GenelKedi

Kedi Kumu Kabı Nasıl Seçilir? Kediniz İçin En Uygun Mama Kabı Önerileri

Kedi sahiplerinin en temel ihtiyaçlarından bir tanesi kedi kum kaplarıdır. Kediler içgüdüsel olarak kumun içerisine tuvaletini yapamaya meyillidir. Bu sayede kedilere tuvalet eğitimi vermek kısmen kolaydır. Kedilerin tuvaletlerini yapmaları için onlara özel olarak kedi kumu ve kum kabı hazırlamanız gerekir. Böylece kediniz bu alanı benimseyerek tuvaletini buraya yapacaktır.

Kediler için kum kabı seçmek sanıldığı kadar kolay değildir. Üretilmiş olan kum kaplarının birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu yüzden seçeceğiniz kum kabı hem sizin hem de kedinizin isteklerini karşılamalıdır. Bu yüzden kedi tuvaleti seçerken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır.

Kedi Kum Kabı Nasıl Seçilir?

Kedi tuvaleti seçilirken en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında kabın büyüklüğü, derinliği ve sağlamlığı yer almaktadır. Kediler tuvaletini yapacağı alandan memnun olmazsa strese girebilir ve buna bağlı olarak tuvalet kabının dışına yapabilirler.

İlginizi Çekebilir: Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.


Kedi Kumu Kabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde

Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde

Kedinizin en temel ihtiyaçlarından biri de  kedi kurudur. Yanlış tercihlerinizin doğrultusunda, kedi kumunda bakteriler üreyebilir ve bu durum hijyen açısından sağlıklı durumlara mahiyet  verir. Kedi kumu tercih etmek bu nedenle çok önemlidir.

1- Kaliteli ve İz Bırakmayan Kum Seçimi

kedi

Her ne olursa olsun kediniz için kaliteli bir kum seçmeniz gerekmektedir. Bunun için kedinizin alışkanlıklarını bilmeniz ve ona uygun bir kum seçmeniz oldukça önemlidir. Bununla beraber kumun iz bırakmayan özellikli olmasına dikkat edin.

 


2- Toz Bırakmayan Kedi Kumu 

kedi

Kediler tuvaletlerini yaptıktan sonra kumu eşeleyerek gömerler. Dolayısıyla bu eşeleme sırasında kumdan toz çıkar ve bu toz taneleri kedinize yapışır. Doğal olarak evin içerisine çok daha fazla kum tanesi taşınmış olur

 


3-Topaklanan Kedi Kumu

Yine önemli detaylardan bir tanesi topaklanan kedi kumu kullanmaktır. Bu kumlar sıvıyla temas ettiklerinde topaklanmaya başlar. Bu sayede artık kumların temizlenmesi daha kolay olur ve daha az tozlanma meydana gelir.

Sahiplerin bilmesi gereken detaylardan biri de topaklanan kedi kumları yavru kediler için sakıncalıdır. Bu yüzden kediniz en az 3 aylık olana kadar topaklanan kedi kumu kullanılmamalıdır.


4- Ağır Taneli Kedi Kumu

Kedi kumunun ağır taneli olması kumun tozlanmaması için önemlidir. Kum tozlanmadığı için kedinin tüylerine veya patilerine daha az yapışacaktır. Bu sayede, evinizin içerisindeki kum taneleri azalacaktır. 

 


5- Tuvalet Paspası

kedi

İşte kedinizin patilerindeki kumları temizlemek için en etkili yöntem! Tuvalet paspasları, kedi tuvaletinin önüne koyulur ve özel bir dokuya sahiptir. Özel dokusu sayesinde kedilerin patilerinde yer alan kumları toplar ve dışarı yayılmasını engeller. Bu sayede evin içerisinde kum yer almaz.


Kedi Kum Kabının Büyüklüğü Nasıl Olmalıdır?

Kedinizin tuvaletini yaptığı alan kediniz için uygun boyutlarda olmalıdır. Eğer kediniz için uygun bir alan sağlayamazsanız kedinizde stres görülebilir. Bu yüzden kedinizin rahatça sığabileceği bir kum kabı seçmeniz gerekmektedir.

Kedi tuvaletini yaparken kum kabının içerisine tamamen sığmalıdır. Aynı zamanda kumu rahatça eşeleyebilmesi gerekir. Bunun yanı sıra kum kabının içerisinde bulunan dışkılardan kaçınabilmesi gerekir.

Kediniz için uygun boyutlarda bir kum kabı seçerken kedinizin burnundan kuyruğuna kadar olan kısmını ölçün ve bulduğunuz sonucun 10 – 15 cm daha fazlası olan bir kum kabı seçmeye özen gösterin.

İlginizi Çekebilir: Uzun Tüylü Kediler İçin EN İYİSİ: İz Bırakmayan Kedi Kumu

Kum Kabının Kenar Yüksekliği Nasıl Olmalıdır?

Kediler için seçeceğiniz kum kabının kenarları bir miktar yüksek olması gerekir. Kum kabına ortalama 5 cm yüksekliğinde kum koyacağınız düşünürsek kum kabının kenarlarının en azından 7 cm yüksekliğinde olması gerekir. Özellikle yaşlı ve yavru kediler için kenar yükseklikleri 7-10 cm arasında olması gerekir.

Eğer kediniz kumunu eşeleyen bir yapıya sahipse daha yüksek kenarlara sahip bir kum kabı seçmeniz gerekmektedir. Bunun için 20-30 cm yükseklik ideal olacaktır. Normal bir kediyi referans alacak olursak kum kabının kenarlarının 12-18 cm kadar yüksek olması yeterlidir.

Kum kaplarının kenarlarının yüksek olması kedinizin kum kabına ulaşmasını zorlayacaktır. Bu yüzden yüksek kenarlı bir kum kabı tercih ederseniz, 3 kenarı yüksek 1 kenarı diğerine göre daha alçak bir kum kabı tercih etmenizi tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir:Kedi Kumu Kokusu Nasıl Engellenir? En İyi 5 Koku Giderici

Kum Kabı Çeşitleri

Kum kapları kendi arasında açık, kapalı ve otomatik olarak ayrılabilir. Kediler tercihlerine göre kapalı veya açık kedi kum kaplarını tercih etmek isteyebilir. Bu yüzden kedinizin isteklerine göre bir seçim yapmanız gerekir. Eğer mümkünse açık ve kapalı kum kaplarını deneyerek kedinizin hangi tuvalet tipini sevdiğine karar verebilirsiniz.

  1. Açık Kum Kapları: Açık kum kapları adından da anlaşılacağı üzere üzeri açık olan kum kaplarına verilen isimdir. Bu kum kapları diğerlerine göre daha ekonomiktir. Ancak etrafa daha fazla koku yayılmasına yol açacaktır. Bu yüzden açık alanlarda kullanılması tercih edilir.
  2. Kapalı Kum Kapları: Bu kum kaplarının üstü kapalı şekilde tasarlanmıştır. Genellikle karanlık ve kapalı alanlara girmeyi seven kediler için tercih edilmektedir. Bu kaplar, dışarıya koku yayılmasını bir miktar engeller, ancak kedinizde astım gibi solunum yolu hastalıkları bulunuyorsa kesinlikle bu tarz bir ürün tercih etmemeniz gerekir. Eğer kapalı kum kabı tercih edecekseniz üst kısmının çıkarılabilir olması kedi kumunu temizlemeniz için daha kolay olacaktır.
  3. Otomatik Kedi Tuvaleti: Otomatik kedi tuvaletlerinin temizlenmesine gerek yoktur. Ancak bu tuvaletler bazı kedi ırkları için korkutucu olabilir. Bu yüzden genelde tavsiye edilmez. Ayrıca diğer kum kaplarına göre daha pahalıdır.

En İyi 5 Kum Kabı Önerileri

Sizler için seçtiğimiz kedi tuvaletlerini incelemenizi ve denemenizi tavsiye deriz. Bu modellerin arasından yukarıdaki bilgilerden faydalanarak kediniz için uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Trixie Elekli Kedi Tuvaleti

Trixie markası evcil hayvan aksesuarı üreten en iyi markalardan bir tanesidir. Ülkemizde en çok tercih edilen markalardan bir tanesi olmasıyla beraber oldukça kaliteli ürünler sunmaktadır. Açık kedi tuvaleti tercih etmek isteyen kedi sahipleri için oldukça uygun olan bu model elekli olmasından dolayı temizlenmesi kolaydır. Aynı zamanda oldukça kaliteli malzemeden üretilmiştir.

Elekli yapısı sayesinde topaklaşan kedi kumu kullanmanızla beraber oldukça iyi işler çıkartacaktır. Topaklaşan kumları ve dışkıları üzerinde yer alan elek sayesinde kolayca ayırarak kedi kumunu rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Kullanıcı dostu olan bu ürün kediniz için uygun olacaktır.

Trixie açık kedi tuvaleti satın almak için buraya tıklayın!


Trixie Yüksek Kenarlı Kedi Tuvaleti

Yine Trixie tarafından üretilmiş olan bu ürün, yüksek kenarlı olmasından dolayı özellikle kedi kumunu eşeleyen kediler için üretilmiştir. Bu ürün yavru ve yaşlı kedilerde kullanım zorluğuna yol açabilir, ancak kum kabından dışarı kum atan kediler için oldukça iyi bir seçenektir. Ayrıca kenarlarında bulunan klipsleri sayesinde yükseklik ayarı yapılabilir.

Bu kedi kum kabının 3 tarafı oldukça yüksekken bir kenarında kedinin kum kabına kolayca girebilmesi için daha alçal yapılmıştır. Aynı zamanda tabanında bulunan kaydırmaz malzeme sayesinde kediniz ne kadar hareketli olsa bile kum kabını oynatması güç olacaktır.

Trixie açık kedi tuvaleti satın almak için buraya tıklayın!


Kapalı Lüx Kedi Tuvalet Kabı Çiftsan

Çiftsan tarafından üretilmiş olan bu ürün kapalı kedi tuvaletleri arasında en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Farklı renkleri bulunan bu ürünün oldukça pratik bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda taşıması kolaydır. Yan tarafında bulunan girişi sayesinde kediniz kolaylıkla ulaşabilir.

Bu kedi tuvaleti tasarlanırken üst tarafı çıkartılabilir olarak ayarlanmıştır. Bu sayede kedi kumunu temizlemeniz veya değiştirmeniz gerektiğinde üst tarafını çıkartarak işlemi kolayca yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kediniz kapalı kum kabından hoşlanmazsa açık kum kabına çevirebilirsiniz.

Çiftsan kapalı kedi tuvaleti satın almak için buraya tıklayın!


Trixie Kapalı Elekli Kedi Tuvalet Kabı

Kapalı kedi tuvaletleri arasında yer alan en iyi modellerden bir tanesi olan bu ürünün en büyük özelliği üzerinde yer alan karbon filtre sayesinde kokuyu en iyi şekilde hapsetmesidir. Bu sayede kum kabından dışarıya koku çıkmasını engelleyecektir. Üzerinde bulunan filtre özelliğini kaybettikten sonra değiştirilebilir.

Bu kedi kabının diğer bir özelliği ise elekli yapıda olmasıdır. Bu sayede topaklaşan kum ve dışkılar kolaylıkla kumdan ayrılarak temizlenebilir. Bu sayede kum tüketimi de minimuma inecektir. Aynı zamanda üst tarafının çıkartılabilir olması da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Trixie kapalı kedi tuvaleti satın almak için buraya tıklayın!


Trixie Kedi Köşe Tuvaleti

Bu ürün özellikle oda içinde yer alacak tuvaletler için tercih edilmelidir. Üçgen yapısı sayesinde herhangi bir köşeye en uygun şekilde uyum sağlayacaktır. Aynı zamanda kapalı kum kabı olduğu için dışarıya kötü koku yayılmasını engellemektedir. Bunun yanı sıra ön tarafından bulunan flap kapısı ve köşeli yapısı sayesinde dışarıya kum çıkmasına engel olur.

Bu kedi kabı üzerinde yer alan taşıma kulpu sayesinde kolaylıkla taşınabilir. Aynı zamanda hafif bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra üst tarafının çıkartılabilir olmasıyla beraber kullanım kolaylığı sunar. Kedi kumunu temizlerken ve değiştirirken en az şekilde uğraş gerektirecektir.

Trixie üçgen kedi tuvaleti satın almak için buraya tıklayın!


Sık Sorulan Sorular

Kedi Kumu Kaç Günde Bir Değiştirilmeli?

Kedi kumları 15 ile 20 günden sonra değiştirilmesi gerekir.

Hangi kedi kumu daha iyi?

Kokuyu dışarıya yaymayan kedi kumu tercih edilmesi en uygun tercihtir.

Kedi Kumu Kaç Günde Bir Temizlenir?

Kedi kumunu 15 günde bir tüm kabı temizlemeniz yeterlidir.

Bu Video İlginizi Çekebilir!!

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eğer kediniz yavru ise (2 3 aylık) açık tuvalet kullanmamızda fayda var, çünkü daha küçük olduğu için kapalı tuvaletin içine girmekte zorlanabilir. Ayrıca elekli tuvalet kaplarını tercih ederseniz, kum temizlemenizde kolaylaşır 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup