GenelKediKöpek

Dinimize Göre Evde Kedi ve Köpek Beslemek Günah Mı?

Dinimize Göre Evde Kedi ve Köpek Beslemek Günah Mı?

İnsanlarla beraber yaşamayı seçen hayvanlar olduğu gibi yabani koşullara şartlanmış hayvanlar da bulunmaktadır. Hiçbir hayvan zorla yabani yaşamdan alıkonulamaz, hiçbir evcil hayvan da yaban hayatına ayak uyduramaz. Evde beslenecek hayvanın fıtratı düşünülerek, ev içinde insanlarla beraber yaşadıkların da mutlu olup olmadıkları, bu konunun şirazesini oluşturur.

Bilindiği üzere kaplanlar kedi familyasından gelmektedir. Ancak hiçbir şekilde tabiatları birbirlerine uymaz. Kaplanın yaradılış fıtratında vahşilik, av merakı ve yaban hayatına göre dizayn edilmiş özellikleri bulunmaktadır. Kedilerle yaşam alanları tamamen farklıdır. Bir kedi Afrika’da hayatta kalamayacağı gibi, bir kaplanın da evde beslenmesi onlar için zulüm olacaktır.

Tabiatlarına aykırı olmayan hayvanları evlerde beslemek dini yönüyle de caizdir. Herhangi bir iş üzerine eğitilmiş hayvanların evlerde beslenmesi dinen sakıncalı olabilir. Nitekim deve yemek helal iken, taşıma işiyle ilgilenen devenin kesilmesinin haram olması bu konuya en güzel şekilde açıklık getirmiştir.

Evde Köpek Beslemek

Yabani hayatları olmayan, insanlarla yaşamayı benimsemiş, doğaları gereği evlerde yaşamaya uygun olan canlılara evcil hayvanlar denir. Evcil hayatın asgari koşullarına uyum sağlayamamış köpekler (kurtlar, çakallar, tilkiler, yaban köpekleri) bulunduğu gibi, evcil hayatı benimsemiş ve evlerde yaşamaktan dolayı huzurlu olan köpekler de mevcuttur.

İnsanlarla iletişimleri 15.000 yıl öncesine dayanan köpekler, bin yıllar boyunca insanlara yardımcılık ve dostluk etmişlerdir. Birçok işi insanlardan daha iyi yapabilmeleri (bekçilik, arama kurtarma, sürü gütme), insanlarla sürekli iletişimde olmalarını sağlamıştır. Eski çağlardaki savaşlarda, köpek sayısı bir üstünlük olarak tarihe geçmiştir.

Ekonomik ve coğrafi şartların ilkel toplumlarda gelişmemiş olması, düşünce ve hürriyet özgürlüğünün yerine ataerkil yaşamaları, onları bazı yeniklere kapatmış ve koşullu hayat sürmeye zorlamıştır. Zevk, hobi veya fobi anlayışları imkanlar bakımından modern çağdakilere göre çok farklı olmuştur. Bu nedenle köpekleri evde beslemeye gerek duymamışlar, hep bir neden için yetiştirmişlerdir.

 

İnsanlar modernleştikçe ihtiyaçları ve gereklilikleri değişmiş, gelişmiş ve başkalaşmıştır. Nitekim çok değil 200 yıl önce yaşayan birisini bu güne getirebilseniz, hayretler içinde kalır belki akli dengesini kaybedebilirdi. O zamanın şartlarına uygun olan birçok şeyin artık yaşanmadığına, hayatın gelişen teknoloji sayesinde ne kadar kolaylaştığına şahit olurdu.

 

Günümüze gelecek olursak artık köpekler insanlara, köy yerlerinde sürü çobanlarına, afetlerde arama kurtarma ekiplerine, polis köpeği olarak polislere, bazı fabrika ve arazilerde koruma köpekleri olarak hizmet etmektedirler. Bu koşulları sağlayan zaten birkaç cins köpek vardır. Diğer cinslerin fıtratında böyle bir şey söz konusu değildir.

Amaca hizmet iç güdüsü olmayan, süs köpekleri ya da evcil köpekler dediğimiz köpeklerin evlerde beslenmesinde hiçbir sakınca yoktur. Tabiatları ve yaşama koşulları buna elverişlidir. Burada köpek sahiplerine düşen sorumluluk, bu hayvanların en asgari yaşama koşullarını evlerinde sağlamalardır.

İlginizi Çekebilir: Hareketli Köpek İçin En İyi Köpek Mamaları

Evde Köpek Beslemek Günah Mı?

Köpeklerin evlerde beslenmesi konusu birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Özellikle dini açıdan uygun olup olmadığı senelerdir tartışılan bir konudur. Bazı din adamlarına göre evde beslenmesi sakıncalı olan köpeklerin, bazı din adamlarına göre de evlerde beslenmesinde hiçbir sorunun olmayacağı belirtilmiştir.

Akıl ve mantık üzerine kurulmuş dinimiz insanlardan, öncelikle bir konuyu ilahi terazide tartıp, insani akıl ve vicdan ile ölçmesini istemiştir. Dini hükümler sorgulanamayacak derecede kesinlik taşır ve tartışmaya kapalıdır.

Dini hükümlerin yer aldığı Kutsal Kitabımız’da köpeklerin hayatıyla ilgili hiçbir konu yoktur. Böyle bir konuyu tartışırken ya da düşünürken bakabileceğimiz güvenilir diğer bir kaynak peygamberimizin sünnetleri (yaptıkları) ve hadisleri (söyledikleri) olacaktır.

Peygamber efendimiz tüm alemlere rahmet olarak gönderildi. Onun öğütlerinin ve uygulamalarının günümüze ulaşan birçok kısmı tahrif (değiştirilmiş) edilmiştir. O’nun söyleyip söylemediğini, duyduğumuz bir rivayetin doğru olup olmadığını, Kutsal Kitabımız’la irdeleyerek anlayabiliriz.

Köpeklere, Peygamber Efendimiz zamanında nasıl bir bakım sunulmuş ya da köpeklerin hangi şartlarda yetiştirilmiş bilgisini kesin ifadeler ile vermek maalesef mümkün değildir.

Mezheplerin hemen hepsi evde köpek besleme konusunda birbiri ile çelişmektedir. Aynı Dine, Kitap’a ve Peygambere bağlı olmalarına rağmen birçok konuda çelişmeleri de aslında gelen rivayetlerin kesin hüküm taşımamasından kaynaklıdır.

Peygamber Efendimizin köpekleri necis (pis) olarak belirttiği hadislerinin bulunduğu gibi, mescitlerde dolaşan köpeklerin de olduğuna dair hadisleri mevcuttur.

 

Hayvanlara karşı merhameti ile tanınan Peygamberimiz bu dönemde yaşasaydı, köpekler için üretilen yemek kaplarını, su kaplarını ya da mamalarını bilseydi, gelişmiş tıp ilminden ötürü bu hayvanların tüm hastalık ve pis hallerinin giderilebildiğini görseydi, o zamanlar da olmayan köpek ırklarıyla tanışsaydı sizce ” Evde köpek beslemek helal midir? ” sorusuna ne cevap verirdi?

İlginizi Çekebilir: Köpek Sağlığı İçin Gerekli Olan 8 Vitamin

Evde Kedi Beslemek

Evcil hayvanlar olarak beslenmesi en keyifli ve kolay olanı kedilerdir. Kedi ve insanların dostluğu, tarım yapıldığından beri insanlarla yakınlaşmasıyla yaklaşık 9500 yıl öncesine dayanır. Bahçelere dadanan haşereleri ve zararlı böcekleri yiyen kediler o günlerden beri günümüzde hala popülaritesini korumaktadır.

Ekonominin ve teknolojinin gelişmesiyle haşere avlama görevini geride bırakan kediler, artık apartmanlarda ve sokaklarda insanlara arkadaşlık etmektedir. Farklı cinsleri ve sevecen tavırlarıyla insanları kendine hayran bırakmayı her zaman başarmışlardır.

Evcil hayvanlar içinde en çok tercih edilen ve birçok kişinin severek beslediği tüy yumakları, ev içinde onların yaşamaları için gerekli asgari koşullar sağlandığında, size uzun seneler dostluk yapacaklardır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

 

 

Evde Kedi Beslemek Günah Mı?

Kedilerin evde beslenmesi konusunda diğer hayvanlardan farklı olarak görüş birliği vardır. Hemen tüm mezhep alimleri kedilerin evlerde beslenilmesinde herhangi bir sakınca görmemiştir.

Kutsal Kitabımız’da kedilerin hayatları ya da insanlar ile ilişkilerine ait hiç bir konu geçmemektedir. Burada bakılacak olan diğer kaynak Peygamberimizin hadisleri (söyledikleri) ve sünnetleri (yaptıkları) olacaktır.

Birçok hadiste Peygamberimizin Muezza isimli kedisinden bahsedilir. Bu kedi Medine’de ölmek üzereyken Peygamberimiz tarafından sahiplenilmiş, tüm bakım ve gereksinimleri O’nun tarafından karşılanmıştır.

Birgün mescidin dışında istirahat ederken, Muezza’da O’nun elbisesinin köşesinde uyuyordu. Namaz için çağırıldığı zaman kediyi uyandırmaktansa elbisesini kesip kedisini rahatsız etmeden cemaate katılmıştı. Buradaki merhamet örneği aslında günümüzde canilik yapılan kedi düşmanlarına iyi bir ders teşkil etmektedir.

Bir konuşmasında, kötü yola düşmüş bir kadının, kuyudan su içerken yanına yaklaşan susamış kediye su vermesi nedeniyle bağışlandığını dile getirmiştir.

Günümüz şartlarında hastalıklarının ve evlerde pis bir durum oluşturacak durumların hepsi giderilmektedir. Kedi evleri, tuvaletleri, mama ve su kapları tam bir sterilizeden geçirilerek evcil hayvanlarımızın hizmetine sunulmaktadır. Dini yönüyle de beslenmesinin hiç bir sakıncası bulunmayan kediler dünyanın sonuna kadar insanların hayatlarında olacak gibi görünüyor.

İlginizi Çekebilir: Kedi Kumu Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup