Kuşlar

Afrika Gri Papağanı (Jako) Özellikleri ve Bakımı

Batı ve Orta Afrika’ya özgü olan “Afrika gri papağanı” bir diğer ismi ile “jako papağan” olarak bilinmektedir.

Hayvanlar aleminden kuşların dünyasına bir göz atarak sizlere bugün farklı bir kuş türünden bahsetmek istedim. Evcil kuşlar kategorisinde yer alan Afrika gri papağanı, popüler beslenen evcil kuşlar arasında yer alıyor. Eğer siz de böyle bir papağan almayı düşünüyorsanız, kuş hakkında vereceğimiz bilgileri okumanızı öneririm.

Afrika Gri Papağanı

Afrika gri papağanı, adını renklerinden alır. Gri renkte görülen bu papağan, kelime hafızası ile şaşırtan kuş türlerindendir. Yavru iken beslenmeye başlaması ve eğitimine özen gösterilmesi durumda, muazzam bir kuşa dönüşüyor. 4-5 yaşına geldiğinde yetişkinlik dönemine erişen Afrika gri papağanı, iyi bakıldığında 50 yıl kadar yaşayabilmektedir.

Afrika Gri Papağanı Yetenekleri

Kuşların taklit yetenekleri hakkında az çok bilginiz vardır. Ancak Afrika gri papağanı, tüm bildiğiniz ezberleri bozacak türden bir kuştur. Telefon zili taklidi, korna sesi taklidi, kapı zili taklidi gibi yetenekleriyle oldukça sevimli bir dost olan bu hayvan, aynı zamanda soytarılıkta da sınır tanımıyor. Tabi böylesine yetenekli bir hayvanın kesinlikle gürültü çıkartan kuş türlerinden olduğunu düşünüyorsunuz. Bu konuda da yanıldığınızı söylemek isterim. Çünkü jako papağanı, diğer papağan türlerine göre hem çok daha konuşkan hem çok daha zeki olmasına rağmen gürültü yapmaz hatta hoşlanmaz.

Afrika Gri Papağanı Karakteri

Afrika gri papağanı (jako) sosyal bir papağan türüdür. Yalnız kalmayı sevmediği gibi ilgisizlikten de hoşlanmaz. En sevdiği şey ise oyuncak parçalamaktır. İyi geçinmek istiyorsanız ve size daha yakın olmasını istiyorsanız kesinlikle bu iki öneriye dikkatle uymanız gerekiyor.

Papağanların geneli aile içinde beslenmeye elverişli hayvanlardır. Ancak başında da belirttiğimiz gibi Afrika gri papağanı çok zekidir. Uzmanlara göre 5 yaşındaki bir çocuğun zekâsına, 2 yaşındaki bir çocuğun ise duygularına eşdeğer bir varlıktır. Bu nedenle her ne kadar sosyal iletişimi kuvvetli olsa da çocuklarla birlikte beslemeyi düşünüyorsanız, gözetim altında tutmanızda fayda vardır.

Afrika Gri Papağanı Türleri

Albino, Kango ve Timneh olmak üzere 3 farklı türe sahip olan Afrika gri papağanları arasında en popüler olanlar Kango ve Timneh türleridir. Ekvatora yakın yerde yaşayan Kango türleri, koyu gri renkli ve kuyruklarının altı kırmızıdır. 32-40 cm. arasında değişen boyu, 450-650 gram arasında ise ağırlıkları vardır.

Liberya, Sierra Leone ve Fildişi sahillerinde yaşayan Timneh türü ise Kango türüne göre daha koyu bir gri tonuna sahiptir. Kango türlerinde kuyruğun alt kısmı kırmızı iken bu türlerde bordo olarak görülmektedir. Ayrıca üst gagasındaki pembelik de yine kuzeni Kango türünden ayırt eden bir diğer özelliğidir.

Albino türü en az beslenen Afrika gri papağanıdır. Bunun diğer iki papağandan farklı olarak kuyruğunun alt kısmının mavi olduğunu söyleyebiliriz.

Afrika Gri Papağanı Konuşması

Uzman veterinerlere göre en zeki hayvanlar Afrika gri papağanlarıdır. Bu papağanlar, diğer kuşlardan farklı olarak ezber yapmaktan ziyade cevap verebilen hayvanlardır. 200 kelime kadar ezberleyebilen Jakolar, Guines rekorlar kitabına da konu olmuşlar. Prudle ismindeki bir gri papağanın 1000’den fazla kelimeyi konuştuğu kaynaklara geçmiştir.

Konuşturmak İçin En İdeal 3 Kuş Türü isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Afrika Gri Papağanı Beslenmesi 

afrika gri papağanı

Doğal ortamlarında yaşayan bu hayvanlar, ağaçlardaki bulunan tohumları ve meyveleri yiyerek beslenmektedir. Evde beslenenlerin ise tuzsuz ayçekirdeği, hazır ve kaliteli paket kuru mamalar, mısır, haşlanmış patates, marul, fındık, sütlü kuru ekmek, katı yumurta, yer fıstığı, yulaf, meyve, yeşillik, az miktarda peynir verilebilir.

Bu papağanların beslenmesindeki en önemli nokta günlük öğünlerin 3-4 farklı besinden oluşması gerektiğidir. Aynı zamanda kafesinin içerisinde her zaman taze su bulunmalıdır. 

Afrika Gri Papağanı Bakımı

Afrika Gri Papağanı için altı ızgaralı uygun bir kafes bulundurulmalıdır. Kafesin bulunduğu yer doğrudan ışığa bırakılmamalı ve cereyanda kalmamalıdır. Kafesin içerisindeki ızgaranın temizliği haftada iki kere, kafesin temizliği ise ayda bir kere yapılmalıdır. Ayrıca sıcak zamanlarda ayda 3-4 kere banyo yaptırılabilir. Bu hayvanlar banyo yapmayı sevdikleri için kışında banyo yapmak isteyebilir. Banyodan sonra kurulanmasına özen gösterilmelidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup