Köpek

Köpeklerin Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de yaralanmalar meydana gelebilir. Sevimli köpeğinizle nereye giderseniz gidin, gittiğiniz her yerde yaralanma ihtimali vardır. Bu durum oldukça normaldir, ancak köpeğinizin sağlığı için sahiplerinin köpeklerinin yarasını nasıl tedavi etmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olması önemlidir.

Köpeğinizle ormanda yürüyüş sırasında kötü bir çizik, oyun sırasında oluşmuş derin bir kesik ya da sakar olmasından kaynaklı olarak aldığı darbeler sonucunda vücudunda derin yaralar oluşabilir. Bu derin yaralar sonucunda  iltihaplanmanın önüne geçmek için tedavi edilmesi gerekir. Eğer küçük bir yara oluşmuşsa, evdeki şartlarla iyileştirilebilir. Aksi halde uzman bir veteriner götürülmesinde fayda var.

Köpekler Yaralandıklarında Ne Yapılmalıdır?

Eğer ailenizin üyelerinden birisi de evcil bir köpekse, sahiplerinin en önemli görevleri arasında, köpeğinin sağlığını ve can güvenliğini sağlamaktır. Köpek sahipleri her ne kadar dikkatli olursa olsun köpeğinin yaralanma riski vardır. Sevimli can dostlarımızın yaralanmaları, ne kadar dikkatli olursak olalım böyle bir olasılık var olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bir köpekle birlikte yaşamaya karar vermek bir noktadan sonra köpeğinize karşı da yerine getirmeniz gereken sorumlulukların olduğu anlamına gelir. Bu bilince sahip olduktan sonra kendi petinizin sorumluluğunu alarak bazı durumlarda onlara  yardımcı olabilirsiniz. Yaşadığı süre zarfı içerisinde tehlikelerle karşı korumasız olan sevimli köpeğinizi korumak için bazı önlemler almanız gerekir. Bu köpeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.Ancak bu önlemler her ne kakar sıkı tutsanız da yaralanma ihtimallerinin önüne geçemezsiniz. Bu nedenle böyle bir durumda karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini bilmeniz çok önemlidir.

Köpek sahiplerinin, köpeği ile alakalı her konuda bilgi sahibi olması gerektiği gibi  ilk yardım hususunda da köpek sahibinin önceden bilgi edinmesi, kendini eğitmesi  ve tecrübesini artırmasında büyük fayda var. Bilgi ve tecrübe sahibi olan köpek sahibi acil bir durum oluştuğu takdirde ne yapması gerektiğini bildiği için kriz anını iyi bir şekilde yönetir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Nedir, Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Köpek Yaralanmalarında Ne Zaman Veterinere Gidilmelidir?

Köpek Yaralanmalarında Ne Yapılmalıdır?

İlk olarak yarayı kontrol etmeniz gerekir, ancak bunu yaparken kesinlikle çıplak elle dokunmamanız gerekir. Aksi halde enfeksiyon bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Eğer steril bir eldiven bulamıyorsanız, elinizi en az 20 saniye boyunca detaylı bir şekilde yıkayarak temizlemeniz ve ardından dezenfekte etmeniz gerekir.

Eğer yarayı incelediğinizde herhangi bir tendon, kemik, delinme, sürekli kanama görüyorsanız, kesinlikle bir veterinere başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde daha büyük sorunlar doğabilir ve köpeğinize enfeksiyon bulaşabilir.

Köpek Yarası Nasıl Temizlenir?

Köpeklerin yaralarını temizlerken dikkatli olunmalıdır. Bunun için yaranın çevresi temizlemekle başlamalısınız. Bunun için antiseptik bir dezenfektan kullanabilirsiniz. Eğer elinizde böyle bir ürün bulunmuyorsa, tuzlu su ile dezenfekte edebilirsiniz, ancak bu köpeğinizin canının yanmasına sebep olacaktır.

İlk olarak elinize aldığınız gazlı bez, temiz kumaş veya pamuğun üzerine antiseptik dezenfektanı dökün. Eğer pamuk kullanılacaksa top haline getirilerek parçalanmaması sağlanmalıdır. Antiseptik dezenfektan yaradaki mikropların yok olmasını sağlayacak ve yaranın iyileşme sürecini kısaltacaktır. Sakin bir şekilde yarayı ve çevresini bez yardımıyla temizlemeniz gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:Köpeklerde Cilt Sorunları İçin En İyi 5 Deri Hassasiyeti Köpek Maması

Köpek Yaraları İçin Krem

Köpeklerin yaralarının daha hızlı iyileşmesi için temizleme işlemi sonrasında antiseptik kremler kullanılmalıdır. Bu kremler bitkisel özlü veya kimyasal içerikli olabilmektedir. Bunların arasından bitkisel özlü oranları çok daha güvenilirdir.

Bazı kremlerin içerisinde aloe vera bulunmaktadır. Aloe vera, yaranın iyileşmesini sağlarken, yatıştırıcı özelliğini de kullanmaktadır. Bu yüzden köpeğin acı çektiği ve kaşıntı yaptığı yaralar için kullanabilir.

Ayrıca yara iyileştirici kremler köpeklerin cilt sağlığını da desteklemektedir. Bunun için kurumuş ve çatlamış cilde sahip olan köpekler için de kullanılabilir. Dolayısıyla köpeğiniz daha sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olacaktır.

Yara kremini kullanırken ilk olarak yara olan bölgedeki tüyleri kesmelisiniz. Ardından temizlenmiş olan yaranın üzerine bir miktar krem sürerek, yaranın tamamını kaplayacak şekilde yaymalısınız. Bu kremi köpeğiniz iyileşene kadar günde 2-4 kere uygulayabilirsiniz.

Köpek Yaralarını Korumak İçin Yakalık 

Köpekler, içgüdüsel olarak yaralarını yalamak ister. Bu yüzden, yaranın enfeksiyon kapma ihtimali bulunmaktadır. Aynı şekilde yaranın üzerinde yer alan kremleri de yaladığı için yaranın iyileşmesi çok daha uzun sürmektedir.

Bu duruma karşı en etkili yöntem ise Elizabeth yakalık  veya köpek ağızlığı kullanmaktır. Köpeklerin daha rahat hissetmeleri için Elizabeth yakalık kullanmak daha doğru olacaktır. Bu ürünler sayesinde köpeğiniz yarasına ulaşamaz ve yaranın iyileşmesi süresi hızlanır.

Bu Ürünler İşinize Yarayabilir

  1. Trixie Köpek Koruyucu Yakalık L-XL 50-58cm/28cm
  2. Trixie Köpek Koruyucu Şişme Yakalık Xxs, Mavi
  3. Trixie Köpek Koruyucu Şişme Yakalık L-XL, Mavi

Köpek Yaralanmaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Köpek Yanıklarına Ne Yapılabilir?

Yanan bölgeyi antiseptikle temizleyin ve aloe vera gibi rahatlatıcı bir krem ya da jel uygulayın.

Köpek Kesiklerinde Ne Yapılması Gerekir?

Kesilen bölgeyi Hibiscrub gibi hafif bir dezenfektanla temizleyin ve gerekiyorsa bir bandaj uygulayın.

Köpeğiniz Isırıldığında Ne Yapılmalıdır?

Köpeğiniz başka bir hayvan tarafından ısırıldığında acilen veteriner hekime götürülmesi gerekir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Labrador köpeğimizin gözünün hemen yanını, yine sahibi olduğumuz başka bir köpek muhtemelen ısırarak veya dişi göz çevresine takılarak yırtmış. Nasıl tedavi edebiliriz? Yara göze bitişik olduğu için oksijenli su, batikon veya herhangi bir antiseptik kullanmak istemiyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup