Tavşan bakımı nasıl yapılır?
Sayfa Özeti
Tavşanlar; uzun kulakları, önden çıkmış iki şirin dişleriyle dikkat çeken evcil hayvanlardandırlar. Geceleri aktif, gündüzleri ise uyumayı seven hayvanlar uyumadıklarında yaptıkları en büyük iş kemirgenlik ve kazı yapmaktır. Kemirgenler sınıfına giren tavşanlar asıl kemiremiyorlarsa veya kazım işlerini yapmıyorlarsa sıkıntılı demektir.
Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır?
Evcil olmasına rağmen uzmanlar tavşanların ev içerisinde beslenmesini pek önermiyorlar veya illa evde besleyecek olanlara evlerin yüz yüzünün izole edilmiş olması gerektiğini hatırlatıyorlar. Kemirgen hayvanlar, halıları, elektrik kablolarını veya ummadığınız bir yeri kemirebilirler, bu durum hem tavşan için sağlık sorununa neden olur hem de ev sahibi için zor durumlara katlanmasına neden olur. Bu nedenle evde beslenmemesine veya başında dediğim gibi yüzde yüz izole edilmiş bir evde beslemeye dikkat etmeniz gerekiyor.
Tavşanın Yaşam Alanı
Özgürlüğü seven bir o kadar da sosyal olan tavşanlar, tamamen yalnızlığa hapsedildiklerinde kesinlikle mutsuz olurlar fakat evde beslemek ve 24 saat özgür bırakmak da doğru değildir. Bunun için yapılabilecek en güzel şey; tavşan kafesi veya bir oda ayırmaktır. Mesela evinizin balkonunu veya bir odasını tavşana tahsis edebilirsiniz, tabi günde 3-4 saat kadar ilgilenmeyi ve oyun oynamayı ihmal etmemeniz gerekiyor.
Tavşan için ideal yaşam alanı, kendine ait bir kulübesinin olmasıdır, tabi bunu yaparken tavşanın büyüyeceğini ve yaşam alanının boyuna göre olmasına dikkat ederek kulübe seçiminde bulunmanız gerekiyor. İki kapılı kulübeler tavşanlar için daha idealdir. Zemin ayarlarken de demir veya düz zeminlerden kaçınmak gerekiyor. Demir zeminli kafesler tavşanın ayaklarını acıtırken düz zeminler de dışkı ve idrardan dolayı hem tavşanın hem de sahibinin sağlığını önemli ölçüde riske atar. Bu nedenle ızgaradan yapılmış ve tavşanınızın ayaklarına zarar vermeyecek bir malzeme ile donatılmış tavşan kulübesi en ideal seçim olacaktır.
Tavşanlar Ne Yer?
“Tavşan” denince ilk akla gelen şey havuçtur. Aslında işin doğrusu böyle değildir, her ne kadar halk arasında bu şekilde bir algı oluşmuş olsa da tavşanların havuçla pek aralarının olmadığını belirtmek gerekiyor. Hatta fazla vermek havuçta şeker oranının olmasından dolayı hayvanın sağlığını olumsuz yönde etkiler, bunun yerine günlük yarım havuç vermek yeterli olacaktır.
Yetişkin bir tavşan için olmazsa olmazlar şunlardır;
- Sınırsız saman
- 2 avuç kuru mama
- İki avuç kuru ot (yonca yaprağı)
- Yeşil yapraklar (marul, lahana, maydanoz, sebze kabuğu, dereotu, yeşil fasulye)
- Yarım havuç veya salatalık
- Su
Saman, tavşanların olmazsa olmazlarındandır. İri kesilmiş ama tavşanın kolaylıkla ısırabileceği büyüklükte olması, kesinlikle hem sindirim sistemi açısından hem de tavşanın dişleri açısından çok faydalıdır bu nedenle tavşanın yaşam alanında kesinlikle samanın bulunmasına dikkat etmek gerekiyor.
Hazır Kuru Tavşan Mamaları
Evcil hayvan sahiplerinin sık kullandıkları hazır kuru mama, tavşanlar için de ideal besin kaynaklarıdır. Pelletler ve buğday, arpa gibi tohumların karışımından elde edilmiş tavşan yemi, evcil dostunuz için en iyisi olacaktır.
Tavşan Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Eğer tavşan kafesi kullanılacaksa, kafesin büyüklüğü tavşanın rahat şekilde hareket edebileceği kadar olmalıdır.
- Evi çerisinde tavşan beslenecek ise güvenli bir ortam sağlanmalıdır. Örneğin, etraftaki kabloları koruyucu bantla kaplayın, süpürgeliklerinizin kemirilmesini istemiyorsanız koruyucu plastik kullanın, koltuk gibi yerlerin altına girmemesi için buraları kapatın.
- Tavşanın beslenmesi için sürekli olarak taze saman bulundurun.
- Etrafında sürekli olarak taze suya erişmesini sağlayın.
- Tavşanın yaşam alanı içerisinde kemirebileceği ve vakit geçirebileceği oyuncaklar bulundurun.
- Tüylerinin temizliğine önem gösterin. Tüy dökme mevsimlerinde düzenli olarak tarayın.
- Uzayan tırnaklarını kesin, aksi halde tırnakları nesnelere takılabilir ve patilerine batmaya başlayabilir.
- Herhangi bir olağan dışında bir durum görürseniz vakit kaybetmeden veterinere gidin.
Eğer yavru bir tavşanınız varsa Yavru tavşanlara nasıl bakılır? isimli makalemizi okuyabilirsiniz.