Köpeklerde ayrılık korkusu
Sayfa Özeti
Ayrılık korkusu, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da vardır. Özellikle de köpeklerde daha fazla vardır, daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi insanlara en yakın hayvanlar köpeklerdir, sadakatleri, içgüdüleri ve sahiplerini sahiplenmeleri ile bunu en net şekilde ifade ederler.
Köpeklerde ayrılık korkusu insanlarda olduğu gibi medikal değildir, fakat bunun getirisi psikolojik rahatsızlıklara neden olduğu için hayvan bilimcileri bu durumu “hastalıklar” kategorisinde değerlendirirler. Belirtilerini incelediğinizde, sağlıklı bir köpeğin bu tip davranışlar sergilemediğini anlar ve neden hastalık kategorisinde incelendiğini daha iyi anlarsınız.
Köpeklerde Ayrılık Korkusu
Yaşam alanlarına alışan ve sahiplerine ileri derecede bağlanan köpekler, ayrılık korkusu yaşadıklarında bir takım davranışlar sergilerler. Aslında şimdiye kadar onların halı kemirdiklerini, kapı çerçevelerini harap ettiklerini, yedikleri terlik ve çorapları görmemiştiniz. Şimdilerde bu tip davranışlarda bulunmaları ise garibinize gidiyor, garipsenecek bir durum değil, derinlemesine bir incelemede bulunduğunuzda göreceksiniz ki köpeğinize yeteri kadar zaman ayırmamanız, köpek maması vererek bir kenara çekilmeniz ve yoğunlaşan işlerinizden dolayı eskisi gibi oynamamanız buna neden olmuştur. Çünkü köpekler sahiplerine tam olarak alıştıklarında ve onlarla çok fazla zaman geçirdiklerinde geçici ayrılıkları bile kaldıramazlar ve psikolojik olarak çöküntü yaşarlar ve bu tip davranışlarda bulunmaya başlarlar.
Köpeklerde Ayrılık Korkusu Belirtilerii
Amerika ve Avrupa ülkelerinde hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, evdeki eşyaların kemirilmesi veya bir şekilde zarar verilmesi, köpeklerde meydana gelen ayrılık korkusundan dolayıdır. Yüzde 40 dolayında köpeklerin bu davranışlarının ayrılık korkusundan ileri geldiği tespit edilmiştir. Tabi bununla birlikte pek çok belirtisi olabilir.
- Sürekli ulumaları ve havlamaları ayrılıktan korktuklarını ifade edebilir.
- Eve döndüğünüzde heyecanlanması ve sizi gördüğünde mutlu olması,
- Evden çıkmak istediğinizde üzülmesi ve saldırganlaşması ayrılık korkusu yaşadığına işaret eder.
Ayrılık Korkusu Nasıl Geçer?
Yukarıda büyük sorunlar haline gelmeye başlayan köpeklerde ayrılık korkusu, çözülmeyecek bir problem değil, sadece sahiplerinin biraz daha hareketlerine ve köpeklerine gösterdiği ilgiye dikkat etmeleri gerekiyor. Köpeğinizde yukarıda söylediğim belirtiler varsa, aşağıdaki adımları takip edin.
- Köpeğinizden kestiğiniz vakti genişletmeye başlayın
- Köpek maması verirken yanında durmaya özen gösterin
- Kırıp dağıttığı şeyler yüzünden köpeğinize öfkelenmeyin
- Spor ve günlük dışarı çıkartmaları biraz daha arttırın
- Köpeğinizin barınağına özen gösterin
- Mama ve su kaplarını temiz tutmaya gayret edin.
Köpeklerde sık yaşanan ayrılık korkusunun psikolojik bir hastalığa dönüşmemesi için söylediğim adımları uygulamanız faydalı olacaktır. Özellikle belirtmeyi unuttuğum bir hususu da buraya not olarak eklemek istiyorum. İşlerinizden dolayı köpeğinizle çok fazla ilgilenemiyorsanız, eve geldiğinizde en azından yarım saat kadar da olsa ona özel zaman ayırın ve köpek ödül mamaları ile köpeğinizi sevindirmeye ve yalnız olmadığını hissettirin.