Pitbull Cinsi Köpek: Özellikleri, Bakımı ve Kişiliği
Pitbull köpekler, eski dönemlerde boğa güreşlerinde kullanılan güçlü çene yapısı, bodur, tıknaz ve son derece çevik köpeklerdir.
Dünya genelinde Pitbull köpekleri son derece popüler bir üne sahiptir. Bu güçlü hayvanları ister sevin ister sevmeyin dikkat çekici köpek türü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Siz bu ikilemde kaladurun pitbull köpekleri bu popülerliğin tadını çıkarmaya devam ediyor.
Sayfa Özeti
Pitbull Özellikleri
- Pitbull köpeklerinin en belirgin karakteristik özelliği yakınlarına karşı sadık, sevecen ve arkadaş canlısıdır.
- Pitbull, kaslı, bodur, tıknaz ve çok güçlü kas yapısı özelliklerine sahiptir.
- Güçlü fizyolojik yapısına sahip olmaları özelliği sayesinde çok iyi tırmanırlar.
- Aktif ve çevik yapısından ötürü apartman hayatına uyum sağlayamazlar. Pitbull köpeklerinin bakımı için en uygun yer bahçeli evler veya çiftliklerdir.
- Diğer köpek türlerinin kafa yapılarına göre pitbull köpeklerinin kafa yapısı çok farklıdır.
- Biraz zor bir iş olarak dursa da pitbullar, doğru bir eğitimden geçtiklerinde uysal bir pete dönüşebilirler.
- Pitbull köpekleri doğası gereği güçlü ve agresif hayvanlar olmalarına rağmen sahiplerine karşı sevecen doludur.
- Badem gözleri, güçlü çene yapısı, kısa saçları ve dik kulakları ve sinirli bakışlarıyla pitbull köpekleri sevimli gözükmesinin yanı sıra güçlü duruşuyla insanlara güven hissi verir.
- Pitbull köpekler, doğuştan var olan koruma içgüdüsü ile hareket ederler.
- Çene yapılarında çok güçlü kaslar vardır ve büyük bir canlıyı dişleriyle parçalayabilecek kadar güçlüdürler.
Pitbull Eğitimi
Pitbull köpek eğitimi, diğer köpek cinslerine göre biraz daha zordur. Yapıları gereği asabi ve hırçınlaşabilen bu köpek cinsine doğru şekilde hitap edip, doğru şekilde komut vermezseniz, kesinlikle itaatkar bir köpek olmasını bekleyemezsiniz. Pitbull köpek eğitimi için kesinlikle uzman bir eğiticiden yardım alınmalıdır.
Diğer köpek eğitiminden farklı olarak pitbull köpeğine birden fazla komut verilmemelidir, bu durum kafalarının karışmasına ve komutları reddetmesine neden olur. Bu yüzden pitbull eğitimi verilirken 4-5 komutun öğretilmesi yeterlidir. (Dur, gel, yakala, getir, otur.)
Köpek eğitimi verildikten bir süre sonra köpeğinizle aranızda sıcak bir ilişki başlayacaktır. Bu dönemden sonra komutları “sesli komut” yerine “el işareti komutu” ile vermeye başlamalısınız. Bu şekilde eğitmek, pitbulların daha fazla sosyalleşmesini sağlar.
Pitbull Kişiliği
Pitbull köpekleri eski zamanlarda dövüş sporları için eğitildiğinden bahsetmiştim Sanırım tarih tekerrürden ibaret olduğu için mi bilinmez modern zamanda yaşamımıza rağmen günümüzde bile bu amaçla kullanılıyor. Bu yönde eğitilen birçok pitbull köpeği agresif ve sert bir karaktere bürünüp saldırganlaşır. Ancak bu saldırgan davranışlarından vazgeçirmek mümkündür
Pitbull köpeklerinin en belirgin karakteristik özelliği yakınlarına karşı sadık, sevecen ve arkadaş canlısı olmalarıdır. Hayatlarını tehlikeye atma riskleri olsa bile sahiplerine korurlar ve güvende hissettirirler.
Bir diğer özellikleriyse sahiplerini aşırı benimserler ve bu nedenle sahipleri tarafından doğru bir eğitim sürecine tabii tutulmalıdır. Aksi halde çevreye karşı tehdit unsuru haline gelebilir ve başkalarına saldırabilir. Geçmişte spor köpeği olarak kullanılması günümüz içinde geçerlidir.
Pitbull Nasıl Üretildi?
Pitbull köpekler, ilk olarak bulldog ve değişik türdeki terrier’ların birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Zamanla gerek laboratuvar çalışmaları gerekse de Pitbulların değişime uğraması sonucu günümüzde hem ürküten hem de en çok beslenen köpek cinsleri arasında yer alan pitbull cinsi köpekler meydana gelmiştir.
Pitbull Fiziksel Özellikleri
Burun: Delikleri geniştir.
Boyun: Kaslı ve kavisli yapıya sahiptirler. Boynu omuzlarından kafasına doğru giderek hiç kırışmadan doğrudan uzanır.
Omuzlar: Güçlü yapıdadır ve kaslıdır.
Sırt: Genel görünüm itibariyle sırtı güçlü kısa ve düz yapıya sahiptir. Sırtı kuğruğuna nazaran biraz eğime sahiptir. Karnı ise içe çekilmiş şekildedir.
Göğüs: Geniş değildir.
Kuyruk: Vücuda göre bakıldığında kısadır, dipten uca doğru incelir.
Bacaklar: Ön bacakları düz, kalın ve yuvarlak kemik yapısına sahiptirler. Bilekleri güçlü ve diktir. Arka bacaklarıysa adalelidir.
Ayaklar: Vücuduna göre orta büyüklükte, kavisli ve sağlamdır.
Tüyler: Kısa ve dokunulduğunda sertlik hissi verir.
Renk: Çeşitli renk skalası vardır.
Irk Boyutu: Orta Boy
Yükseklik: Erkekleri 48 – 56 cm, Dişileri 46 – 53 cm
Ağırlık: Erkeklerinde 25 – 30 Kg, Dişilerinde 24 – 29 Kg
Ortalama Yaşam: 10-15 yıl
Pitbullar Hakkında İlginç Bilgiler
Pitbull köpeği dendiğinde ilk olarak akla olumsuz çağrışımlar gelir. Doğası gereği güçlü ve agresif hayvanlar oldukları için insanlar bu köpeklere karşı çekingendirler. Bu çekingenlik yersiz de değildir.
Pitbull köpeklerin saldırgan tavırları bu cinse yönelik insanlarda “korku algısı” oluşmasına neden oldu. Ancak bu güçlü köpeklerin saldırgan olmasındaki temel sebep doğasından kaynaklı gelişen bir yeti değil, insanların bu yetiği şekillendirme şeklidir. Başka bir dille ifade etmem gerekirse, bir canlıyı nasıl eğitirsen ve nereye doğru evrilmesini sağlarsan o canlı ona yönelik davranışlar sergiler. Bu bağlamda pitbull köpeklerinin saldırgan olmasındaki temel sebep sahibinin yanlış eğitim vermesidir. Bu algı nedeniyle insanlar tarafından yanlış lans edilen pitbull köpekleri hakkında doğru bilinen yanlışları açıklayacağım.
- Pitbull köpekleri 20. yüzyılın ortalarına doğru popüler bir üne sahiptirler. Bu yıllarda pitbull köpeklerine “dadı köpekleri” olarak sorumluluklar verilirdi. Günümüzde inanması zor gelse de pitbull köpekleri çocuklu aileler için tercih edilen bir türdü.
- 1700’lü yıllarda ilk ortaya çıktıkları dönemde insanlar tarafından çiftlik hayvanlarını güvende tutmak ve halkı vahşi hayvanlara karşı korumak kullanılırdı. İnsanların en güven verici dostu olarak yetiştirilmişlerdi.
- Pitbull köpekleri güçlü çene yapıları sayesinde diğer ırkları arasında en güçlü ısırığa sahip olan tek köpek türüdür.
- Genel olarak pitbull köpeklerine saldırgan bir hayvan gözüyle bakılsa da sanıldığının aksine doğası gereği uysaldılar
- Pitbull köpekleri, 1800’lü yılların ortasında İngiliz Adasında “boğa güreşi” olarak bilinen dövüş sporları için yetiştirilirdi.
- Pitbull köpeklerini ilk evcilleştiren toplum, geçmiş yıllarda Malta Adasında yaşayan kabillerdeki kadınlardır.
- 1993 yılında “Wheela” adlı bir Pitbull köpeği, Tijuana Nehrinde barajın kırılmasının ardından insanları kurtardıkları için yılın “Ken-L-Ration Köpek Kahramanı” ödülünü aldı. Yaklaşık üç ay boyunca 30 kişiyi, 29 köpeği, 13 atı ve bir kediyi kurtardı. Bunun dışında da karadaki hayvanlara yiyecek taşıdı.
- Eğer pitbull köpeklerini korkutursanız kendi korumak maksatlı korkutan kişiyi ısırır.
- Pitbulll köpeklerini doğru eğittiğiniz takdirde inanılmaz derecede sadık ve insan dostu olurlar.
- Görünümleri itibariyle sert bir mizaca bürünseler de aslında çok duygusal ve hassas hayvanlardır.
Pitbull Bakımı
Pitbull köpeklerinin yaklaşık 12 ila 14 yıl ömrü vardır. İyi bakıldıklarında ömürleri biraz daha uzayabilir. Pitbullarda en sık rastlanılan hastalıklar kalça displazisi, dizkapağı konumu, dejeneratif miyelopati, alerji ve uyuz gibi cilt problemleri görülür. Bu tarz hastalıkların biriyle karşı karşıya kalmamak adına düzenli olarak uzman veteriner hekime götürmek; beslenmesine ve bakımına dikkat edilmesi gerekir.
Pitbulların daha uzun yaşamasında etken olan diğer faktör de beslenme alışkanlıklarıdır. Düzenli ve gerekli mama takviyelerini aldıkları zaman hem daha sağlıklı hem de daha uzun yaşayabilirler.
Pitbull köpekleri adeta yerinde duramayan türde canlılardır. Bu nedenle enerjisini harcaması adına için her gün uzun yürüyüşlere çıkartılması gerekir. Bu yürüyüşler uzun olmalı ve içerisinde egzersizde yer almalıdır. Geçmişten günümüze spor köpekleri olarak yetiştirildikleri için çevikliklerini korumak adına egzersiz hareketleri yaptırmalısınız. Sahiplerinin de köpeklerine eşlik ettiği takdirde hem aranızdaki iletişimi kuvvetlendirirsiniz hem de daha dinç olursunuz.
Pitbull Beslenmesi
Pitbull köpekleri görünüşleri itibariyle güçlü ve adaleli hayvanlardır. Bu nedenle köpeğinizi beslerken doğru mama tercihinde bulunmak önemli ölçütlerden biridir. Köpeğiniz için en doğru mama için tahıl ağırlıklı mamalar yerine et ağırlıklı mamalarla beslemeniz gerekir.
İlk dönemlerde kuru mama ile birlikte az seviyede et takviye ederek beslenebilen pitbullar için, nefes borularına kaçmayacak büyüklükte kemikler verilebilir. Bu, onların çenelerinin güçlenmesine yardımcı olur.
Pitbull Tarihi ve Kökeni
Pitbull köpeklerinin tarihi Birleşik Krallıkta 1800’lerin başlarına kadar dayanır. Bu dönemlerde İngiliz Adasında “boğa güreşi” olarak bilinen dövüş sporu vardı ve Pitbull köpeklerini bu dövüş sporları için yetiştirilmişlerdir. Eski İngiliz Bulldogları (pitbulll cinsi), boğanın karşısına çıkartılıp saatlerce dövüştürülürdü. Kanlı sonlanan bu yarışma sırf insanların eğlendirilmesi için düzenlenirmiş. Pitbull köpeklerin bu şekilde yetiştirilmelerindeki neden elbette fiziki özellikleridir.
1870 yıllarına gelindiğinde iç savaş çıkmasından kısa bir süre sonra Britanya Adaları’ndan gelen göçmenler, pitbull köpeklerini yanlarına alarak Amerika kıtasına göç ettiler. Kısa bir süre sonra bu köpekler Amerika’da popüler hale geldi ve boğa güreşçisi köpeklere “Pitbull Terrier” adı verildi. Bu köpekler o dönemde özellikle savaşmaya yönelik eğitim almıştır.
Ülkenin demirbaşları haline gelmeyi başarmış ve güvenlik açısından çok önemli roller biçilmiştir. Bu rollerden bazıları “köylülerin hayvanlarını korumak, ailelerin evlerine hırsız girmesini önlemek, haklı vahşi hayvanlara karşı korumak, avlanmaya yardım etmek” gibi sorumluluk verilmiştir. Özellikle İnsanlara veya çocuklara karşı sevgi dolu ve korumacı tavırları olduğu için halk tarafından çok benimsenmiş ve bir arkadaş gözüyle bakılmıştır.
Pitbull Hakkında Sık Sorulan Sorular
Pitbull beslemek yasak mı?
Pitbullar ile ilgili 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu Yasakları’nın 14. Maddesinde bir maddesine göre: “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasak” olduğu yönünü açıklama yapılmıştır. Türkiye’de girişi yasak olan pitbull köpeklerini besler ya da sahiplenmeniz takdirde yasaklara karşı gelmiş olursunuz. Dolayısıyla 7.802 TL kadar para cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Yavru Pitbull Nasıl Beslenir?
Pitbull köpekler, diğer cinslere göre daha dikkat gerektiren bir besleme programına tabii tutulmalıdır. Yavru pitbullarda beslenme, kuru mama ile birlikte azar azar olacak şekilde et takviyesi yapılmalıdır.
Evde Pitbull Beslenebilir mi?
Pitbullar, çok hareketli ve aktif köpekler oldukları için apartman dairesinde beslenmeleri uygun değildir. Bahçe veya çiftlikler bu köpekler için daha uygun yaşam alanlarıdır.
Pitbull Nasıl Eğitilir?
Doğaları gereği diğer köpeklere göre daha hırçın ve asabi oldukları için pitbull eğitimi konusunda bir uzmandan destek alınmalıdır.
Pitbull Köpek Türleri Nelerdir?
Amerikan Pit Bull Teriyeri, Amerikan Staffordshire, Terrier, Bull Teriyer, Staffordshire Bull Teriyeri, Boğa Mastiff, Cane Corso, Boston terrier, Fransız Bulldog, Amerikan Bulldog ve İngiliz Bulldog olmak üzere 10 farklı pitbull köpek türü bulunmaktadır.
Pitbull Hangi Köpeklerin Karışımıdır?
Genel olarak pitbull köpekleri, Amerikan Staffordshire Terrier, Amerikan Bully, Staffordshire Bull Terrier ve Amerikan Bulldog cinslerini içeren heterojen bir grubun karışımıdır.
Orijinal Pitbull Nasıl Anlaşılır?
Bir pitbull köpeğinin orijinal olduğunu anlamak için kuyruğunda hafif bir eğim varsa ve karnı içe çekikse bu özelliklerine bakarak anlayabilirsiniz.
amerikan pitbull terrierler hakkında insanların çok ciddi ön yarıları var aslında nasıl eğitirsen onu alırsın cinsin çok önemi yok ne verirsen onu alırsın 2 yıldır pitbull bakıyorum evimde oğlum olsa bu kadar severdim.
Benimde 3 tane rednosse cinsi köpeğim var, pitbullar hakkında olumsuz yorumları tamamen bertaraf edebilecek karakterdeler. Bence kötü bir pitbul yoktur kötü sahibi vardır. Evlatlarınızı sevin ve sosyalleştirin !!
Sahibine oldukça sağdık bir ırk, bu ırkın tarihçesi hakkında pek fazla bilgi sahibi değildim, bu metin sayesinde bilgilenmiş oldum, teşekkürler 😌