Kedi

6 Adımda Kedi Bakımı: Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde çok beslenen evcil hayvanlardan biri kedilerdir. Son derece temiz olan bu hayvanların kişisel bakımlarına özen göstermek sağlığı açısından önemlidir.

Her ne kadar kediler temiz hayvanlar olsalar da yine de dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken bazı konular vardır, bunların en başında gelen ve en önemli konulardan biri de kedilerin bakımıdır. “Bakım” sadece temizliklerinde gösterilmesi gereken hassasiyet değildir, bunun yanında eğitimi, beslenmesi, sosyal davranışlar edinmesi, kedilerde tuvalet alışkanlığı gibi tüm konular bakım konusunu içerir. Kedilere bakım konusunda nereden başlanacağına dair fikir sahibi olursanız, kesinlikle hayvanlarınızın daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmalarını elde edebilirsiniz. Bu nedenle bu yazımızı dikkatle okumanızı öneririm.

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru kediler, ilk eve getirildiği günden itibaren bakımlarına özen gösterilmesi gereken hayvanlardır. Tüy yumağı gibi duran bu minik dostların tüylerini öncelikle göze almanız gerektiğini ve günlük olarak tüylerine bakım yapmayı unutmamanız gerekiyor. Aksi halde kısa sürede bitlenme ya da cilt hastalıklarına maruz kalmalarına neden olabilirsiniz. Kedi maması alırken de aynı hassasiyete sahip bir şekilde davranmanız gerekiyor.


Kedilerin Evde İlk Günü Nasıl Olmalıdır?

Kediniz ile daha iyi vakit geçirebilmek için eve getirdiğiniz günden itibaren (özellikle ilk zamanlarda) çok dikkatli davranmanız gerekiyor. Evinize ve ev içerisindeki eşyalara alışması için ona biraz zaman tanıyın. Yani bir anlamda sosyalleşmesi konusunda biraz sabırlı olmanızda yarar vardır.

İlk eve geldiği zaman doğasından veya alıştığı ortamdan uzak kalması, kedi üzerinde psikolojik bir travma geçirmesine neden olabilecektir. Ancak bunun kısa süreli olduğunu bilerek hareket edin ve size uyum sağlaması için biraz zaman tanıyın.

İlk Günlerde Rahat Etmesini Sağlayın 

Kediniz, ilk eve geldiğinde çevresindeki eşyalar gözüne çok büyük gelecektir. Bu durum, kedinin ürkmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk zamanlarda bir evcil hayvan mağazasından kendiniz için bir kafes ve rahat bir yatak temin etmeniz en doğrusu olacaktır. Tabi kedinizi kuru havadan uzak tutmanız gerektiğini bilmek şartıyla.


Güvenliğini Sağlayın

Kediler, bakıma ihtiyaç duyan hayvanlardır, biraz da beslenmesinde dikkat gerektiren hayvan türleridir. Kedinizin emniyeti için pencereleri kapalı tutmanız size yardımcı olacaktır. Bununla birlikte evinizde şömine veya soba bacası varsa ve eğer kedi buna ulaşabilecek durumda ise mutlaka buraları kapalı tutmanız gerekmektedir. Bu durumlar için genellikle tel örgüler veya fileler tercih edilmektedir.


1. Adım Kedilerde Tuvalet Alışkanlığı 

kedi bakımı

Evde beslenen kediler, temizlik konusunda dikkat edilmesini gerektirir. Özellikle tuvalet eğitimi bir kedi için önemli konuların en başında gelir. Nitekim yaşam alanında kalan bir kedinin bu konuda eksik olması demek sahibi için ekstradan işlerin çıkması demektir. Bu nedenle evinize yeni bir kedi aldığınızda özellikle dikkat etmeniz gereken tuvalet eğitimi ile işe başlamanız gerekiyor. Yavru iken sahiplenilen kedilere bu eğitimi vermek daha kolaydır. Öncelikle kedi maması yerini ayarlamak, daha sonra kedi kumu ayarlamak işin başlangıç noktasıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? 


2. Adım Kedilerde Tüy Bakımı

kedi bakımı

Kediler, dünyanın en temiz hayvanlarıdır. Öyle ki sürekli olarak dilleriyle tüylerini yalayarak temizlik yaparlar. Günün 18 saatini uyku ile geçiren kediler, geride kalan zamanın bir kısmını mama yiyerek, diğer kısmını oyun oynayarak diğer kısmını ise bir yerde kurularak tüylerini yalamakla geçirirler. Bu durum, aslında onların fıtratında olan bir şeydir. Ama buna karşın yine de kedilerde tüy bakımı önemsenmeyecek bir konu değil. Banyo yapmaktan hoşlanmasalar da kedilerinizi severken tüy bakımı yapmanız daha çok hoşlarına gidecektir.

İlginizi Çekebilir:Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem


3. Adım Kedilerde Beslenme 

kedi bakımı

Sosyal varlıklar ve hayatın farklı bir rengi olan kediler için beslenme konusu da önemli bir konudur. Kedi maması satın alınırken dikkatli davranmak, beslenme saatlerine özen göstermek, gereğinden fazla ve gereğinden az kedi maması vermemek, hem kedilerinizin sağlığı açısından hem de uzun ömürlü olmaları açısından önemlidir.

Tabi bir de kedi maması seçimi konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Açık veya markası bilinmeyen mamalardan sakınmak, kedinizin hayatı için çok daha önemli konulardan biridir. Araştırma yaparak, veteriner hekimlere danışarak veya daha önce satın alacağınız kedi maması markası hakkında bilgisi olan birinden yardım alarak seçim yapmanız daha isabetli olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Sokak Kedilerini Beslemek İçin En İyi 5 Yöntem ve Kedi Maması Önerileri


Kedilerde Uygun Mama Seçimi

Kedinizin cinsine göre kedi maması tercihinde bulunmanız, kedinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça faydalı olacaktır. Bazı kediler kuru mama tercih ederken bazıları da yaş mama daha çok tercih edebilmektedir. Bu nedenle biraz zaman geçirmeniz gerektiğini ve bu zaman içerisinde verdiğiniz mamalardan hangisini daha çok sevdiğini analiz etmenizde yarar olacaktır.


4. Adım Kedilerde Diş Bakımı

kedi bakımı

Pek çok kedi sahibi tarafından ihmal edilse de kedilerde diş bakımı oldukça önemlidir. Çünkü, kediler yaşlandıklarında dişleri zayıflar ve beslenirken zorluk çekerler. Dolayısıyla genç yaşlarından itibaren diş bakımını yapmak önemlidir.

Bunun yanı sıra pek çok kedi de ağız kokusu sorunu yaşanır. Bu soruna çözüm bulmak için kesinlikle ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Kediniz ilk başlarda bu durumdan hoşnut olmasa da zamanla alışacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

5. Adım Kedilerde Göz Temizliği

kedi bakımı

Yine ihmal edilen durumlardan bir tanesi de kedilerde göz temizliğidir. Kedilerin göz sağlığını koruması ve göz hastalıklarına yakalanmamaları için göz temizliği önemlidir. Aynı zamanda göz yoluyla bulaşacak enfeksiyonlara karşı da tedbir alınmalıdır. Bunun için kediler için özel üretilmiş olan solüsyonlar ile kedinizin göz temizliğini kolaylıkla yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır? Göz Nasıl Korunur?

6. Adım Kedilerde Tırnak Bakımı

Kediler uzun tırnaklara sahipken konforlu bir yaşam içerisine giremez. Dolayısıyla tırnaklarını törpülemek için tırmalama eyleminde bulunurlar. Bu durumun önüne geçmek için düzenli olarak tırnaklarının kesilmesi gerekir. Özellikle yavruyken bu alışkanlığın kazanılması tırmalama sorunlarını en aza indirecektir.

Sık Sorulan Sorular

Yeni Doğan Kedi Nasıl Temizlenir?

Yavru kedinizi ilk aldığınız zamanlar ne kadar kirli olsa bile yıkanmamalıdır. Ancak ıslak mendil ile genel bir temizliği yapılabilir.

Kedi Burnu Nasıl Temizlenir?

Kedinizin burnu uygun bir ıslak mendille veyahut nemli bir bezle temizlenmelidir.

Kedi Gözü Çapağı Nasıl Temizlenir?

Kedinizin göz çapağını ıslak bir bezle temizlemelisiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız.

Video İlginizi Çekebilir!!!

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup