GenelKöpek

Köpekler Neden Tüy Döker? Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde tüy dökme durumu mevsimsel olarak çok değişiklik gösteren bir durumdur. Tüy kalitesini etkileyen bazı şeyler vardır. Bunlar; beslenme, yaş faktörü, cilt hastalıkları ve hormonlar olarak sıralanabilir. Tüm bu faktörlere göre köpeğinizin tüy dökme miktarı ve süresi değişkenlik gösterebilir.

Sağlıklı bir ciltte tüyleri parlak ve çektiğiniz zaman gelmemelidir. Ancak köpeğinizde alerji gibi bir cilt hastalığı varsa tüy dökmesi oldukça normaldir. Tabi ki bu durum ırktan ırka fark etmektedir. Özellikle bahar aylarında tüyleri daha fazla dökülmektedir.

Bazı ırklar ise mevsimsel değişikliklerde kürklerinin tamamını değiştirmektedir. Bu dönemlerde yaşanan tüy dökülmeleri bir sorun değildir ve bu durum oldukça normaldir. Ancak dermatolojik sorunlarla ayırt edilmesi gerekir.

Köpeklerde tüy dökmeyi engellemek için ne yapmak gerekir?

köpeklerde tüy dökülmesi

İlk olarak yapılması gereken düzenli ve iyi bir gıda ile beslenmesidir. Ardından her gün taranması ve düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmesi daha sağlıklı bir tüy yapısına sahip olmasını sağlayacaktır. Özellikle dış parazitler (pire, kene) cildin kalitesini düşürürler. Bu yüzden ayda bir parazit ilaçları uygulanmalıdır. Bunun sonucunda köpeğiniz daha iyi bir kürke sahip olacaktır.

Beslenme konusu da oldukça önemlidir. Ev yemekleri vermek ve dengesiz bir şekilde beslemek kilo sorununa ve alerjik problemlere sebep olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemi de tüy ve cilt kalitesinde oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasının en temel unsuru köpeğin mental olarak iyi bir durumda olmasıdır. Kavgalı ortamlarda veya sürekli kapalı ortamlarda bulunmak gibi köpeğinizi strese sokacak durumlar bağışıklık sistemini etkilemektedir ve bu durumda köpeğinizin tüy kalitesi düşecektir.

Köpeklerde tüy dökmesini azaltmak için nasıl beslemek gerekir?

köpeklerde tüy dökülmesi

Tüy dökülmesini en çok etkileyen durumlardan bir tanesi şüphesiz ki beslenmesidir. Köpeklerde kullanılan kaliteli hazır gıdalar tüy kalitesini olumlu şekilde etkilemektedirler. Özellikle proteini ve omega yağ asidi düşük gıdalar ile beslenen köpeklerde tüy kalitesinin düşük olması çok normaldir. Bununla beraber obez köpeklerde tüy kalitesi düşmektedir.

Ev yemeği ile beslenen köpeklerde de tüy problemleri görülebilir. Çünkü ev yemekleri köpekler için dengesizdir. Köpeğinizi her gün et ile besleseniz bile köpeğiniz yeterli derecede lif ve karbonhidrat alamayacağı için köpeğiniz dengeli beslenemez. Bunun sonucunda da tüy kalitesinin düşmesi çok normaldir.

Köpeklerde tüy dökmesine karşı nasıl bakım yapılmalıdır?

Tüyler için en önemli bakım fırçalamadır. Köpeğinizi fırçaladığınız zaman üzerindeki ölü tüylerden arındırmış olursunuz. Böylece sağlıklı tüylerin hava almasını ve güneşle daha fazla temas etmesi sağlanmış olur. Dolayısıyla köpeğiniz daha sağlıklı bir cilde kavuşacaktır.

Köpeğinizi fırçalarken her zaman için tüylerinin çıkış yönünde fırçalamanız gerekir. Her fırçalamadan sonra ortaya çıkan ölü tüyleri fırçadan uzaklaştırmanız gerekir. Daha sonra tekrardan fırçalamaya devam edebilirsiniz.

Genelde köpeğinizin üzerindeki tüyleri toplayacak şekilde tasarlanmış fırçalar bulunmaktadır. Bu fırçalardan tercih etmeniz gereken köpeğinizin tüy kalitesi, tüy çeşidi ve ırkına göre farklılık gösterebilir. Köpeğinizin canını acıtmayacak fırçalar tercih edilmelidir. Ayrıca köpeğinizi fırçalarken bastırmadan fırçalamalısınız. Özellikle uzun tüylü köpeklerin her gün fırçalanması gerekir. Aksi halde tüyleri birbirine karışabilir ve alt derisi hava almadığı için cilt problemleri ortaya çıkabilir.

Köpekler için en uygun fırçalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup