Köpeklerde Deri Hastalıkları Neden Oluşur ?
Köpeklerde cilt hastalıkları görülebilir. Köpeğiniz tüm hayatı boyunca birden fazla deri hastalığı geçirebilir. Bu hastalıkların sebebi yetersiz bakım veya parazit, alerji olabilir. Böyle bir sorunu olan köpek normalden çok daha fazla kaşınır ve kendisini yalar. Doğru teşhis konulduğu taktirde tedavi süresi kısalacaktır. Ancak böyle bir durumda köpeğinizi veterinere götürmeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Sayfa Özeti
Köpeklerde Deri Hastalıkları Neden Oluşur?
Köpeklerde oluşabilecek belli deri problemleri vardır. Bu deri problemleri tüm vücuda yayılabileceği gibi aynı zamanda vücudun belli yerlerinde de görülebilir. Bu problemlerin sebebi olarak iç ve dış etkenler bulunmaktadır. Dış etkenler olarak genel olarak parazitler sunulabilir. Kene, bit, pire gibi etkenler derinin sağlığını bozacaktır. Deride oluşabilecek bazı yaralar gözle görülebilir.
Aynı zamanda deri hastalıkları için beslenme de önemli bir unsudur. Çünkü bazı ırkların karaciğerleri diğer köpeklere göre daha hassasdır. Bu yüzden beslenmesinden dolayı karaciğerinde oluşabilecek sorunlar derisine yansıyacaktır.
Bununla beraber yattığı yerde oldukça önemlidir. Örneğin yattığı yerin çok soğuk veya sıcak olması belli sorunlara yol açabilir. Bunun haricinde psikolojik sorunlar da görülebilir. Köpeğinizin aynı ortamda uzun süre kalması, egzersizlerinin karşılanmaması ya da herhangi bir sebepten dolayı strese girmiş olması da vücudun belirli yerlerini kaşıması ve yalamasından dolayı sorun oluşturabilir.
Eğer köpeğinizi gereğinden fazla yıkıyorsanız bu da deri problemine yol açacaktır. Bulunduğu bölgenin iklimi köpeğinizin yaşayabileceği bir iklim değilse bu da deri sorunlarına yol açacaktır.
Köpeklerde Deri Problemi Nasıl Anlaşılır?
Köpeğinizin deri hastalıklarını anlamak için ilk şüphelenilmesi gereken şey köpeğinizin farklı kokuyor olmasıdır. Ayrıca derisinde gözle görülebilir kızarıklıklar bulunabilir, bu kızarıklıkları köpeğiniz sürekli olarak kaşıyabilir. Eğer köpeğiniz aynı bölgeyi sürekli olarak kaşıyorsa kontrol edilmesinde fayda olacaktır. Ancak yine de her kızarıklıkta kaşıntı olacağı anlamına gelmemektedir. En son evre ise köpeğinizin o bölgede tüy dökmesi olacaktır.
Köpeğinizde yukarıda belirttiğimiz gibi kızarıklıklar, çıbanlar ve yaralar görülüyorsa en kısa sürede veteriner kontrolüne girmesi gerekecektir. Veteriner hekim bu konu hakkında gerekli testleri yaparak tedavi sürecini başlatacaktır.
Köpeklerde Deri Hastalıklarının Tedavisi
Tedavi süreci içerisinde dış parazitlerin ilaçlanması, bakteriye bağlı bir cilt sorunu ise antibiyotik tedavi yapılması, yıkama periyotları düzenlenip uygun şampuan kullanılması, eğer beslenme kaynaklı bir sorun ise uygun mamaya geçilmelidir. Yapılan bu tedavilerden sonra cilt problemleri ortadan kalkmış olacaktır.
Köpeklerde Deri Hastalıklarının Önüne Geçmek İçin Yapılması Gerekenler
Köpeklerin deri hastalıklarına yakalanmaması için sürekli olarak tüylerine bakım yapılmalıdır. Deri hastalıklarını en büyük sebeplerinin dış parazitler ve temizlik olduğunu düşünürsek bu durum oldukça önemlidir. Bunun için düzenli olarak köpeğinizin tüylerinin taranması gerekir. Bununla beraber kaliteli mamalar tercih edilmelidir. Böylece daha sağlıklı ve parlak tüyleri olacaktır.
Köpeklerde temizliğin en önemli adımlarından bir tanesi de gerektiği zamanlarda köpeğinizin yıkanmasıdır. Sık sık köpeğinizi yıkamak cildinde kuruluğa yol açabileceği için sağlıksız olacaktır. Bu yüzden gerektiği zamanlarda yıkanması gerekir. Örneğin; köpek kokusu oluştuğunda, tüyleri matlaştığında, kirli göründüğünde yıkanabilir. Köpek temizleme rehberimize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Köpeğimin Kulağı Yara Oldu Ne Yapabilirim?
Köpeklerde görülebilecek cilt hastalıklarından bir tanesi de kulak yaralarıdır. Köpeğinizin arka ayaklarıyla kulağını kaşımasıyla, vücut genelinde oluşan bir alerjinin kulak bölgesinde görülmesiyle veya sadece kulak bölgesinde oluşabilecek bir yara görülebilir. Bunun haricinde banyo yaptırılırken veya denize girdiği zaman kulak kepçesinde enfeksiyon sonucunda yara oluşabilir.
İlk önce yarayı yapan etkenin sebebi bulunmalıdır. Eğer kulak içerisinde herhangi bir yabancı cisim varsa çıkartılmalıdır. Veterinerinizin kontrolü altında, doğru kulak damlası kullanılarak veya tabletler ile oluşan enfeksiyonun önüne geçmek mümkündür. Doğru tedavi sonucunda köpeğiniz eski sağlığına kavuşacaktır.
Köpekler için en uygun köpek temizleme ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.