bu yüzden bir eldiven kullanılırsa çok daha faydalı olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup