Köpek

Köpekler Renk Körü Müdür?

Genel olarak köpeklerin gözlerinin sadece siyah – beyaz gördüğü sanılmaktadır. Ancak köpeklerin çok farklı bir görme sistemi vardır. Tıpkı insanlar gibi köpeklerde renkleri görebilmektedir. Toplumda köpeklerin renk körü olduğuna dair bir düşünce bulunuyor ancak köpekler aslında renk körü değildir.

Yine de köpekler insanlardaki gibi çok farklı renkleri görememektedir. Çünkü köpeklerin retinalarında sadece iki rengi algılayan hücreler bulunmaktadır. Dilerseniz köpeklerin renk körlüğü durumuna biraz daha derinden bakalım.

Köpekler hangi renkleri görebilir?

köpeklerde renk körlüğü

Çoğumuzun bildiği gibi insanların gözleri üç ana rengi algılamaktadır. İnsanlar bu sayede milyonlarca rengi ayırt edebilir. Köpeklerde ise iki adet renk hücresi bulunmaktadır ve bunlar kırmızı – yeşil renklerdir. Köpekler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda köpeklerin bu iki renge karşı duyarlı olduğu anlaşılmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda aslında köpeklerin, kırmızı ve yeşil renklere karşı renk körlüğü olan insanlar gibi gördüğü anlaşılmıştır. Ancak tabi ki temel farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin insanların kırmızı gördüğü renkleri köpekler koyu kahverengi olarak algılamaktadır. Mavi – yeşil karışımı renkler ise köpekler için gri olarak görünür. Yani köpekler havuzu veya denizi gri olarak görmektedir. Mor renkleri ise mavi olarak algılamaktadır.

Köpekler her ne kadar renk açısından insanlara oranla daha zayıf olsa da gözlerinin insanlardan daha kötü olduğu anlamı çıkartılmamalıdır. Örneğin bir köpek karanlık bir ortamda bile net bir şekilde görebilmektedir.

Köpeklerin renk körlüğü hakkında az bilinenler

köpeklerde renk körlüğü

Köpeklerin siyah – beyaz olarak gördüğü ilk 1937 senesinde ortaya atılmıştır. Ardından 1960’lı senelerde yapılan araştırmalar sonucunda bu bilginin yanlış olduğu, aslında köpeklerin farklı spektrumlardaki renkleri gördüğü ortaya çıkmıştır.

Geçmişten bu zamana köpekler tüm duyu organlarını gece avcısı olarak geliştirmiştir. Vahşi hayat sürdüren köpekler avlarını genelde geceleri takip ederek avlar. Buradan da anlaşılacağı üzere köpeklerin gözleri çok az ışıkta bile çok net şekilde görebilmektedir.

Köpeklerde bulunan bu kısmi renk körlüğü konusunu göz önünde bulundurarak onun görebileceği renk aralığında eşyalar almanız köpeğinizi daha mutlu edecektir. Genelde köpekler kırmızı veya pembe renk toplara karşı tepkisiz kalırken, sarı renkli toplara karşı heyecanlanmaktadır. Bunun temel sebebi ise köpeklerin renkleri görme aralığıdır.

Aşağıdaki fotoğraftan köpeklerin gördüğü renk aralığını görebilirsiniz.

köpeklerde renk körlüğü

Köpeklerde Görüş Açısı

köpeklerde renk körlüğü

Köpeklerin görme skalası hakkında bilgi sahibi olduktan sonra görme açısı hakkında bilgi verelim. Köpeklerle insanların görüş açıları birbirinden farklıdır. İnsanlar tek gözüyle 140 derece açıyla görüş sağlayabilirken köpeklerin görüş açısı ortalama 100 derecedir. 

Görüş açısı köpek ırklarına göre farklılık gösterebilir. Bazı ırkların görüş açısı 60 dereceye kadar düşmektedir. Kısaca bir köpekle aynı noktadan baktığınızda sizin gördüğünüz alan çok daha geniş olacaktır. 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup