Köpeklerde şişkinliğe dikkat
Köpeklerin sağlıklarını koruma altına almak gerek, bazı belirtiler vardır ki köpeklerin hayatlarını karartacak kadar kötüdür, fakat bunlar hakkında bilgili olmayan sahipleri, anlamsız bir şekilde köpeklerini kaybediyorlar, mesela köpeklerde şişkinlik bunlardan biridir.
Veteriner hekimler, köpeklerde şişkinlik durumunu en acı vaka olarak belirtiyorlar, çok sevimli bir köpek ansızın keyfinden olabilir, huzuru kaçabilir, vücudunda rahatsızlıklar hissetmeye başlar ki bu da ölümlerine kadar ilerleyebilir.
Köpeklerde şişme neden kaynaklanır nedir?
Veterinerlik dünyasında köpeklerde şişmenin bazı nedenleri vardır. bunların toplamına Gastrik Dilatasyon Volvusu veya GDV adı verilmektedir. Önceleri köpeğin karın kısmı şişmeye başlar. Gaz ve sıvıların fermantasyona başlamasıyla birlikte basınç yükselmeye başlar ve beslenme kesilmeye başlar. Bu da bir süre sonra midenin bir kısmının veya tamamının ölmesine neden olabilir. Köpekte herhangi bir sorun olmadan birden bire meydana gelebilen bu hastalık, tıp biliminde en tehlikeli hastalık olarak görülmektedir. Kısa sürede tedavi uygulanmadığı zaman birkaç saat içinde bile köpeğin ölümü gerçekleşebilmektedir.
Hangi ırk köpeklerde şişkinlik daha çok görülür?
Bazı köpek ırklarında diğerlerine göre daha fazla şişkinlik şikayetleri vardır. Bu ırklardan birine sahip iseniz dikkatli davranmanızda fayda vardır.
- Kanişler
- Alman Çoban köpeği
- Kan Hounds
- Rottweiler
- Labrador köpeği
- St Bernad
- İskoç çoban köpeği
- Pireneler
- Shar Pei
Bu köpeklerde daha fazla görülen şişklinlik hastalığı daha fazla görülmektedir. Peki, şişkinlik hastalığının belirtileri nelerdir? Köpeklerde şişme konusunda belirtiler biraz fazladır fakat en temel olarak görülen belirtiler 5’tir. Bunlar;
- Köpeğin her zamankinden daha fazla dalgın olması
- Hasta iken kusmaya çalışır fakat bunu yapamaz
- Köpekte belirgin bir şekilde karnında şişlik meydana gelmesi
- Yorgunluk ve huzursuzluk
- İnleme, sızlanma veya dokunduğunuzda refleks gösterme.
Bu tip belirtilere sahip bir köpeğiniz varsa işi şakaya getirmemeniz gerekiyor, aksi bir durumda erken müdahalenin yapılmaması neticesinde köpeğinizi kaybetme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ciddi bir sorun olarak tabir edilen köpeklerde şişme hastalığı, görüldüğü andan itibaren veteriner uzmana götürülmesi gerekiyor. Kendi başınıza müdahale etmeniz kesinlikle doğru değil, tanı koyulmadan herhangi bir ilaç veya farklı bir tedavi sürecine girmemeniz gerekiyor.