Köpek

Labrador Retriever Cinsi Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler [ÖNERİ İÇERİR]

Labrador retriever cinsi köpekler, neşeli, oyun oynamayı seven ve sahibi ile zaman geçirmeyi ihtiyaç bilen köpeklerdir. Uzun süre yalnız kalamayan bu köpekler, uzun bir geçmişe sahiptir.

Labrador Retriever Özellikleri

Labrador Retriever Özellikleri

Labrador köpekler, eğitilebilirlik sıralamasına göre ilk 10 sırada yer alan ırktır. İyi eğitilmiş bir labrador, verilen komutu hızlı bir şekilde uygulamaya başlar. Normal köpeklere bir komutu yaklaşık olarak 10 defa tekrarladıktan sonra uygulamaya geçmesine rağmen bu ırka sahip köpeklerde, komut 5’e düşmektedir.

Gayet uysal ve kolay uyum sağlayabilen Labrador köpekleri, sahiplerine karşı oldukça itaatkârdır. Eski tarihe dayanan bir geçmişe sahip olan bu sevimli hayvanlar, o dönemlerde avcı köpekleri olarak yetiştirilmiştir. Bu nedenle koku alma duyuları oldukça fazla gelişmiştir. Bunun yanı sıra zeka seviyesi, diğer köpek ırklarına nazaran yüksek olduğu için kolay öğrenebilme kapasitesine sahiptir. Bu nedenle sahiplerine zorluk çıkartmadan itaat etme eğilimindedir.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Hakkında Bilinmeyen 32 Komik Gerçek

Labrador Retriever Karakter Özellikleri

Kişiliği

Labrador köpeklerin özellikleri arasında en bilinen ve en çok tercih edilmesine neden olan özellik, sevimli ve itaatkâr olmalarıdır. Aynı zamanda enerji dolu bir cins olduğundan sürekli hareket halinde olmayı severler.

  1. Köpeklerin suda oynama hevesi ise yaşamları boyunca devam eder.
  2. Köpeklerin geneli ilgiyi severler. Ancak labrador köpekler, daha fazla nazlı cinslerdendir.
  3. Aileden ayrı kalmak onlar için bunalıma girme sebebidir. Hatta arka bahçeye bile bıraksanız, köpeğiniz bir süre sonra hüzünlenmeye ve ailesini aramaya başlayacaktır.
  4. Her köpekte olduğu gibi labrador cinsi köpeklerde de yavruluk dönemi çok önemlidir. Yavru iken sahiplendiğiniz sadık dostunuzun mamasını iyi seçmenizde önem vardır.
  5. Yavru köpek maması tercihi yaparken, bir danışmana başvurmanız, köpeğinizin daha sağlıklı büyümesini sağlamakla birlikte, eğitiminin de daha kolay olmasını sağlayacaktır.
  6. Sadık dost labradorların, yalnız bırakılmaması gerektiğini belirttik. Çünkü eşyalara karşı anti patisi olan bir ırktır ve yalnız bırakıldığında kesinlikle eşyalara zarar verir. Labradorun bu yönünü saymazsak, diğer köpek cinslerine göre çok daha sempatik ve sağlıklı hayvanlardır.
  7. Genellikle köpekler konusunda en çok şikayet edilen konu tüy dökme sorunu olsa da bu ırka sahip köpekler, Golden köpeklere göre daha az tüy dökerler. Labrador ırkı genellikle Golden ırkı ile kıyaslanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Orijinal Köpek Nasıl Anlaşılır?

Labrador Retriever Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Eğitimi

Labrador köpekleri, akıllı, sosyal ve sevimli mizaçlarıyla bilinir. Geleneksel olarak av köpekleri olarak eğitilmiştir ve kör insanlara rehberlik ederek de görev yapan en popüler hizmet köpekleri arasındadır. Bunun yanı sıra öğrenme istekleri yüksek olduğu için kolaylıkla eğitilebilir. Eğitim sırasında gerekli komutlar öğretilmelidir. Öğrenme esnasında olumlu dönüşler aldığınızda ödül yemeği vererek motive edebilirsiniz.

Temel itaat komutlarını öğreterek sözünüzü dinlemesini sağlayarak daha verimli ve hızlı eğitim almasını sağlayabilirsiniz. Bu ırklar çok güçlü ve atik köpektir, bundan dolayı küçüklük dönemlerinden itibaren tasma eğitimi alması gerekir.

Labrador Retriever Temel İtaat Eğitimi

Köpeğinizi yavru iken temel itaat eğitimi konusunda yetiştirdiğinizde, çevresi ile daha uyumlu bir hale gelir. Gel, Git, Otu, Kalk komutlarının verildiği bu eğitim, uzmanların görüşüne göre 3 aylık olduktan itibaren verilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Labrador Retriever Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?


Labrador Retriever Sosyalleştirme Eğitimi

Sevimli dostunuzla dışarı çıkarken ya da yabancı bir misafiriniz sizi ziyarete geldiğinde köpeğinizin davranışlarını kontrol altına alabilmeniz için sosyalleştirme eğitimi vermeniz gerekir. Labrador retriever sosyalleştirme eğitimi için kendinize yeteri kadar güvenemiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Labrador Retriever Sosyalleştirme Eğitimi


Labrador Retriever İleri İtaat Eğitimi

Köpeklerin temel itaat eğitimi ve sosyalleştirme eğitiminden sonra almaları gereken diğer bir eğitim tipi de ileri itaat eğitimidir. Labrador cinsi köpek ileri itaat eğitimi, köpeğinizle dışarıda zaman geçirirken çevresi ile uyum içerisinde olması ve tasmasını çekiştirmeden rahatlıkla beraber yürümeniz için ileri itaat eğitimi vermeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Labrador Retriever İleri İtaat Eğitimi


Labrador Retriever İletişim Becerileri

İletişim Becerileri

Labrador ırkının genel olarak sevecen ve cana yakın bir köpek olduğunu belirttik. Tüm bunların yanında duygusal bir yapıya sahip olmasıyla genel olarak herkesle iletişimi iyidir. Çocuklara karşı oldukça hoşgörülü ve sabırlı davranır. Aynı zamanda onlarla oyun oynamaktan çok keyif alır.

Yabancılara karşı da aynı şekilde sevecen bir tavır takınır. Onlara karşı agresif tavır sergilemez. Diğer hayvanlarla da oldukça iyi geçinen bir ırktır, ancak av köpeği olduğu için bazı hayvanlara karşı agresif olabilir. Nitekim diğer köpeklerle de arası iyidir, ancak bazen sorun yaşayabilir.

Labrador Retriever İlginç Bilgiler

Labrador Retriever İlginç Bilgiler

  1. Labradorların ayak parmakları perdelidir ve bu nedenle harika yüzücülerdir.
  2. Kürkleri iki katlıdır; kısa, kalın bir üst kaplama ve nispeten suya dayanıklı bir alt kaplamaları vardır.. Bu iki katmanlı kaplamaları, onları soğuk ve yağışlı havalardan korumasını sağlar.
  3. Labradorlar arama kurtarma, avlanma, engellilere yardım ve izleme dahil her türlü sektörde kullanılır.
  4.  Labrador aslında  saf bir ırk değil, Newfoundland’da (Kanada) ortaya çıkan  golden retriever ya da labrador retriever cinsidir.
  5. Dünya genelinde kayıtlara geçen ilk sarı labrador köpek cinsi  1899 yılında doğdu ve Hyde of Ben olarak adlandırıldı.

Fiziksel Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler genel olarak büyük boyutlu köpekler arasında yer almaktadır. Erkeklerinin boyları 56 – 61 cm arasında değişirken, dişilerinin boyları 53  – 58 cm arasında değişmektedir. Çoğu köpek ırkında olduğu gibi bu köpeklerin erkekleri, dişilerine göre daha ağırdır. Erkekleri 27 – 34 kg arasında, dişileri ise 25 – 32 kg arasında görülmektedir.

Tüylerinin yapısı ise özeldir. Kısa tüylü olmasıyla beraber çift katlı, düz ve su geçirmeyen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden de suyla arası iyidir. Tüylerinin rengi sarı, siyah ve koyu kahverengi tonlarında olmaktadır. Ayrıca çok sevimli bir duruşu vardır.

Labrador Retriever Bakımı

Bakımı

Labradoların tüyleri kısmen kısa olduğu için bakımı da kolaydır. Tüylerinin haftada bir veya iki kere fırçalanması yeterli olacaktır. Suyla arası iyi olduğu için gerektiğinde banyo yaptırılabilir.

Labrador Retrieverlar, çalışmayı seven ve enerjik köpeklerdir. Dolayısıyla mümkün olduğunca egzersiz imkânı sağlanmalıdır. Ayrıca Labradorların yemekle arası iyidir. Bu yüzden de beslenmesine dikkat edilmeli ve egzersizleri düzenli olarak yaptırılmalıdır. Aksi halde obezite (aşırı şişmanlık) hastalığı görülebilir.

Labrador Retriever Tüy Bakımı

Köpeklerde tüy bakımı önemli bir konudur ve sahibi olarak bu konuda hassas olmanız gerekir. Labrador Retriever tüy bakımı konusunda kendinize tam anlamıyla güvenmiyorsanız, mutlaka bir pet kuaföründen destek almanız gerekir. Düzenli olarak tüy bakımının yapılmasının önemli olduğunu unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Labrador Retriever Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?


Labrador Retriever Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve diş bakımı, köpek sağlığının en önemli bakım konularından biridir. Düzenli veteriner kontrolünden geçirmeniz bir yana diş fırçalama alışkanlığını da köpeğinize edindirmeniz gerekir. Bu konuda uzmanların görüşlerini dikkate almanızı öneririz.

İlginizi Çekebilir: Labrador Retriever Ağız ve Diş Bakımı


Labrador Retriever Pati ve Tırnak Bakımı

Dışarıda zaman geçirmeyi seven sevimli dostlarınızın pati ve tırnak bakımı son derece önemlidir. Bakteri ve enfeksiyon riskine karşı önlem alarak sevimli köpeğinizin daha sağlıklı bir hayat yaşamasını sağlayabilirsiniz. Labrador retriever cinsi köpek pati ve tırnak bakımı konusunda destek almak için uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Labrador Retriever Pati ve Tırnak Bakımı


Labrador Retriever Beslenmesi

Beslenmesi

Labrador köpeğinin beslenmesine dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. İlk olarak bir labrador köpeğinin beslenme miktarı, yaşı ve yemek türü oldukça önemlidir. Bu nedenle buna uygun bir mama tercihinde bulunmalısınız. Genel olarak bu yağ ve protein bakımından yüksek ve karbonhidrat bakımından düşük olan mamaları tercih etmelisiniz.

Yaşam Alanı

Yaşam Alanı

Labradolar için en doğru yaşam alanı geniş bahçeli bir ev olacaktır. Böyle bir imkanınız yoksa, apartman dairesinde de yaşayabilir. Ancak buradaki en önemli husus egzersizlerinin düzenli olarak yaptırılmasıdır. Aksi halde çok mutsuz bir hayat sürecek ve obeziteye doğru ilerleyecektir. Eğer köpeğinize ayıracak vaktiniz yoksa Labrador Retriever ırkı sizin için doğru bir seçim olmayacaktır.

Labrador Retriever Tarihi ve Kökeni

Tarihi ve Kökeni

Labrador Retriever cinsi, 1500’lerde Newfoundland‘da ortaya çıktı. Geçmişte Labrador köpeğini eğiten kişiler özellikle balıkçılardı ve olta kancalarından düşen balıkları geri getirmek için buzlu suya atlaması için eğitmişlerdir. Melez bir ırk olmasından kaynaklı Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescil edilemeyen Labrador Retriever,  Poodle köpeği ile çiftleştirilerek ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra bir spor köpeği olarak yetiştirilmiştir. Labradoodles cinsi en fazla 14 yıla kadar yaşayabilir ancak düzenli bakım ve sağlığına dikkat edildiğinde takdirde ömrünü biraz daha uzatmasını sağlayabilirsiniz.

Labrador Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Labrador Köpeklerinin Kökeni Nereden Gelir?

Newfoundland'da ortaya çıkan ve 1800’lü yıllarda balıkçılar tarafından İngiltere'ye getirilen bir spor köpeği türüdür.

Labrador Köpekleri Genellikle Neden Ölür?

Köpeklerin özel durumlarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Ancak buna karşın en yaygın ölüm nedenleri kas-iskelet sistemi bozuklukları ve kanserdir.

En Nadir Bilinen Labrador Rengi Nedir?

Farklı birkaç renk türü bulunan Labrador cinsi köpeklerde kahverengi en nadir görülen renklerdendir.

Labrador Köpekleri Çok Havlar mı?

Yüksek enerjiye sahip olan Labrador köpekleri oldukça fazla havlayabilirler.

Labrador Köpekleri Her gün Ne kadar Süre Egzersiz Yapmalı?

Sağlıklı bir yetişkin Labrador Retriever'in her gün 1 saat egzersize ihtiyacı olacaktır.

Labrador Köpeği Çok Tüy Döker mi?

Labrador köpek cinsi, diğer köpeklerle ortalama aynı düzeyde yani orta düzeyde tüy döker.

Gerçek Labrador Nasıl Anlaşılır?

Safkan bir labrador'un kafa yapısının mutlaka uzun ve sivri değil geniş ve köşeli olması, küt bir buruna sahip olması gerekmektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup