Shih Tzu (Şitsu)
Sayfa Özeti
Köpeklerin dünyasından farklı bir ırk ve değişik bir köpek cinsi ile yeniden karşınızdayım. Bu yazımda sizlere Shih Tzu (Şitsu) köpeği hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Shih Tzu köpeği nasıldır, bakımı nasıl yapılır, beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Köpekler, genellikle uysal ve akıllı hayvanlar olurlar. Sahiplerinin sözlerini ve komutlarını yerine getirir, herhangi bir sorun yaşatmadan eğitimlerini alırlar. Shih tzu köpeği de aslında iyi bir eğitime tabii tutulduğunda kesinlikle eğitilmesi mümkün olan köpeklerden bir tanesidir, ancak kibirli olmaları ve soylu bir ırktan gelmeleri komutları yerine getirmesi istendiğinde çok sabırlı olmayı gerektirir.
Shih Tzu (Şitsu) Kökeni
Shih Tzu ırkının kökeni hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır, ancak Tibetan Lhasa Apso ırkı köpekler ile yerli Pekingese ırkı köpeklerin melezlenmesi sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çin’deki imparatorluk dönemi zamanında oldukça popüler bir köpek haline gelmiştir. Çin’den Avrupa’ya getirildiklerinde satılması ve ülke dışına çıkartılması yasaklanmıştır.
Bu köpekler ilk defa 1930 senesinde İngiltere’ye çift olarak getirilmiştir. Günümüzde ise daha çok ev köpeği olarak tercih edilmektedir.
Shih Tzu (Şitsu) Fiziksel Özellikleri
Shih tzu köpeği ev halkı ve çocuklarla iyi geçinebilen ve oyun oynamayı seven bir ırktır. Belirgin stop ve çıkıntılı kafatası ile dikkat çeken köpeklerin alt köpek dişleri, üst köpek dişlerinden daha uzun olmasıyla dikkat çekicidirler. Asil bir soydan geldiklerini her halleriyle belli ettiren Shih Tzu (Şitsu) köpeği, yüksek duruşlu kuyruğu ve baş-kuyruk orantısı ile dikkat çekici hayvanlardır.
Yerden yükseklikleri ortalama 28 cm kadar olan Shih Tzu ırkının kütlesi 4 – 7 kg arasında değişmektedir. Tüyleri uzun, çift katmanlı, düz ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Genel olarak tüy dökmeyen bir köpektir. Tüylerinin rengi ise farklılık gösterebilir, ancak genellikle alnı ve kuyruklarının beyaz olması tercih sebebidir.
Shih Tzu (Şitsu) Karakter Yapısı
Diğer köpeklerden çok daha farklı bir ırk olduğunu her haliyle göstermeyi başaran Shih tzu, neşeli, sosyal, özgür ruhlu, akıllı bir köpek ırkıdır. Havlama konusunda belki de köpek cinsleri arasında en az havlayan köpek türü olduğunu söylemek yanıltıcı olmayacaktır. James Mumford bir dergide Shih Tzu ırkını ‘ev kedisi’ diyor.
Genel olarak baskın, cesur ve dikkatli bir köpektir. Aynı zamanda inatçılıklarıyla bilinirler. Bu köpekler her ne kadar uysal olsa da sinirlendirildiklerinde ısırabilirler. Shih Tzu ırkı, diğer köpeklerle, hayvanlarla ve çocuklarla oldukça iyi anlaşmaktadır. Aynı zamanda oyun oynamayı seven bir köpektir.
Shih Tzu (Şitsu) Eğitimi
Uzun tüylü ve asil duruşu ile dikkat çekici köpeklerden biri olan Shih tzu, eğitimine önem verilmesi gereken ırklardan biridir. Evcilleştirilmesi ve komutları yerine getirilmesi konusunda sahibinin çok ısrarcı ve sabırlı davranması gerekiyor. Kibirli bir köpek türü olduğundan sabrı elinizden bırakmamanız en doğrusu olacaktır. Ömrü boyunca tımar edilmesi gereken Shih tzu, yavruluk döneminde tüy bakımına alıştırılırsa ilerleyen süreçler daha kolay olacaktır.
Shih Tzu (Şitsu) Bakımı
Shih tzu köpeğinin kendinden en çok söz ettiren özelliğinin tüyleri olması, bakımda daha çok bu yöne ağırlık verilmesini gerektiriyor. Tüylerinin yoğun olmasından dolayı her gün düzenli olarak tımar edilmeli, yüz bölgesinde tüylerin köpeğin görme açısını engellememesi için toka veya benzeri bir şeyle bağlanması daha sağlıklıdır. Ayda bir profesyonel bakım isteyen Shih tzu köpeği, kısa tüylüler için olmasa da uzun tüylülerde tıraş önemli bir detaydır.
Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? isimli rehberimizden bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Shih Tzu (Şitsu) Yaşam Ortamı
Shih Tzu ırkı apartman dairesinde yaşamak için oldukça uygun bir köpektir. Kapaklı mekanlarda aktif olan bir köpek olduğu için bahçeye ihtiyacı yoktur, ancak sıcak havalar için uygun bir köpek değildir.
Bu köpekler aslında aktif bir ırktır ve hareketi sever, ancak müsaade edildiğinde tüm gün tembellik yapabilecek bir köpektir. Bu yüzden düzenli olarak hareket ettirilmesi gerekmektedir. Günlük yürüyüşler bu köpek için oldukça uygundur.
Shih tzu köpeği beslemek isteyenlerin bahçede beslemeleri ve düzenli egzersiz yapabileceği bir ortam hazırlaması çok önemlidir. Köpek maması seçiminde dikkatli davranmak, sağlıklı büyümesi açısından önem taşır. Köpeklerin ortalama ömrü 11-14 yıl arasıdır.