Kedi

Norveç Orman Kedisi (Norwegian Forest) Özellikleri ve Bakım Stratejileri [TAVSİYELER]

Norveç Orman kedisi, adından da anlaşılabildiği üzere Norveç kökenli bir kedi cinsidir. Bu kediler hakkında bilinen en dikkat çekici gerçek, eski dönemlerde kısa bir tüy yapısına sahip olmalarıdır. Fakat zamanla daha da fazla soğuyan Norveç hava koşullarına karşı bir evrim geçirmiş ve daha uzun bir tüy yapısına sahip olmuştur.

Eski dönemlerde fare avlamak için kullanılan Norveç Orman kedileri, oldukça sevecen, uyumlu ve sakin bir karakter yapısına sahip olması nedeniyle en fazla sevilen ve en popüler kedi cinsleri arasında yer almaktadır.

Norveç Orman Kedisi (Norwegian Forest) Özellikleri

  1. Norveç Orman kedilerinin bilinen en belirgin özelliği, soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. Bu konuda en az Sibirya kedisi kadar dayanıklıdır.
  2. Vahşi doğa yaşantısına oldukça kolay bir şekilde uyum sağlayabilen bir kedi cinsidir. Fakat bu özelliklerine rağmen kolay eğitilebilen bir yapıya sahip oldukları için en çok tercih edilen kedi türlerinden bir tanesidir.
  3. Norveç Orman kedisi, ülkemizde en çok beslenen kedi ırkları arasında yer almaktadır.
  4. Eski zamanlarda Norveç Orman kedilerinin kısa bir tüy yapısına sahip olduğu fakat zamanla daha fazla soğuyan Norveç iklimine ayak uydurabilmek adına evrim geçirdikleri, bu evrimin ardından tüylerinin daha uzun olmaya başladığı bilinmektedir.
  5. Norveç Orman kedisi, eski dönemlerde avcılık görevlerinde kullanılmıştır. Gemilerde, evlerde, ahırlarda ve daha birçok yerde fare avlamak için görevlendirilmişlerdir.
  6. Tırmanma konusunda oldukça başarılı olan bu kediler, birçok kedi türünün tam aksine yüzme konusunda çok daha fazla iyidirler.
  7. Norveç Orman kedileri, nehirde balık avlamaya bayılan bir yapıya sahip olmalarıyla da dikkat çekerler. Genellikle kedilerin suyu pek sevmediği söylenir fakat bu kediler durumu tam tersine çevirdikleri için oldukça fazla dikkat çekiyorlar.
  8. Oldukça gizemli bir yapıya sahip olan bu kediler, dünyadaki en pahalı kedi cinsleri arasında yer almaktadır.
  9. Soğuk hava koşullarına karşı olan dayanıklı olma özelliği sayesinde Norveç’te ödül alan bir cinstir.
  10. Gizemli ve görkemli görünüşlerinin aksine oldukça sevecen ve uysal bir yapıya sahiplerdir. İnsanlarla kolaylıkla uyum içerisinde yaşayabilirler.

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Norveç Orman Kedisi Tarihi ve Kökeni

Norveç Orman Kedisi Tarihi ve Kökeni

Norveç Orman kedisinin tarihi oldukça eski bir döneme, Vikingler’e kadar dayandığı bilinmektedir. Fakat bu kedilerin Anadolu’ya ilk gelişi, Bizans döneminde gerçekleşmiştir. Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerde de bu kediler aynı zamanlarda görülmeye başlanmıştır. İlk ortaya çıktığı dönemlerde avcılık gibi görevlerde kullanılan Norveç Orman kedisi, evlerde, ahırlarda ve daha birçok yerde fare avlama görevi görüyordu. Bu kediler, diğer kedi cinslerine göre yüzme konusunda oldukça iyilerdir ve en sevdikleri şeylerden biri de nehirde balık avlamaktır. Bu özelliğiyle oldukça şaşırtıcı ve dikkat çeken bir kedi türüdür. Norveç Orman kedisi, ülkemizde en çok beslenen kedi türlerindendir ve fiyatı da oldukça yüksektir.

Norveç Orman Kedisi Karakter Tablosu

Çocuklarla Arası: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟
Zeka: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟
Hareketlilik: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟
Bakım İhtiyacı: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟
Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟
Eğitilebilirlik: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟

Norveç Orman Kedisi Kişiliği

Norveç Orman Kedisi Kişiliği

Norveç Orman kedisi, görkemli ve gizemli görünümüne rağmen aslında oldukça sevecen, uysal ve nazik bir yapıya sahiptir. Yüzmeyi çok fazla seven bir kedi türü olması, en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesidir. Oldukça sempatik bir kişiliğe sahip olan Norveç Orman kedileri, çocuklarla ve diğer aile bireyleriyle çok iyi bir şekilde anlaşabilir. Vahşi doğa yaşantısına alışmış olan bu kediler, iyi bir şekilde adapte edildiğinde ev ve aile yaşantısına çok kolay bir şekilde uyum sağlayabilmektedirler.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak 7 Belirgin Etken

Norveç Orman Kedisi Fiziksel Özellikleri

Norveç Orman Kedisi Fiziksel Özellikleri

Tüy yapısı: Uzun, yumuşak, soğuğa dayanıklı
Kulak yapısı: Sivri ve püsküllü
Gövde yapısı: Kaslı gövde yapısı
Kürk yapısı: Yumuşak ve kalın
Kuyruk yapısı: Uzun ve geniş
Ağırlık: 5 – 10 kg

Norveç Orman Kedisi Bakımı Hakkında Stratejiler

Norveç Orman kedileri, bilinen bilgilere göre eski dönemlerde kısa bir tüy yapısına sahipti ve soğuyan Norveç iklimi karşısında evrim geçirerek uzun bir tüy yapısına sahip olmuştur. Bu kedilerin düzenli ve iyi bir bakıma ihtiyaçları vardır. İyi bir şekilde bakılan Norveç Orman kedileri, 10 – 12 yıl arası bir yaşam süresine sahiplerdir. Bu kedilerin tüyleri, yavruluk döneminde de yoğun bir şekildedir. Bu uzun tüy yapısı nedeniyle düzenli olarak tüylerinin fırçalanması, hijyen bakımından oldukça önemli bir husustur. Bu kedileri yıkarken ılık bir su kullanılmalıdır. Bu sayede oldukça rahatlarlar. Tırnak bakımı yaptırmak içinse bir pet kuaförüne ya da veterinere götürülmeli ve özel olarak yaptırılmalıdır. Kulakları düzenli olarak nemli bir bez yardımıyla temizlenmelidir. Aksi halde enfeksiyon gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları çok olası bir durumdur.

İlginizi Çekebilir: Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem

Norveç Orman Kedisinin Çocuklarla ve Yabancılarla İletişimi

Norveç Orman Kedisinin Çocuklarla ve Yabancılarla İletişimi

Norveç Orman kedisi, görkemli görünüşlerine rağmen sevecen ve nazik bir yapıya sahip olmaları nedeniyle çocuklar tarafından da çok fazla sevilirler. İnsancıl bir karakteri olduğu için her zaman kendilerini kolaylıkla kendini sevdirebilir. Oldukça sempatik bir yapıya sahip olan bu kediler, yabancı insanlar karşısında oldukça çekingen ve utangaç bir ruh haline bürünebilirler fakat alıştıkları zaman tüm sevecenliğiyle karşılamaya hazır olurlar.

Norveç Orman Kedisi Nasıl Beslenir?

Norveç Orman Kedisi Nasıl Beslenir?

Norveç Orman kedilerinin beslenme konusuna oldukça dikkat edilmelidir. Bu kedilerin gelişimi açısından mama seçimine büyük önem verilmelidir. İhtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayan mamaları tercih etmeli ve sağlık sorunlarına, yaşına, kilosuna göre özel bir diyet oluşturmalısınız. Bu şekilde daha sağlıklı olur ve sevimli dostunuz sizinle çok daha uzun yıllar birlikte yaşayabilir.

İlginizi Çekebilir: Yaşlı Kedilerde Beslenme: En İyi 5 Yaşlı Kedi Maması

Norveç Orman Kedisi Sağlık Sorunları

Norveç Orman Kedisi Sağlık Sorunları

Norveç Orman kedileri, dikkatli bir üreme gerçekleştirilmesi sayesinde oldukça sağlıklı ve dayanıklı bir yapıya sahiplerdir. Hatta öyle ki, dünyanın en sağlıklı kedileri arasında bilinmektedir. Birçok kedi ırkının aksine bu kedi cinsinde kalıtsal hastalık görülmemektedir. Fakat bu sağlıklı yapısını koruyabilmesi adına iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. Fakat her kedi türünde görülebildiği gibi Norveç Orman kedilerinin de etkilendiği bazı sorunlar vardır. Bunun en başında gelen piruvat kinaz eksikliğidir. Bu soruna karşı temkinli olmak adına sahibinin oldukça dikkatli bir bakım uygulaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra düzenli olarak aşıları yaptırılmalı ve parazitlere karşı mutlaka koruma altına alınmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Norveç Orman Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Norveç Orman Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Norveç Orman kedilerine iyi bir şekilde bakıldığında ortalama 10 - 12 yıllık bir yaşam süresine sahip olurlar.

Norveç Kedisi Çok Tüy Döker mi?

Norveç Orman kedileri, diğer ırklara göre daha yoğun bir kürk yapısına sahiptir. Özellikle de ilkbahar aylarında yoğun tüy dökerler ve yaza hazırlanırlar.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup