Genel

En İyi Koku Alan Hayvanlar

Hayvanlar, insanlardan farklı olarak keskin bir buruna sahiptirler. İletişimde kullandıkları; görme ve hissetme algıları kadar sahip oldukları burunlar da iletişim içinde kalmalarına en büyük yardımcıdır. Özellikle köpekler, kediler, arılar ve yılanların burunları koku almada mükemmel bir yapıya sahiptir.

“İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşırlar” deyimi bir yerde deneyimsel bir tespittir. Köpekler için özellikle bunu söylemek çok daha yerinde bir tespittir. Günümüzde narkotik polislerin en büyük yardımcılarının köpekler olması da bu gerçeği doğrulmaktadır. Hayvanlar, havada, karada veya suda koku alma yetisine sahip varlıklardır. Bu özellik, bazılarının vücutlarında bulunan bazı alıcılar sayesinde gerçekleşiyor. Bazı hayvanlarda ise bu durum tamamen hissetme algısı sayesinde gerçekleşiyor. Peki, hangi hayvan daha iyi koku alır?

Kutup ayıları 

Kutup ayıları, yeryüzünün en iyi koku alan hayvanlarıdır. Kuzey kutbunda, buzların üzerinde yaşayan bu hayvanlar, avının kokusunu 16-19 metre arasında alabiliyorlar. Yeryüzünde onlar kadar burnu keskin başka bir hayvan yoktur.

Köpekler

Bilinen en iyi koku alan hayvanların başında köpekler geliyor. Özel eğitilmiş köpeklerde olduğu gibi eğitim almamış bir köpek bile çok iyi koku alabilir. Yapılan araştırmalara göre; köpekler, insanlardan yaklaşık 1 milyon kat daha iyi koku alma yetisine sahip hayvanlardır. Özel eğitilmiş polis köpeklerinin binlerce hatta yüz binlerce insan arasından uyuşturucu kokusunu alabilmesinin sebebi de budur.

Arılar ve karıncalar 

Başında da dediğimiz gibi bazı hayvanlar, koku alma yetisini burunlarıyla gerçekleştirmezler. Karıncalar bu hayvanlar için en iyi örnektir. Karıncalar; yürüdükleri yollarda karınlarının alt kısmını geçtikleri yola sürterler. Bunun nedeni ise arkasından gelen karıncaların kendilerini takip etmelerini kolaylaştırmaktır. Burunları olmayan karıncaların başları üzerindeki antenler bir alıcı görevi görmektedir. Bu sayede de takip etme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Arılar da karıncalar gibi müthiş bir koku alma yetisine sahiptirler. Hatta 1 km. ötedeki bir çiçeğin kokusunu alırken hangi poleni taşıdıklarını bile tespit edebilme yetisine sahiptirler. Yine bu durum kovanlarını korumak için de kullandıkları bir özelliktir. Yabancı bir arı asla koloni halinde yaşayan arıların kovanına giremez.

Yılanlar 

Hayvanlar, farklı uzuvlarıyla koku alan hayvanlardır. Yılanlarda bulunan çatallı dil, aslında tat almalarından ziyade koku almaları için özel bir yapıdır. Ağızlarında bulunan jakobson organı sayesinde, avlarının kokusunu çok rahatlıkla alabilirler.

Hayvanlar aleminde farklı koku alma yetisine sahip birçok hayvan bulunmaktadır. Zaman zaman bu hayvanları ve özelliklerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Evcil hayvanlar kadar yaban hayvanları da hayatımızın parçaları arasında yer alıyor ve gerek tedbir almak gerekse de hayvanları tanımak açısından bu bilgilere sahip olmamız elzemdir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup