Kuşlar

Kanaryalar

Evcil kuşlar arasında sesiyle ve bulunduğu ortama renk katmasıyla kendinden söz ettiren kuş türlerinden biri de kanaryadır. Kanaryalar, uzun yıllar önce evcilleştirilen kuşlar olup fiyat bakımından muhabbet kuşlarına göre daha pahalı olan varlıklardır.

Kanaryaların anavatanı Atlas Okyanusu’nda yer alan Canary Adalar topluluğudur. İlk olarak İspanyol denizcilerin 15. Yüzyılda Canary Adası’nda keşfettiği bildirilse de kanaryaların geçmişinin daha eski dönemlere uzandığı bilinmektedir. En doğru bilgi, yine Atlas Okyanusu’nda Köpek Adası’nda bulunduklarını söyleyen kaynaklardır.

Kanaryalar

Ötüşü ve bulunduğu ortama renk katan kanaryalar, evcilleştirildikleri günden itibaren ilgi odağı olmayı başarmış kuşlardır. Her ne kadar muhabbet kuşları gibi insanlara alışmasalar ve konuşma kabiliyetleri olmasa da kaldıkları ortama sundukları enerji dolu hareketleri ve mükemmel ötüşleri bile beslemek için yeterli bir nedendir.

Kanaryalar

Kanaryalar keşfedildiği ilk tarihten sonra yükseliş dönemine 17. Yüzyılda başladılar. Bu dönemden itibaren İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya‘da ciddi anlamda kanarya yetiştiriciliği başlamış, Harz’da, Bavyera’da, Saksonya’da kanarya çiftlikleri kurulmuştur. Kanaryaların bu dönemden sonra dünya geneline yayılmaları her geçen gün daha da yıldızlarının parlamasını beraberinde getirmiş ve artık kuşlar arasında en popüler kuş olmayı başarmıştır.

Kanaryalar

Peki, kanarya alırken nelere dikkat edilmelidir?

Böylesine güzel kuşları beslemek ve sahiplenmek, herhalde en güzel işlerden biri olur. Ev ya da beslenecekleri diğer ortamlara saçtıkları huzur ve güzellik, gerçekten yaşanmaya değerdir. Fakat kanarya alırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. Bunlar;

  • Sağlıklı olmaları
  • Güzel bir görünüme sahip olmaları
  • Ötüşlerinin güzel olması
  • Üretime elverişli olmaları

Yukarıda saydığım 4 maddeye dikkat ederek kanarya sahibi olursanız kesinlikle en güzeline sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Bundan sonra geriye kalan tek şey kanarya beslemek ile ilgili bilgi edinmek olacaktır. Diğer kuşlar gibi klasik bir beslenme şekli olsa da yine de dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, kanarya yemi ve yedirebileceğiniz diğer sebze ve meyvelerdir.

Kanaryalar

Kanaryaların en hassas özellikleri, 24 saatte bir yem yemezlerse ölmeleridir. Yeni kanarya sahibi olan kişilerin bu hususta dikkatli olmaları önemlidir. Ötüşü ile kendine hayran bırakan bir kuşa sahip olmak ve uzun yıllar yanınızda kalmasını sağlamak istiyorsanız, mevsimine göre (üreme ve tüy dökme zamanı) besinlerini seçmelisiniz. Kanaryalar; yemler, sebzeler, yeşillikler (salata yaprağı, marul, pişmiş patates, brokoli), meyveler (elma, kavun, kiwi, muz, mandalina vs), mamalar, kum ve mineraller vitaminleriyle beslenirler. Tabi dediğim gibi bunu mevsimine göre ayarlamanız gerekiyor.

Kanaryalar

Kanarya yemi alırken dikkat etmeniz gereken en büyük husus, yemin ambalajda olması ve kuşunuzun türüne uygun olup olmadığına bakmanızdır. Bu şekilde yem alıp kuşunuzu beslerseniz kesinlikle çok daha verim alabilir ve sevgili dostunuzun daha uzun süre sizinle yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup