Genel

Evcil Hayvan Besleme Kuralları

Her hayvan sever kendi iç dünyasına uyum gösteren bir hayvancı evde beslemek ister. Kimi bir köpek beslemek ister kimi bir kedi, kimisi de balık ya da daha değişik bir hayvan beslemek ister. Ancak seçim hangisinden yana olursa olsun, evcil hayvan edinmenin belli bazı kurallarının olduğunu bilmek gerekiyor.

2004 yılında TBMM’de kabul edilen “Hayvanları Koruma Kanunu”na göre doğadaki tüm hayvanların korunma ve bakım hakları vardır. Evcil hayvan besleyenler ise tüm bu kuralları kabul etmiş sayılırlar. Kurallar, ilgili yasanın detaylarında yer almaktadır. Ancak biz temel olarak bir hayvanı sahiplendiğimizde, kendi kurallarımızın neler olduğuna ve hayvanı nasıl besleyeceğimiz üzerine kısa değerlendirmelerde bulunacağız. İşin yasal boyutunu merak edenler ise Hayvanları Koruma Kanunu’nu inceleyebilirler.

Komşu Hakları

köpeklerde stres

Özellikle de apartman dairelerinde ses çıkartan evcil hayvanların (kedi, köpek, muhabbet kuşu) beslenmesi, müstakil evlere göre çok daha zordur. Birincisi komşuların rahatsız olup olmadığını öncelikle gözden geçirmeniz gerekiyor. Bir diğer husus ise hayvanınızın saldırgan olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı cins köpekler, aşırı kıskançlıklarından dolayı sahiplerine kimsenin yaklaşmasına tahammül edemezler. Dolayısıyla böyle bir köpeğe sahip iseniz kesinlikle çok dikkatli davranmanız gerekiyor.

Gürültü ve Temizlik

köpeklerde stres

Hayvanlar, insanlar gibi düşünemeyen varlıklar oldukları için onların rahat edecekleri her yer, kendileri için tahsis edilmiş bir eğlence mekanı gibidir. Apartman dairesi veya başka bir yer olmasının bu konuda herhangi bir önemi yoktur. Dolayısıyla gürültü yapan bir hayvana sahip iseniz kesinlikle eğitmeli ve komşularınızın herhangi bir durumda şikayeti ile karşı karşıya kalmamalısınız. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise temizlik konusudur. Gerek apartman merdivenleri veya asansörü, evcil hayvanınızdan dolayı pislenmişse, temizliğini kapıcıya yükleyemezsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kesinlikle hayvanınızın kirlettiği yeri en kısa sürede temizlemeniz gerekiyor.

Yukarıda saydıklarımız, komşu hakları ile ilgili dikkat edilmesi gereken kurallardır. Bir de evcil hayvan sahiplerinin kendi açılarından ve minik dostları açısından dikkat etmeleri gereken bir takım hususlar vardır. Bunlara da dikkat edilmesi kesinlikle gerekliliklerdendir.

köpeklerde stres

  • Zamanında gerekli sağlık kontrollerinin yapılması
  • Aşılarının zamanında yapılması
  • Temizliklerine dikkat edilmesi
  • Mama veya yem saatlerine dikkat edilmesi
  • Eğitimlerine özen gösterilmesi.

Tüm bu kurallara dikkat edilerek evcil hayvan besleyen kişilerin kesinlikle sahip oldukları minin dostlarıyla çok daha iyi vakit geçireceklerini söyleyebiliriz. Aksi halde şikayetlerin artması veya evcil hayvanınızın sağlık açısından sorunlarla karşılaşması durumu söz konusu olmaya başlayacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup