Köpeklerde İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir? [⭐ÖNERİLER]
Köpeklerde ishal, mama kaynaklı veya çeşitli bazı hastalıklardan kaynaklı olabilir. Her ishal, sıradan olmayabilir, bu nedenle köpeğinizde ishal durumunu gördüğünüzde ve geçici olmadığını fark ettiğinizde mutlaka veteriner hekime gösterin.
Köpeklerin ishal olma nedenleri çeşitli hastalıkların belirtileri olmasıyla birlikte aynı zamanda mama değişikliği gibi çok basit bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Ancak durum her zaman için “basit ishal” şeklinde algılanmamalıdır. Köpeğinizin ishal olma bir hastalığın işaretçisi ve bağırsak kanalının düzgün çalışmadığının habercisi de olabilir. Bu yüzden temkinli davranmanız, geçmeyen ishal durumlarında sevimli patinizi mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.
Sayfa Özeti
Köpeklerde İshal Çeşitleri
İshal sıvı benzeri dışkıyı, bağırsakları rahatlatmak için sık sık dışarı atmasına verilen isimdir. Genellikle bağırsak rahatsızlığının bir belirtisi olarak görülür. Dışkıda renk değişimi görülebileceği gibi mukus kısmında kanda görülebilir. İshal, köpeklerde her yaşı etkileyen çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir hastalıktır ve genel olarak iki şekilde kategorize edilebilir:
1. Akut İshal – birkaç hafta süren ani başlangıç.
2. Kronik İshal – birkaç haftadan uzun.
Köpekler Neden İshal Olur?
Köpeklerde ishal nedenleri, birden fazladır. Ancak genel olarak sevimli patilerin “obur” olmaları, ishale yakalanmalarındaki en büyük nedenlerden biridir. Buldukları her şeyi yemeleri ya da sahiplerinin hatalı beslenme programı uygulamaları, köpeklerde ishal nedeni olarak tanımlanabilir. Bunlar haricinde köpeklerde ishal nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Bozuk gıda tüketimi
- Yediği bir şeye karşı vücudun reaksiyon göstermesi
- Çöplerde bulunan oyuncak veya plastik maddelerin sindirilmiş olması
- Gıda zehirlenmesi
- Bakterilerden kaynaklı oluşan sindirim hastalıkları
- Bağırsak parazitleri
- Böbrek veya karaciğer hastalığı
- Bağırsak sorunları
- İlaçların yan etkisi
- Colitsi bakterilerinin artması
- Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar
- Stres
- Alerjik hastalıklar
- Zehirli bitki tüketimi
- Köpek beslenmesinden farklı yiyecek tüketimi
Yukarıda saydığımız gibi, köpeklerde ishal çok büyük hastalıklara da neden olabilir veya büyük hastalıkların habercisi olabilir. Geçici bir ishal durumunda uygulayabileceğiniz birkaç basit tedavi yöntemi olabilir fakat ishal uzun süre devam ediyorsa, kesinlikle zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterilmesi gerekir.
Köpeklerde görülen ishal kanlı ise viral bir hastalığa yakalanmış olabilir. Bu tip durumlarda zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermek gerekir. Köpeğinizi viral hastalıklardan ve bağırsak parazitlerinden korumak için aşılarını zamanında yapmaya özen gösterin.
Köpeklerde İshal Belirtileri
Köpeğinizin ishal olması durumunda en net olarak görülen belirtiler; huzursuzluk, ateşlenme, kanlı veya normal cıvık dışkılaması, iştahsızlık, az yemek tüketimi olarak görülmektedir. Fakat buna ek olarak köpeklerde ishal belirtileri, ishalin süresine, niteliğine, şiddetine gibi birçok duruma göre değişkenlik gösterebilir.
➡️ İlgilinizi Çekebilir: Köpeklerde Kusma Nedenleri
İshal Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Köpek ishalini engellemek için öncelikle veteriner hekime göstermeniz gerektiğini unutmayın. Eğer veteriner hekim normal bir ishal olduğunu söylerse aşağıda size vereceğimiz yöntemlerle köpek ishalini giderebilirsiniz.
🦴 24 Saat Boyunca Köpeğinize Yemek Vermeyin: Normal köpeklerde bağırsak içerisindeki duvarlar “büzülü” halde olur. Ancak ishal olan köpeklerde bağırsak duvarları büzgülü halden çıkarak daha coşkulu hale gelir ve bu da köpeğinizin yediklerini kısa sürede dışkılama yöntemi ile (ishal şeklinde) dışarı atmasına neden olur.
🥛 İçme Suyunu Taze Tutun: Köpeğinize yemek vermeyeceğiniz 24 saat içerisinde suyunun taze ve köpeğinizin içmiş olmasına dikkat edin. Bunu gözlemlemek için su kabındaki su seviyesini kontrol edebilirsiniz.
🧁 Yaş Mama Verin: Köpeğinizi 24 saat aç bıraktıktan sonra kuru mama ile beslemek yerine, bağırsaklarının daha rahat sindirmesi için yaş mama verin.
a) Vereceğiniz mamanın yağsız olmasına ve kırmızı et içermemesine dikkat edin,
b) Tavuk aromalı mama yerine gerçek, haşlanmış tavuk yedirin.
c) Vereceğiniz tavuğu pirinç lapası ya da patates haşlaması ile karıştırarak verin,
d) Tüm bunlardan sonra köpeğinizin dışkısının normal hele gelmesini bekleyin fakat normale dönmesi için aceleci davranmayın.
🍲 Diyet Uygulayın: Köpek ishalinde veteriner hekime götürdüğünüzde uygun görülmesi durumunda mutlaka diyet reçetesi verecektir. Hekimin verdiği reçeteye riayet edin.
🍲 Yemek Porsiyonlarını Sabitleyin: Köpeğinizi aç bıraktığınız 24 saat dolduktan sonra öğünlerini küçük parçalar şeklinde verin.
Köpeğinizin beslenme düzeyini normal haline getirmek için biraz zamana ihtiyacınız olacak. Bir anda normal seviyeye getirmeniz, köpeğinizin ishalinin devam etmesine neden olur.
💊 Probiyotik Takviyesi Yapın: İshal tedavisini hızlandıran ve sindirime yardımcı olan bakteriler olarak da tanımlanan pribiyotikler, köpeğinizin ishalini durdumanıza yardımcı olacaktır. Ancak bunu mutlaka veterine herkimin belirttiği şekilde uygulayın.
❌ İshal İlacı Kullanmayın: Köpeğiniz ishal olduğunda doktorların insanlar için yazdıkları ishal ilaçlarını kesinlikle kullanmayın. Sindirim sistemi ve metabolizma insanlar ile köpekler arasında farklıdır. Bu yüzden veteriner hekimin verdiği ilaçlar dışında kafanıza göre ilaç vermeyin.
Köpekleri İshalden Koruma Yolları
Köpeğinizin ishal ile karşı karşıya kalmaması için uygulamanız gereken bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri doğru şekilde uygularsanız, köpeğiniz ishal tehlikesine karşı korunmuş olur. İşte köpeği ishalden korumanın 5 yolu;
- Köpeğinize düzenli olarak yürüyüş yaptırabilirsiniz.
- Köpeğinize yemek eğitimi vererek sokakta veya çöplerdeki yiyecekleri yemesini engellemelisiniz.
- Köpeğinizi stresten uzak tutmalısınız.
- Köpeğinizde mama değişimi yapacaksanız bir anda değiştirmeyin. Eski mama ile yeni mamayı karıştırarak veya başka bir şekilde bir geçiş dönemi oluşturmalısınız. Ayrıca en uygun köpek mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.
- Köpeğinizin sürekli olarak temiz ve taze su içmesini sağlamalısınız. Böylece parazit kapma ihtimalini daha aza indirmiş olursunuz.
Editör Tavsiyesi👩🏻🦳
İshal, genellikle köpeklerde altta yatan nedenin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ve çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle köpeğinizin ishal olma gibi bir sorunu varsa, yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat etmelisiniz.
Köpeklerde İshal Tedavisi İçin Videoyu İzleyin:
Sık Sorulan Sorular
Köpeğim İshal Oldu Ne Yapmalıyım?
Pirinç lapası ile derisiz ve kemiksiz tavuk göğsü haşlayıp köpeğinize verebilirsiniz. Ayrıca bal kabağı da köpeklerde ishale karşı etkili bir yiyecektir.
Yavru Köpekler Günde Kaç Kez Kaka Yapar?
Yavru bir köpek normal olarak günde 4-5 kez dışkısını yapar.
Köpeğin Ateşi Nasıl Ölçülür?
Köpeğinizin ateşi olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu derece kullanmaktır.
Köpekler Ne Zaman Yetişkin Sayılır?
Köpekler 12. ayına girdikten sonra yavru döneminden çıkarak , yetişkin sayılır.
Yetişkin Köpekler Kaç Saat Çişini Tutar?
Yetişkin bir köpek çişini sekiz saate kadar tutar.
Köpeklerin Vücut Isısı Neden Düşer?
Uzun süre soğukta ve ya rüzgar altında kalma, böbrek yetmezliği, hepatik sendromlar, kalp yetersizlikleri, diyabet, şok durumları, iç kanama, aşırı kan kaybı, septik şok, enfeksiyon gibi sebeplerin hepsi vücut ısısında düşmeye sebeptir.
Köpeklerin Dilleri Neden Dışarıda Olur?
Yoğun sıcak havalarda, serinleyebilmek amacıyla dillerini dışarı çıkarmaktadırlar.
Köpeğimde son zamanlarda ishal problemi gözlemliyorum, bu makaleyi okuyunca anlamış oldum, sanırım mama değişiminden dolayı olmuş. Faydalı bildirimleriniz için teşekkürler 🙏🏽