Köpek

Köpek Maması Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? [✔️ UZMAN GÖRÜŞLERİ]

Köpek maması seçimi, petinizin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi adına oldukça önemlidir. Bu nedenle seçeceğiniz köpek mamasının kaliteli ve sağlık koşullarına uyularak üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.

Köpek mamasıÇoğu köpek sahipleri, sevimli can yoldaşlarını hayatını alırken büyük bir sorumluluk aldığının bilincinde olmalıdır.Köpeğinizin ihtiyacı olan bakımı ona vermeniz gerek ve bu ihtiyaçlarının arasında doğru köpek mama seçimi vardır. Dostlarınız  için uygun mama seçimi yaparken ilk olarak onun severek yiyeceği bir mama seçmektir. Özellikle seçtiğiniz mamanın köpeğinizin ihtiyacı olan besin değerlerini karşılaması gerekir.

Köpek mamasını  tercih etmeden önce  içerik değerlerini mutlaka incelemelisiniz. Mamanın içerisinde yer olan  değerlerin köpeğinize uygun olup olmadığını  daha önce kullandığınız mamayla mukayese ederek anlayabilirsiniz. Ayrıca köpeğin ırkına, yaşına, cinsine, fizyolojik durumuna göre de  günlük besin ve enerji ihtiyaçlarının yeterince karşılanması sağlık açısından büyük önem taşır.

🐶 Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Köpek maması seçerken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar hakkında daha önceki yazılarımızda da bilgi vermiştik. Ancak hatırlamak açısından; mamanın taze olması, herhangi bir kimyasal madde içermemesi ve az miktarda tahıl ürünlerinden faydalanarak üretilmiş olmaları hatta mümkünse tahılın hiçbir şekilde bulunmaması daha elverişli olacaktır.

Bir de köpeğin yaşına, kilosuna, cinsine hatta cinsiyetine göre bile mama tercihinde bulunulması gerekiyor. Son zamanlarda kuru mama olarak piyasaya sunulan mamalara ise ayrı bir önem vermek gerekiyor

🐶Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerin beslenmeleri konusu ciddi anlamda dikkat edilmesi gereken konuların en başında gelir. Hassas bir sindirim sistemine ve karaciğere sahip olan minik dostlarınızın mamalarını seçerken aşırı protein ve enerji içeren gıdaları seçmemiz durumunda ve bu mamaları sürekli olarak vermemiz durumunda, derilerinde alerji çıkmaya başlar, egzama gibi hastalıklar kendini göstermeye başlar. Bu nedenle köpek maması konusunda çok hassas davranmak zorundasınız.

Köpeğinize uygun mama seçerken dikkat etmeniz gereke noktalar şunlardır:

🐶Köpeğinize mama tercihi yaparken en büyük etken yaşıdır. Yavru köpekler için üretilen mamalar diş yapısına ve sindirim sistemine uygundur ancak yetişkin köpekler için üretilen mamaları sindiremezler. Bu bağlamda köpek mamaları, yavru, yetişkin ve yaşlı olarak sınıflandırılır. Her yaş skalasına göre mama üretildiği için köpeğinize yaş skalasına göre mama tercihinde bulunmalısınız.
🐶Sevimli dostlarımız köpek kategorisinde sınıflandırılsa da her biri farklı ırka mensuptur. Bu farklılıklara göre de mama tercihi değişkenlik gösterir. Örneği Alman çoban köpeğine sahipseniz yatkın oldukları hastalıkların başında eklem ağrıları gelir. Bu nedenle yüksek protein takviyesi olan mamalara yönelmeniz gerekir. 
🐶Köpek maması seçmeden önce köpeğinizi veteriner bir hekime götürmek ve gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir. Eğer bir rahatsızlığı varsa bunu öngörerek rahatsızlığına yönelik bir mama tercih ederek hastalığını çözecektir.
🐶Köpeğiniz de hamilelik, hastalık, alerjik reaksiyon gibi problemler varsa uzman bir veteriner hekimden yardım alarak mama seçmelisiniz.
🐶Köpek mamasının içeriğinde mutlaka et olmalıdır. Çünkü protein miktarının karşılaması açısından önemlidir.
🐶Köpek maması satın alırken D, A, B1 gibi vitaminler ve ayrıca mineraller içeren mamalara yönelmeniz de önemli bir detaydır. Ayrıca demir, kalsiyum, iyot, fosfor gibi maddelerin içerdiğinden de emin olmak gerekir.

Genel olarak köpeğiniz için en uygun mama türlerinden biri kuru mamadır. Köpek sahiplerininde sıklıkla tercih ettiği mamaları detaylıca inceleyelim…

🐶 Köpeklerde Kuru Mama Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde Kuru Mama Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Genel olarak köpekler anne sütünden sonra mamayla tanışırlar. Ancak yavru köpeğin dişleri tam anlamıyla çıkmadıkları için zorluk yaşarlar. Bu nedenle yavru köpeğinize kuru mama tercih ederken içine az miktarda su ekleyerek mamanın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yavru köpeğin yetişkin bir köpeğe göre besin ihtiyacı daha fazladır. Bu nedenle yavru köpekler yetişkinlere göre az miktarda ama sıklıkla kuru mamayla beslenir.

🛒 Bu Ürünlere Göz Atın: EN İYİ KÖPEK MAMALARI

Yetişkin köpekler gelişim döneminde oldukları için besin ihtiyaçlarını karşılayan özel kuru mama tüketmelidir. Ortalama günde 4 öğün beslenmeleri gerekli besin ihtiyaçlarını karşılar.

Yaşlı köpekler, genç köpeklere göre daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar ve sokak köpeklerine göre evde beslenen köpeklerin daha erken sürede çöktükleri görülmektedir. Minik dostunuzun yaşlılık evresinde nasıl davranmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız bu nedenle önemlidir. Aslında sosyal medya sitelerinden, evcil hayvan bloglarından veya bir veterinerden yardım alarak yaşlanan minik dostunuz için yaşlı köpek maması seçimi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hatta bu şekilde yapmanız, sizin açınızdan da köpeğiniz açısından da daha faydalı olacaktır.

🐶Kuru Mama Zararlı mıdır?

Kuru Mama Zararlı mıdır?

Köpeğin beslenmesindeki tek aracınız köpek mamasıdır. Dolayısıyla bu konuda hassas davranmanız gerekiyor. Piyasada yer alan kuru mamalardan bazıları köpeklerin sağlığına zarar verebilecek içeriklere sahiptir.

Hayvansal kaynaklı protein içeren kuru mama yerine daha farklı malzemeler kullanılarak mamalar hazırlanabiliyor. Bu konuda köpek sahipleri dikkatli olmazlarsa köpeğin sağlığı riske girebilir. Ancak proteinini hayvansal kaynaklı malzemelerden elde edilen kuru mama, köpek sağlığı açısından herhangi bir risk barındırmamaktadır. Yine de köpeğinizin durumuna göre bir veteriner uzmandan yardım almanızı öneririm.

Sonuç olarak evcil hayvanların beslenmesi için kuru mama büyük önem taşımaktadır. Ancak burada kullanılacak olan mamanın içeriği büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında içeriği bilinmeyen mamalardan uzak durmak gerekir.

🐶Aromalı Köpek Maması

Köpek mamaları genel olarak çok iyi kokmazlar. Bu insanın burnuna da köpeklerin burnuna da hoş gelmez. Ancak bazı mamalar, katılan aromalar sayesinde hoş koku yayarlar. Bu da hem köpeklerin iştahını açar hem de kötü kokmamasına neden olur. Bu konuda yine sitemizde yer alan köpek maması seçeneklerini değerlendirirken aromalı köpek maması kategorisini inceleyerek satın alabilirsiniz. Sağlıklarının daha iyi durumda olması ve uzun süre sizinle daha iyi vakit geçirebilmeleri için bu önemli konuyu göz ardı etmemenizi tavsiye ediyorum.

🐶 Yetişkin Köpeklere Özel Üretilen Mamalar

Köpeklerin türlerine, cinslerine ve yaşlarına göre köpek mamaları üretilmektedir. Başında da dediğimiz gibi yaşlı köpekler daha fazla proteine ve vitamine ihtiyaç duydukları için yaşlı köpeklere özel mama üretilirken bu noktaya dikkat edilir. Daha çok piyasada Bosch Senior köpek maması, yaşlı köpeklere yönelik tercih edilen isimlerden biridir. İçeriği bakımından zengin olması, protein oranının yüksek olması ve kalori bakımından daha fazla kalorili mamalar olduğu için en çok bu mamalar tercih edilmektedir.

🛒 Bu Ürünler İşinize Yarayabilir: Yetişkin Köpek Maması SATIN AL

🐶 Yaşlı Köpeklere Özel Üretilen Mamalar

Köpekler, yaşlandıkça hareket kabiliyetleri de düşmeye başlar. Bu nedenle tükettikleri mamalara dikkat edilmesi gerekiyor. Yani genç bir köpeğe verilen yağlı mamalar, yaşlı köpeklere verilmez. Çünkü fazla yağlı olan mamalar, köpeklerin aşırı kilo almasına neden olur ve bu da hastalıklarla pençeleşmesine neden olur. Bu yüzden köpek maması alırken bu noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.

🛒 Bu Ürünler İşinize Yarayabilir: Yaşlı Köpek Maması SATIN AL

Yaşlı köpekler için üretilen mamaların yağ oranı azaltılır ve eklem ve kemik gelişimini veya erimesini desteklemek amacıyla içeriğinde yeşil dudaklı midye kullanılır. Bu mama türleri, yaşlı dostlarınız için daha sağlıklıdır ve daha uzun ömürlü olmaları için de birer etkendir.

Açık köpek mamalarına dikkat edin!

Son zamanlarda bazı petshop mağazalarında açık olarak satılan köpek mamaları kendini göstermektedir. Aslında hepsi için “kötü” demek yanlış olsa da genel olarak kaliteli bazı markaların etiketi ile satıldığına aldanmamak gerekiyor. Minik dostlarınızın sağlıklı kalmaları için kesinlikle ambalaj içinde ve tanınan bir markanın üretimini tercih etmek daha uygun olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Köpeğimi Kuru Mama Dışında Neyle Besleyebilirim?

Havuç, mısır ve brokoli gibi pişmiş veya çiğ taze sebzeler ile besleyebilirsiniz.

En İyi Köpek Maması Markası Hangisidir?

Köpek maması markaları normal mamalar ve premium mamalar olarak ikiye ayrılır.

Köpek Maması Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İyi kalitede bir mamayı vermeniz gerekir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eğer albino bir ırk sahibiyseniz özellikle yaz aylarında tavuk içerikli bir mama vermemelisiniz aksi taktirde alerji olabiliyorlar. Mama seçimi hakkında oldukça bilgilendirici bir makale olmuş teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup