Kedi

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerde tuvalet eğitimi hem yavrular hemde yetişin kediler için evimize aldığımız anda başlar. Yavru kedileri kum kabına ve kuma alıştırmak gerekir. Büyük kedilerde de aynı şekilde tuvalet yapacağı yeri ayırmak gerekir.

Kum kabının mama ve su kabının bulunduğu yerlerden daha uzakta olması hijyenik açıdan önemlidir. Kedilerle kum kabını tanıştırdıktan sonra içgüdüsel olarak tuvaletlerini oraya yapmak isteyecektir. Sonuç olarak kedilerde tuvalet eğitimi vermek için bir yaş kriteri yoktur ve istenilen zamanda tuvalet eğitimi verilebilir.

🙀 Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

kedilerde tuvalet eğitimi

Kedilerde tuvalet eğitimi yavru kedinin eve gelmesiyle başlamaktadır. Kedilerde tuvalet eğitimi köpeklerde olduğu gibi kapsamlı değildir. Kedilere tuvaletini nereye yapmasını göstermeniz yeterli olacaktır.

Tuvalet yerini tanıtmak için öncelikle kedinizin boyutuna uygun bir kum kabı seçmeniz gerekmektedir. Yavru kediler için alçak kaplar kullanmak daha doğru olacaktır. Kum olarak pet shoplarda satılan ince kumlar tercih edilmelidir.

Kedilerin tuvaleti için kullanılan kumlar inşaat kumlarından farklıdır. Kedilerin tuvalet kumları farklı özelliklere sahiptir. Örneğin bazı kumlar idrarı emen bir yapıya sahiptir. Böylece tuvalet temizliği daha kolay olacaktır. Bu kumlar hem kokuyu engelleyecektir hem de daha hijyenik olacaktır.

Kediniz için gerekli tuvalet malzemelerini sağladıktan sonra kedinize burayı tanıtmanız yeterli olacaktır. Daha sonra kediniz içgüdüsel olarak tuvaletinin tuvalet kabına yapacaktır.

⭕ İlginizi Çekebilir:6 Adımda Kedi Bakımı: Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

🙀 Tuvalet Kabı Nereye Koyulmalıdır?

kedilerde tuvalet eğitimi

Evinizin durumuna göre kedi tuvaletinizin konumunu belirleyebilirsiniz. En uygun yerler kuytu köşeler olacaktır. Örneğin bir odanın köşesinde, evinizin kullanmadığınız tuvaleti varsa burası tercih edilebilir. Bununla beraber banyolarda, kapalı veya açık balkonlarda kullanılabilir.

Bu tarz yerlerin tercih edilmesindeki temel sebep evin içerisine koku yayılmasını engellemek ve aynı zamanda kedinin tuvaletini yaptığı sırada rahatsız edilmemesidir. Dolayısıyla kedi tuvaletinin yeri seçilirken hem kedinize hem de size uygun bir yer seçmeniz faydalı olacaktır.

🙀 Kedi Kumu Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Kedi kumu genel olarak 15 ile 20 gün arasında tamamen değiştirilmelidir. Daha sonra kum kabını sterilize etmek için bol suyla iyice yıkanmalıdır. Günlük olarak da kedinizin dışkılarını bir kürek yardımıyla dışarı atılmalıdır.

Kedilerin kum kabını temizlemek çok fazla vaktinizi almaz. Bu işlemi yaparken kum kabu poşeti satın almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Poşet yapısı itibariyle standart poşetlerden farklıdır. Koku geçirmez ve kedilerin kolaylıkla yırtabileceği formda değildir Tamamen kumu değiştirmek istediğiniz takdirde, poşetin büzgülü olan aparatından çekip, poşetle işiniz bittiği takdirde büzgülerini kapatarak kolaylıkla atabilirsiniz. Kum kabını temizlemekle uğraşmak istemeyenler için ideal bir yöntemdir.

🙀 Kedi Kumu Nasıl Kullanılır?

kedilerde tuvalet eğitimi

Kedi kumu, kum kabının içerisinde bir miktar derinlik oluşturacak şekilde koyulmalıdır. Çünkü kediler idrarını ve dışkısını yaptıktan sonra gömmek isteyecektir. Ortalama olarak 3-4 parmak yüksekliğinde bir derinlik yeterli olacaktır.

Kedi kumlarının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin; kristal yapıda, silikon bazlı, bentonit bazlı kumlar bulunmaktadır. Yavrular için bentonit kum kullanmak daha yerinde bir karar olacaktır. Çünkü yavru kediler kristal kumları benimseyemiyor ve dolayısıyla dışkısını gömme içgüdüsüne sahip olmuyor. Kediniz erişkin olduğu zaman kristal kum tercih edilebilir.

Tuvaletin temizliğinde idrarın ve dışkının kum kabından uzaklaştırılması gerekir. Kediniz dışkıladığı zaman bunu bir kürek yardımıyla almanız gerekmektedir. İdrardan arındırmak içinse; bazı kum türleri idrarla temas ettiği zaman topaklaşmaktadır. Eğer topaklaşan bir kuma sahipseniz yine kürek yardımıyla bu topakları almanız gerekir. Emen bir kum yapısına sahipseniz (kristal kum gibi) kediniz idrarını yaptıktan sonra kumu karıştırıp eşit bir şekilde yayılmasını sağlamanız gerekmektedir.

İşinize Yarayabilir: Kediler için en uygun kedi kumlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Kedilere Tuvalet Eğitimi Kaç Yaşında Verilmelidir?

Evinize getirdiğiniz an tuvalet eğitimine başlanmalıdır.

Kediler Neden Evin İçine İdrarını Yapar?

Kediler yapısı itibariyle temiz canlılardır. Ancak eve idrararını yapmaya başladıysa bu durum sağlık sorunun olduğunu gösterir.

Kedi Kumu Neden Kullanılmalıdır?

Kedi kumu kullanmak kedinizin temizliği açısından önemlidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup