Hamile ve emzirme dönemindeki köpeklerde hangi mama kullanılmalıdır?
Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi çeşitli evrelerden geçerler. Dişilerde hamilelik, erkeklerde farklı değişimler… Her birinde dikkat edilmesi gereken hassas konular vardır.
Hamile köpekler, fizyolojik bakımdan da biyolojik bakımdan da, sosyal bakımdan ve psikolojik bakımdan da diğer köpeklere göre daha farklıdırlar. Çünkü karnında taşıdıkları yavru(lar) bir şekilde hayatlarının her alanına sirayet eder. Yemeleri değişir, davranışları değişir, huysuzlukları başlar, eskisi gibi aktif sosyalist bir hayvan olmayı başaramazlar. Yani değişimler, köpeğin karnı büyüdükçe kendini göstermeye başlar. Burada ise iş, hamile köpek sahibine düşer.
Minik dostu olanlar bilirler… Mamalar, köpeklerin eksiltilmemesi gereken en temel ihtiyaçlarının başında gelir. Mamaları eksik verildiği zaman huysuzlanmaya başlarlar, eskisi gibi sahipleriyle ilgilenmezler. Ama bir de mamaları verildiğinde, dünyanın en sıcak ve en samimi dostuna bile taş çıkartacak kadar aktif olurlar. Bu durum, normal zamanlarda böyle ise hamilelik döneminde nasıldır? Varın siz düşünün…
Hamile köpeklerde hangi mama kullanılmalıdır?
Her köpek sahibinin bilmesi gereken önemli noktalardan biri de mama seçiminde dikkat etmesi gereken detaylardır. Normal dönemdeki bir köpeğe verilen mamanın, hamilelik dönemi ile aynı olması mümkün değildir. Başında da dediğimiz gibi köpeğinizin karnındaki yavrular büyüdükçe, köpeğinizin karın hacmi büyüyecektir. Buna paralel olarak köpeğin midesinde de bir büyüme söz konusu olmaya başlayacaktır. Özellikle de hamileliğin son döneminde daha belirgin olarak kendini göstermeye başlayan bu durum, sahipleri için belki de uykusuz gecelerin habercisi olabilir. Dolaşımdaki hormonların annenin iştahını kesmesi, buna bağlı olarak köpeğin daha fazla proteine ihtiyaç duyması gibi durumlar, sürekli olarak tetikte beklemeyi gerektiren durumlardır.
Hamile köpek maması, içeriğinde daha fazla protein olan gıdalardan yapılır. Bunun en başında da tabi ki et gelir. Bol etli mamalar, hamilelik döneminde köpeğinizin kaybettiği proteini yerine getirebilir ve köpeğiniz daha sağlıklı bir şekilde doğum yaparak eski haline dönmeye başlar. Hamilelik dönemindeki bir köpeğe karşı hassas ve kibar davranmak gerekiyor. Bazen iştahsızlık gibi bir durum ile karşılaştığında hem zorlanmaması hem de teşvik etmek amacıyla mamanın ıslatılması gerekiyor. Bu durum hem köpeğin daha rahat mama yemesini sağlayacak hem de sindirirken zorlanmamasını sağlayacaktır. Bu nedenle dikkat etmenizde fayda vardır.
Hamile köpeklerin beslenmesinde ek olarak yavru köpek maması da bir hayli iş görecektir. Bu dönemde köpeğinizin enerji ihtiyacı birden 3 kat artacağı için mama değişikliğinde bulunmanız en doğrusu olacaktır. Son olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise köpeğiniz hamile iken mamasını sık ama azar azar vermeniz gerekiyor.