Köpek

Köpeklerde Stres Nedenleri Nelerdir?

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde ve diğer hayvanlarda stres durumu görülebilir. Çevresinde yaşanan olumsuz durumlardan kaynaklı olarak değişik tepkiler verebilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşanan olayların olumsuzluk derecesiyle stres derecesi doğru orantılıdır.
Bir köpek genel olarak herhangi bir durumdan, ortamdan, kişiden sıkılmış olabilir ve buna bağlı olarak strese girebilir. Örneğin, bir iş seyahatine çıkacaksınız ve köpeğinizi köpek oteline bırakmanız gerekiyor.Bu süre her ne kadar uzun sürmese bile döndüğünüz zaman köpeğinizin hal ve hareketlerinde değişiklik görebilirsiniz. Köpekler kapalı bir ortam içerisinde kaldıkları taktirde yüksek ihtimalle stres sorunu yaşamaktadır.

Köpeklerde Strese Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Köpeklerde stres oluşabileceğini anlattık. Şimdi ise köpeklerde strese sebep olan bazı durumları paylaşacağız.

Köpeğinizi Yaptığı Her Şey İçin Suçlamak

Köpekler ilgili ve hareketli hayvanlardır. Aynı zamanda oyun oynamaktan da büyük keyif alırlar. Bu yüzden çevresindeki eşyalarla oyun oynamaya çalışabilir. Bu durumda her ne kadar köpeğiniz bunu istemese bile eşyalarınıza zarar verecektir. Bu tamamen köpeklerin mizacına bağlı olan davranışlardır ve oldukça olağandır. Dolayısıyla köpekleri böyle bir durumda suçlamak ve cezalandırmak strese girmelerine sebep olabilir. Bunun yerine zarar vermesini istemediğiniz eşyaları ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edebilirsiniz ve ona oynaması için oyuncaklar alabilirsiniz.

Köpekler için tehlike arz edecek oyuncakları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Köpeğinizle Sürekli Olumsuz Konuşmak

Köpeğinizin yapmasını istemediğiniz herhangi bir şey için ona ‘HAYIR’ komutunu verebilirsiniz. Bu köpek eğitimlerinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak sürekli olarak köpeğinizin her yaptığı eyleme ‘HAYIR’ diyerek onu engellemeye çalışırsanız köpeğiniz bu komutun bir durma ifadesi belirttiğini düşünecektir. Yapmasını istemediğiniz şeyler için onu durdururken aynı zaman yapması için alternatif bir yol sunmanız gerekmektedir. Eğer bunu yapmazsanız aynı durum tekrar yaşandığında köpeğiniz sözünü dinlemeyecektir. Bu durum köpeğiniz için baskıcı bir durumdur. Buna bağlı olarak da strese yol açabilir.

Köpeğinizle Konuşurken Kelimeleri Doğru Seçin

Çoğu köpek sahibi köpeklerinin sanki Türkçe anladığını düşünerek onlara uzun ve karmaşık cümleler kurmayı seçer. Köpek eğitimlerinde ‘dur, otur, kalk, yat, gel’ gibi tek kelimelik ve basit komutların eğitimi verilmektedir. Ancak köpeklerinize daha uzun ve karmaşık cümleler kurarsanız köpeğinizin kafası karışır ve sizin bir şey istediğinizi anlamasına rağmen ne yapması gerektiğini kavrayamaz. Bu durum sonucunda da strese girebilir.

Köpeğinizin Sorunlarla Mücadele Etmesini Sağlayın

köpeklerde stres

Köpekler bazı durum ve olaylardan etkiler ve buna bağlı olarak korku veya başka bir durum meydana gelebilir. Örneğin; köpeklerde veteriner korkusu görülmesi oldukça olağandır. Diyelim ki köpeğinizle beraber veterinere gidiyorsunuz ve köpeğiniz veterinere daha önceden de gittiği için gidilen yolu ve yaşanacakları biliyor. Siz yoldayken köpeğiniz mızmızlanmaya ve korkmaya başlayabilir, bu aşamadayken ona ‘sorun yok, tamam’ gibi kelimeler sarf etmeniz her zaman için doğru olmayacaktır. Çünkü her korku anında ona ‘sorun yok’ kelimesini söylemek, daha çok panik olmasına sebep olacaktır. Bu yüzden böyle durumlarda kendi kendine başa çıkmasını sağlamak en doğru seçim olacaktır.

Köpeğinizin Tasmasını Çekiştirmeyin

Köpekler tasma eğitimi aldıkları zaman çoğunlukla ipini çekiştirmeden sizinle beraber yürür. Eğer yürüyüş sırasında köpeğiniz tasmasını çekiştiriyorsa tekrardan tasma eğitimi almasını sağlayabilirsiniz. Köpeğiniz tasmasını çekiştiriyorsa ve sürekli olarak etrafı koklamak için başka yönlere yönelmek istiyorsa ona müsaade edin. Tasmayı çekiştirmek yerine onun yönelmek istediği bölgelere eşlik edin.Tabi ki bu durumun aşırıya kaçmasına ve köpeğinizin kontrolün kendisinde olduğunu anlamasına izin vermeyin.

Köpeğinizi Bunaltmayın

Köpeklerinize sevgi gösterisinde bulunurken çok bunaltmayın. Siz onu öpüp kucaklamak istiyor olabilirsiniz ancak köpeğiniz o an için bundan hoşlanmıyor olabilir. Eğer sevgi gösteren kişi yabancı bir kişiyse bu davranışı anlamayabiliyor, bu yüzden de kafası karışabilir. Aynı zamanda köpekleri sürekli sıkarak sarılmak, onlar için özgürlüğünün kısıtlanmış olmasını ifade edebiliyor. Buna bağlı olarak da köpeklerin stres seviyesi artabiliyor.

Köpeğinizi Uyandırmak

Köpekler uykuya önem veren hayvanlardan bir tanesidir. Eğer köpeğiniz uyuyorsa ve uyandırmanız için önemli bir sebep yoksa uyumasına müsaade edin. Özellikle bağırarak veya sarsarak aniden uyandırmayın. Bu durum köpeklerde strese yol açabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup