Köpek

Köpek Oyuncakları Nasıl Seçilir? Köpeklerin En Sevdiği Oyuncaklar

Köpeklerin sağlıklı ve eğlenceli bir yaşam sürdürebilmeleri için oyuncaklara sahip olması oldukça önemlidir, ancak köpeğiniz için uygun oyuncak seçmek sandığınız kadar kolay olmayabilir. Çünkü, piyasada çok farklı çeşitte oyuncaklar bulunmaktadır. Bununla beraber bazı oyuncaklar köpeğiniz için uygun olmayabilir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz “köpek oyuncakları nasıl seçilir” isimli rehberimizdeki bilgilerden faydalanarak, köpek oyuncakları seçme hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Köpek Oyuncakları Seçmek

Köpeklerin oyuncak ihtiyaçları sadece eğlenmesi için gerekli değildir. Genel olarak köpeğin sağlığını, fiziksel ihtiyaçlarını, egzersiz ihtiyaçlarını ve zeka gelişimlerini sağlayacak ürünler tercih edilmelidir. Doğru oyuncak seçimi sayesinde daha mutlu ve sağlıklı bir köpeğe sahip olabilirsiniz.

Köpekler İçin Oyuncak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklerin oynaması için her oyuncak uygun değildir. Hem sağlık koşulları olarak hem de köpeğin ilgisini çekmesi için dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar bulunur.

  • Satın alacağınız oyuncağın gerekli sağlık kurallarına uyularak üretilmiş olup olmadığını kontrol edin.
  • Seçtiğiniz oyuncağın fiziksel ve mental sağlığını destekleyen ürünler olmasına özen gösterin.
  • Dayanıksız, parçalanması kolay, küçük yapılı oyuncaklardan kaçınmalısınız. Bu tarz oyuncakların parçalanması sonucunda köpeğinizin içerisindeki küçük parçaları yutabilir.
  • Köpeğinizle beraber vakit geçirdikçe onun hoşuna giden oyuncakları, renkleri, sesleri ve şekilleri tanıyın. Daha sonra onun hoşuna gidebileceği bir oyuncak seçin.
  • Oyuncak seçimi yaparken dikkat edin. Eğer köpeğinizin agresif tavırlar sergilemesini istemiyorsanız ses çıkartan, hareket eden, köpeğin avcılık güdüsünü ortaya çıkartan oyuncaklardan kaçının. Sakin davranışlar sergilemesi için peluş oyuncakları tercih edebilirsiniz.

Zeka Gelişimi İçin Oyuncak Seçimi

Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için fiziksel aktivitelerinin yanında psikolojik durumları da göz önünde bulundurulmalıdır. Köpeğinizle oyun oynayarak ve vakit geçirerek psikolojik durumuna destek olabilirsiniz.

Psikolojisini desteklemek için köpeğinizi zeka gelişimini destekleyecek oyunlara yönlendirmeniz de önemlidir. Bu durum için özel olarak hazırlanmış zeka geliştirme oyuncakları bulunmaktadır. Köpeklerin bu tarz oyuncaklarla oynaması için belirli bir olgunluğa gelmesi gerekir. Genellikle yetişkin köpekler için bu tarz oyuncaklar uygundur. Köpeğinizin bulmaca tarzındaki oyuncaklarla vakit geçirmesi ruh sağlığını da destekleyecektir.

Köpeklerde Sağlık Açısından Oyuncak Seçimi

Köpeklerin farklı dönemlerde farklı ihtiyaçları olmaktadır. Örneğin diş çıkarma sürecinde (3-12 aylık) olan köpeklerin dişleri kaşınır ve bir miktar acır. Bu durumda olan köpeklerin acısını ve kaşıntısını dindirmek için kemirme oyuncakları tercih edilmelidir. Kemirme oyuncakları genelde ip (halat) veya plastikten üretilmektedir. Aynı zamanda bu oyuncaklar damak gelişimini de sağlamaktadır. Bunun yanında köpeklerde içgüdüsel olarak ortaya çıkan kemirme isteğini törpülemek için de Köpek kemirme oyuncağı kullanılabilir.

Köpek kemirme oyuncakları için buraya tıklayın.

Egzersiz İçin Oyuncak Seçimi

Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için egzersiz yapması da önemlidir. Genel olarak köpekler açık havada yürümeyi/koşmayı sevseler de bazı köpekler temel bir yapıya sahip olmaktadır. Örneğin Pug ve Bulldog gibi köpekler oldukça tembel ve obeziteye yatkın ırklardır. Bu köpekler her ne kadar egzersiz yapmaktan hoşlanmasalar da sağlıklı bir şekilde yaşamaları için egzersiz yapmaya teşvik edilmelidir.

Köpeğinizin egzersiz yapmasını sağlamak için yakala-getir oyunu oynamak en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bu oyun köpeğinizin eğlenceli zaman geçirmesinin yanı sıra egzersiz ihtiyaçlarını da karşılayacaktır. Köpeğinizle beraber bu oyunu oynamak için frizbi veya özel olarak üretilmiş köpek oyuncaklarını tercih edebilirsiniz.

Frizbi oyuncakları için buraya tıklayın.

Toplar

Köpeklerin en sevdiği oyuncaklardan bir tanesi de toplardır. Köpeğiniz için uygun boyutlarda bir top bulmanız onun eğlenmesi ve fiziksel aktivitesini yerine getirmesi için yeterli olacaktır. Bununla beraber, sizin fırlattığınız bir topu ararken zihinsel gelişimi de sağlanacaktır.

Köpeklerle beraber topla oynanan oyunlar oynarken köpeğinize uygun bir top seçmeyi unutmayın. Aynı zamanda köpeğiniz bu topu çiğnemek isteyeceği için sağlam bir top tercih etmeniz gerekir.

Köpekler için en uygun toplara buraya tıklayın.

Peluş Oyuncaklar

Köpekler genel olarak peluş oyuncaklardan hoşlanırlar, ancak pek dayanıklı olmadıkları için kısa süre içerisinde ömürlerini tamamlarlar. Yavru köpekler için oldukça uygun olan bu oyuncaklar, diş çıkarma aşamasına gelmeden önce alıştırılması durumunda ısırma durumu görülmeyebilir. Aynı zamanda köpekler peluş oyuncaklarla beraber uyumayı da sevmektedir.

Eğer köpeğinizin çok sevdiği bir oyuncak varsa bunu ödül olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, köpeğinize temel komut eğitimi verirken, ödül maması yerine ona sevdiği peluş oyuncağı verebilirsiniz. Unutmayın ki peluş oyuncaklar daha çok yavru köpekler için uygundur.

Peluş oyuncak satın almak için buraya tıklayın. 

Köpeklerle Beraber Oyun Oynamanın Psikolojik Faydaları

Köpeklerin oyuncaklarla ve sahipleriyle beraber oynamaları algılarının açık olmasına ve sıkılma ihtimallerinin azalmasını sağlar. Eğer köpeğinizle beraber vakit geçirmezseniz ve oyun oynamazsanız tembelleşme, huysuzlaşma ve agresif tavırlar sergileme gibi durumlar ortaya çıkabilir. İlerleyen süreçlerde depresyon görülebilir.

Örneğin bahçeyi korumak için görevlendirilmiş olan bir köpek sahibinden yeteri kadar ilgi göremezse mutsuz bir tavır takınır. Daha sonrasında agresifleşerek söz dinlememeye ve işini yapmamaya başlar. Eğer günün belirli saatlerinde köpeğiniz yalnız kalıyorsa ona eşlik edecek ve sıkıntısını alacak oyuncaklar almanız gerekmektedir.

Köpekler İçin Tehlikeli Oyuncaklar

Her oyuncak köpekler için uygun olmayabilir. Özellikle üretildiği malzeme belli olmayan ürünlerle oynayan köpeklerde sağlık sorunları görülebilir. Örneğin, kemirme oyuncağı satın alırken köpeğinizin sağlığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Oyuncağın üretildiği malzemenin yanı sıra oyuncağın küçük parçalardan oluşmaması da büyük önem taşır. Köpekler genelde oyuncakları ağzında tuttukları içi küçük parçalardan oluşan oyuncakları yutma ihtimalleri çok yüksektir. Dolayısıyla bu duruma karşı önlem alınması gerekir.

Bazı köpek oyuncakları ise olası kazalara yol açabilir. Örneğin, sivilceli top olarak bilinen oyuncak, köpeklerin dillerinin sıkışması sonucunda ölüme yol açtığı bilinmektedir.

Sivilce top hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup